25.11.2020 Лілія Кулик

Електронізація статті 17 Закону. Як працювати замовникам з 03.12.2020

Як виглядатимуть електронізовані вимоги статті 17, як правильно заповнити цю інформацію

Починаючи з 03.12.2020 Замовники зазначатимуть у полях системи Prozorro підстави для відмови в участі у закупівлі в електронному вигляді (йдеться про статтю 17). А постачальники зможуть одразу ж в системі надавати інформацію про відповідність своєї тендерної пропозиції цим вимогам.

В яких видах закупівлі буде цей функціонал 

Замовник може скористатись даним функціоналом під час створення таких видів закупівлі:

  • Відкриті торги
  • Відкриті торги з публікацією англійською мовою
  • Конкурентний діалог 1-ий етап та 2-ий етап
  • Конкурентний діалог з публікацією англійською мовою 1-ий етап та 2-ий етап
  • Відкриті торги для закупівлі енергосервісу (esco)
  • Укладання рамкової угоди.

Як працювати з електронізованими підставами по статті 17 Замовникам

Всі підстави по статті 17, обрані за замовчуванням, видаляти чи додавати в цьому розділі замовник не може. Єдиним виключенням є вимога про наявність антикорупційної програми, що належить до інших підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі, вона обирається Замовником лише для закупівель, що перевищують 20 мільйонів гривень. Ця вимога є опціональною для замовника

Замовник  бачитиме підстави, що наведені в статті 17.

До кожної підстави  відображатиметься інформація (ці  поля будуть заповнені системою) про те:

  • Посилання на Законодавство - може бути декілька посилань
  • За замовчуванням відображається тип даних та значення, яке очікується у відповіді учасника 

Які поля повинен буде заповнити замовник:

- вказати для кожної вимоги спосіб підтвердження: Документ (якщо вам потрібна якась довідка з підписом Постачальника) або Заява (це якщо ви хочете, щоб Постачальник в електронному полі щось вписав). Або ж ви можете просто поставити "галочку" навпроти підстави, якщо додатково від учасника нічого не вимагається. В такому разі учасник просто підтвердить, натиснувши "Так" біля такої підстави.

- якщо ви вимагаєте у учасника "документ", то ви можете підвантажити його шаблон, учасник на етапі подання пропозицій побачить цей шаблон та надасть вам документ за вашим зразком. Якщо ви надаєте такий шаблон, то підвантажте його окремим файлов серед документів ТД. Ви можете завантажити файл в тендер або без типу документу, або опціонально може позначити його як - Критерії прийнятності. І тоді ви зможете додати цей документ до певної підстави. 

Замовник може вносити зміни в підстави протягом періоду подання пропозицій, проте змінювати він може тільки спосіб підтвердження відповідності (документ змінити на заяву чи навпаки). 

Внесення таких змін автоматично переводить пропозиції, подані до моменту зміни, в стан “потребує підтвердження”.  Майданчик повідомить постачальника про внесення змін. Постачальник  має зайти в систему, перевірити змінену інформацію і підтвердити дійсність своєї пропозиції, оновити її чи відкликати.

Внесення Замовником змін у підстави для відмови в участі

Замовник може редагувати підстави, тільки якщо закупівля в статусі Подання пропозицій.
При цьому замовник може редагувати тільки такі поля:

  • Змінити тип способу підтвердження відповідності
  • Змінити поле заголовок
  • Змінити поле опис
  • Змінити номер документу попередньо завантажений до закупівлі або додати новий номер документу завантажений до закупівлі (якщо не було додано)

Підстави, по яких інформацію можуть надати Замовники

Закон містить вимогу, по якій інформація перевіряється безпосередньо замовником під час проведення процедур закупівель і документи від учасника не вимагаються. Тобто підстави стосуються вчинення дій замовником, тобто саме замовник має здійснити дії та пересвідчитись, що відсутні наступні підстави. Це стосується підстав:

  • Тендерна пропозиція подана учасником конкурентної процедури закупівлі або участь у переговорній процедурі бере учасник, який є пов'язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з уповноваженою особою (особами), та/або з керівником замовника

  • Замовник має незаперечні докази того, що учасник процедури закупівлі пропонує, дає або погоджується дати прямо чи опосередковано будь-якій службовій (посадовій) особі замовника, іншого державного органу винагороду в будь-якій формі (пропозиція щодо найму на роботу, цінна річ, послуга тощо) з метою вплинути на прийняття рішення щодо визначення переможця процедури закупівлі або застосування замовником певної процедури закупівлі

В даному випадку саме Замовник має підтвердити, що Учасник не є пов’язаною особою та не дає хабар з метою вплинути на рішення по закупівлі. Тому на кваліфікацї або на пре-кваліфікації в залежності від типу процедури Замовник може відповісти на цих 2 питання.

Як це зробити. До кожної з вимог відображатиметься інформація про те:

  • до кого застосовується критерій -  по цьому критерію відповідь надає Замовник тендеру;

  • посилання на Законодавство - може бути декілька посилань (поточна редакція, стаття, пункт, частина);

  • за замовчуванням відображається тип даних та значення, яке очікується у відповіді учасника

Замовник має надати відповіді на такі питання:

  • обрати Документ та/або Заява.
    Якщо замовник хоче просто зазначити інформацію в електронному полі, то потрібно обрати Заява, якщо буде підвантажувати якийсь документ на підтвердження, тоді варто обрати “Документ”.

  • заповнити поле заголовок;

  • наявна можливість вказати номер документу попередньо завантажений до учасника у статусі "Очікує рішення". 

Створення тендера електронізованими підставами для відмови в участі в закупівлі по статті 17

Можна переглянути приклади з різних майданчиків

Майданчик 1



Тут, наприклад в першому полі замовник обирає спосіб підтвердження (документ чи заява), далі заповнює заголовок в наступному полі та може обрати файл, якщо бажає його завантажити. Також є можливість видалити спосіб підтвердження, який був раніше доданий або ж додати ще один спосіб підтвердження.

Майданчик 2

На іншому майданчику реалізовано трохи інакше, спочатку замовник обирає підставу (малюнок 1). 


Малюнок 1

 а вже потім заповнює по ній всю необхідну інформацію (малюнок 2)

Малюнок 2



Майданчик 3


Тут ми бачимо трохи інакше реалізовану можливість вибору. Замовник обирає тип документа, а саме “документ” чи “заяву”, може написати заголовок у відповідному полі та можна обрати документ, якщо є якась форма/приклад в складі ТД замовника.

Майданчик 4

При свторенні закупівлі на майданччику 4 Замовник бачитиме перед собою підставу та зможе обрати, який спосіб підтвердження вимагає, а саме, документ чи заяву (підтвердження Постачальником інформації в текстовому полі). Після того як він це обере - можна буде надати необхідне підтвердження, тобто додати файл чи вписати інформацію в текстове поле


Насправді на всіх майданчиках відображатимуться однакові поля, просто, як бачите, скрізь по-різному реалізоване візуальне відображення.

стаття 17, тендерна документація, підготовка тендеру,

Коментарі

Ольга 2021-01-16 08:59:12
Доброго дня, підскажіть якщо замовником в полях підстав по статті 17 не зазначили ні документ ні заява, просто збережено та створено тендер чи є це порушенням?
Ліля 2021-01-16 11:31:57
Ольга, це не порушення.
Олексій 2020-12-17 16:42:56
Доброго дня. Підкажіть будь ласка. Замовник обрав тип підтвердження "ЗАЯВА" до будь-якої підстави статті 17. Учасник пише у вікні в довільній формі заяву щодо відповідності цієї підстави. Чи повинен учасник у складі своєї тендерної пропозиції завантажувати довідку в довільній формі по цій підставі? Після оголошення його переможцем, чи повинен Учасник завантажувати довідку у довільній формі по цій підставі?
Ліля 2021-07-28 16:41:22
Олексій, якщо замовник обрав заява, то учасник зможе відповісти тільки в текстовому полі, файл підвантажувати не потрібно. Стаття 17 для переможця не електронізована, тому після визначення переможця потрібно додавати тільки ті документи, які вимагав замовник в тд
Назарій Слободян 2020-11-26 18:14:32
Я мало з того що зрозумів. Тому "дякую"
Ігор 2020-11-26 12:14:21
В мене є питання. Де реалізоване поле мова (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції та умови надання забезпечення тендерних пропозицій? Просто для інформації поле «примітки» не відображається у друкованій формі оголошення. Також, прикріплюючи цю інформацію в окремому файлі та керуючись Наказом МЕРТУ 1082, пріоритетною вважається інформація, що зазначена у електронній системі закупівель. Є Вже моніторинги ДАСУ з цього приводу та підтверджені порушення. А інформація про «умови надання забезпечення тендерних пропозицій» настільки об’ємна, що ні в одну із інших полів для введення інформацію не можливо добавити. І як в такій ситуації діяти замовнику? Чому не реалізуються ці поля, а створюється інші підстави для втручання контролюючих органів?
Ліля 2020-11-27 12:28:57
Ігор, дробрий день. Мова пропозиції вийде 3 грудня разом зі статтею 17. Забезпечення теж в розробці має вийти до кінця 2020 року
Ігор 2020-11-30 12:53:40
Ліля, Дякую за відповідь. Однак тут є ще один ньюанс, який, як видно із скринів не реалізований, 22 листопада внесли зміни у статтю 17, замінивши слово "злочин" на "кримінальне порушення". Таким чином, не зазначення такої інформації в електронних формах статті 17, буде розцінюватись ДАСУ (цілком імовірно) як порушення, що потягне за собою додаткові труднощі замовникам. Також, ось моніторинг https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-05-20-006274-c де ДАСУ, визначали що написана у примітках інформація "мова підготовки пропозицій" є порушенням (оскільки інформація наявна, а інформація про порушення міститься у висновку)
Артем 2020-12-03 10:35:33
Ліля, також цікавить коли буде окреме вікно для інформації про умови надання забезпечення тендерних пропозицій. Оскільки порушення з даного питаня встановлюються, а можливості зазначати ії нема. Доречі питання стоїть, що така інформація (мова, та умови надання забезпечення) не відображена в оголошені, а як відомо примітки в оголошенні не відображені.
Ліля 2020-12-03 17:46:34
Ігор, підстави в статті 17 ми вже оновили, просто скріншоти робили до оновлення, тож все добре. А з приводу мови, то мова буде окремим полем, не потрібно буде її писати в примітках, також мова відображатиметься в потрібних друкованих формах
Ліля 2020-12-03 17:48:06
Артем, забезпечення буде зроблене після статті 17 і мови. Там задача вже пропрацьована, тож до кінця 2020 будемо старатись вийти з нею в прод
Анастасія 2021-01-29 09:16:27
Ліля, Майданчик ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН-зміни не внесено!!! Зазначається саме злочин, а не кримінальне правопорушення.
Олеся 2020-11-26 10:30:46
не зовсім зрозуміло як тепер повинна відображатися інформація по статті 17 в тендерній документації. замовник має зазначити законодавчі акти, про які акти йде мова? як бути з довідками які вимагалися від переможця торгів? тепер всі учасники повинні їх надавати? і чи можна вимагати в такому випадку, щоб учасник надавав на підтвердженя кожної підстави довідку з відкритих реєстрів?
Андрій Баришполь 2020-11-26 11:18:17
Олеся, підстави для відмови у участі в закупівлі згідно статті 17 є невід'ємною частиною тендерної документації, проте тендерна документація може розміщуватись замовником як у вигляді завантажених файлів, так і шляхом заповнення окремих електронних полів в електронній системі закупівель. У разі розміщення підстав згідно статті 17 в електронних полях системи така інформація не потребує додаткового обов'язкового дублювання у завантажених файлах. Щодо відсилок до законодавчих вимог, вони і так будуть в системі. З відкритих реєстрів учасник не повинен надавати підтвердження. Нате вони й відкриті, що інформація там перевіряється замовником самостійно. Мова йде про банкрутство, Корупційні правопорушення, Узгоджені антиконкурентні дії. Від учасника в цих випадках ви просите підтвердження відсутності підстав. Він просто поставить умовно галочки, що таких підстав немає.
Danylo 2020-11-27 10:29:30
Андрій Баришполь, уточніть будь-ласка стосовно підстав які вимагаються саме від переможця. Раніше такі підстави підтверджували після того, як учасник визначався переможцем. Тепер ми вимагаємо від кожного учасника на етапі подання пропозицій. На цей момент учасник ще не є переможцем. Чи маємо ми вимогати підтвердження по таким підставам ще раз, після того як учасник буде визначено переможцем ?
Ліля 2020-11-27 12:32:49
Danylo, від переможця все буде вимагатись як і раніше. В даному випадку мова йде про "документ" - це довідка від учасника, це приблизно така сама довідка як замовники вимагають зараз. От зараз ви вимагаєте надати підписану учасником довідку з переліком підстав по статті 17, так і після 3 грудня ви можете вимагати на підтвердження кожної підстави окрему таку довідку. Проте, це не обов'язково. Ви ж можете просто вимагати, що учасник проставив галочки, що він все підтверджує.
Светлана 2020-11-25 13:13:33
Это новшество касается всех площадок или только тех, которые показаны в примерах? Должен ли заказчик подгружать додаток с ТД, в котором указаны критерии относительно ст.17
Андрій Баришполь 2020-11-25 13:24:37
Светлана, новшество коснется всех площадок. Если говорить о тендерной документации, то: основания для отказа в участии в закупке, согласно статьи 17 являются неотъемлемой частью тендерной документации, однако тендерная документация может размещаться заказчиком как в виде загруженных файлов, так и путем заполнения отдельных электронных полей в электронной системе закупок. При размещении оснований согласно статье 17 в электронных полях системы такая информация не нуждается в дополнительном обязательного дублирования в загруженных файлах.
Андрій 2020-11-25 11:53:08
Що означають терміни "Документ" та "Заява". Які дії потім здійснює учасник в залежності від того, що який з варіантів було обрано замовником?
Андрій Баришполь 2020-11-25 13:31:42
Андрій, дію учасника мають відповідати тому, що вимагає замовник. Заява - умовно самодекларація, Учасник, подаючи пропозицію заповнює відповідне поле. Документ - учасник, на підтвердження завантажує певний документ, щодо підвердження.
Андрій 2020-11-25 17:32:34
Андрій Баришполь, а яким чином в системі буде відображатись заповнена учасником інформація та завантажені документи? Чи буде це доступно для перегляду іншим учасникам?
Василь 2020-11-25 19:24:05
Андрій, буде відображатися на порталі в спеціальному розділі. Звичайно буде доступне всім. "всі бачать все" - незмінний принцип
Александр 2020-11-25 20:29:32
Андрій Баришполь, а де встигли визначити спосіб підтвердження учасником відсутність підстав, передбачених ст. 17 Закону? Можете назвати підзаконний акт? Виходячи з того, що першим реченням ч. 3 ст. 17 Закону встановлено: "Учасник процедури закупівлі в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції підтверджує відсутність підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини першої та частиною другою цієї статті.", але не визначає спосіб такого підтвердення учасником, тому такий спосіб визначається на розсуд самого учасника. Замовник в цьому випадку може надати лише свої рекомендації, які не є обов'язковими для додержання учасником і не можуть бути підставою для відхилення. При цьому, заява - це документ певної форми з встановленими атрибутами, а отже є недоречним як вид документу для підтвердження за ст. 17 Закону.
Андрій 2020-11-26 09:58:41
Александр, все абсолютно вірно. Заява - це поле для заповнення. Підтвердженням може бути просто декларація (Учасник поставить галочку) в форматі згоди з тим, що підстави відсутні.