26.11.2020 Оксентія Груба

Електронізація статті 17 Закону. Відповіді на запитання

запитання - відповіді щодо електронізації статті 17 Закону

 Система Prozorro неухильно продовжує рух у бік повної електронізації процесу закупівель. Зокрема, з 3 грудня 2020 року електронізації зазнає стаття 17 Закону. Замовники зазначатимуть у полях системи Prozorro підстави для відмови в участі у закупівлі в електронному вигляді. А постачальники одразу ж в системі надаватимуть інформацію про відповідність.                            

 Як працювати з електронізованими підставами по статті 17 Замовникам та Постачальникам читайте у статтях: Електронізація статті 17 Закону. Як працювати замовникам з 03.12.20, Як постачальнику зазначити інформацію по статті 17 в Прозорро з 3 грудня 2020 року.  Тож зміни уже скоро і ми зібрали ваші запитання щодо цих нововведень. Публікуємо їх, а також відповіді на них.

Відображення інформації по статті 17 в тендерній документації

Як тепер повинна відображатися інформація по статті 17 в тендерній документації? Замовник має зазначити законодавчі акти, про які акти йде мова? Як бути з довідками, які вимагалися від переможця торгів? Тепер всі учасники повинні їх надавати? І чи можна вимагати в такому випадку, щоб учасник надавав на підтвердження кожної підстави довідку з відкритих реєстрів?                                                       

Підстави для відмови в участі в закупівлі згідно з статтею 17 є невід'ємною частиною тендерної документації, проте тендерна документація може розміщуватись замовником як у вигляді завантажених файлів, так і шляхом заповнення окремих електронних полів в електронній системі закупівель. У разі розміщення підстав згідно з статтею 17 в електронних полях системи, така інформація не потребує додаткового обов'язкового дублювання у завантажених файлах. При цьому, ТК має в своєму рішенні зазначити, що вноситиме інформацію по статті 17 в електронні поля. Або, наприклад, вписати в Положення про Тендерний комітет/Уповноважену особу, що вимоги по статті 17 обозначаються в електронних полях системи. 

Щодо відсилок до законодавчих вимог — вони і так будуть в системі. З відкритих реєстрів/відкритих даних учасник не повинен надавати підтвердження. На те вони й відкриті, що інформація там перевіряється замовником самостійно. Йдеться про банкрутство, корупційні правопорушення, узгоджені антиконкурентні дії. Від учасника в цих випадках ви просите підтвердження відсутності підстав. Він поставить умовно галочки, що таких підстав нема.                                         

Значення документу та заяви

Що означають терміни «Документ» та «Заява»? Які дії потім здійснює учасник залежно від того, який з варіантів обере замовник?                        

Дії учасника мають відповідати тому, що вимагає замовник. Заява — умовно самодекларація, Учасник, подаючи пропозицію заповнює відповідне поле. Документ означає, що учасник, на підтвердження завантажує певний документ, мається на увазі не оригінал довідки з МВС, наприклад, а просто довідка від Постачальника, наприклад, на фірмовому бланку, який підтверджує відсутність тієї чи іншої підстави.

Новація на всіх майданчиках

Ця новація стосується всіх майданчиків? Чи має замовник підвантажувати додаток з тендерною документацією, де вказані критерії щодо статті 17?

Так, це стосується всіх майданчиків.

Якщо говорити про тендерну документацію, то підстави для відмови в участі в закупівлі згідно з статтею 17 є невід'ємною частиною тендерної документації, та тендерна документація може розміщуватись замовником як у вигляді завантажених файлів, так і шляхом заповнення окремих електронних полів в електронній системі закупівель, як це передбачено статтею 22 Закону.

Де інформація відображатиметься в системі

Яким чином в системі буде відображатись заповнена учасником інформація та завантажені документи? Чи буде це доступно для перегляду іншим учасникам?

Буде відображатися на порталі в спеціальному розділі. Звичайно, буде доступно всім. Керуємось незмінним принципом «Всі бачать все». 

Підтвердження відсутності підстав

Який визначений спосіб підтвердження учасником відсутність підстав, передбачених ст. 17 Закону?

Підтвердженням може бути просто декларація. Учасник поставить галочку в форматі згоди з тим, що підстави відсутні. А може також вписати щось в додатковому полі, якщо Замовник вимагатиме "Заяву", а може завантажити якусь довідку, якщо Замовник обере тип - документ. 

Електронізована стаття 17 як частина ТД

З якої статті випливає, що електронізована стаття 17 — це і є частина ТД?

Зі статті 22, де зазначається, що тендерна документація безоплатно оприлюднюється замовником разом з оголошенням про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель для загального доступу шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель.

Мені здається, внесення змін способу підтвердження у вигляді документу або заяви, наприклад, за пів години до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, призведе до можливості Замовникам відсіювати «чужих учасників». Враховуючи наступні роз'яснення Інфобокса: Внесення таких змін автоматично переводить пропозиції, подані до моменту зміни, в стан «потребує підтвердження». Майданчик повідомить постачальника про внесення змін. Постачальник має зайти в систему, перевірити змінену інформацію і підтвердити дійсність своєї пропозиції, оновити її чи відкликати.

Є ж вимоги статті 24 Закону. «Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 цього Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тд строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель так, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалось не менше семи днів». Редагування умов статті 17 в електронних полях нічим не відрізняється. Замовник спершу продовжить прийом пропозицій. 

Чи потрібно при зміні підстав по статті 17 в електронних полях продовжувати строк подання тендерних пропозицій?

Так, оскільки стаття 17 є електронізованою частиною тендерної документації, а не оголошення, то при внесенні змін в ці підстави потрібно продовжити строк подання тендерних пропозицій так, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалось не менше семи днів.

Чи буде функціонал активний для закупівель, розпочатих до 03.12

Якщо процедура розпочата до 03.12, вносячи зміни в документацію вже після 03.12 у замовників буде цей функціонал?

Ні, функціонал буде доступний тільки для закупівель, що розпочаті після 3 грудня 2020 року.

електронізація, стаття 17, електронна система закупівель,

Коментарі

Оля 2020-12-09 16:39:56
Система електронних публічних закупівель Prozorro розвивається - відтепер час на подачу тендерної пропозиції дещо збільшується, ... Наприклад, за 60 хвилин до закінчення прийому пропозицій.
оксана 2020-12-02 07:44:07
для чого робити такі зміни в грудні, коли багато роботи, спочатку потрібно врегулювати питання оплати праці уповноваженим особам, бо ніхто ніякі доплати не робить
Інтелігентний замовник 2020-12-01 22:50:35
Автор, покажите, пожалуйста, фото где вас лучше видно. Уверен вы дико интересная личность
Інтелігентний замовник 2020-12-01 22:54:08
Индивидуальной красоты
Денис 2020-11-30 22:26:03
Так швидко все змінюєте! Я не встигаю зовсім слідкувати
Наталя 2020-11-29 12:41:36
Відмінні зміни. Ми за!
Валерій 2020-11-27 16:48:17
Очень достойные изменения! Вы люди дела и принципов. Держу кулачки
Роман 2020-11-28 12:50:35
Валерій, згідний з вами
Ольга 2020-11-27 12:25:34
Як бути з довідками, які вимагалися від переможця торгів? Відповідь так і не надали.
Ліля 2020-11-27 12:34:49
Ольга, від переможця все буде надаватись так, як і раніше. Додаме це питання також в статтю
Адекватний 2020-11-26 20:44:44
Назарій Слободян, та ви плачте-плачте! Бідні бо дурні)))))))))))
Назарій Слободян 2020-11-26 18:11:53
То ми маєм радіти чи як? Для наших людей скажу вам такі зміни то сидіти довго і мучитись!
Ліля 2020-11-27 12:45:53
Назарій Слободян, насправді не потрібно мучитись. Ви зможете просто проставити галочки в системі біля підстав і у відповідь отримати таке саме підтвердження у вигляді галочок від учасника
Оля 2020-11-27 14:07:34
Ліля, спасибо, что обьяснили ему что мучение отменяется. Такие как раз только то и умеют
Скубенич В.Г. 2020-12-02 09:52:36
Ліля, Добрий день! Чи вірно я зрозуміла, що це "новшество" не обовязкове?
Ліля 2020-12-02 11:03:27
Скубенич В.Г., цей функціонал буде обов'язковим для процедур закупівель після 3 грудня 2020 року