16.02.2022 ДП "Прозорро"

Друга частина відповідей із спілкування на форумі Prozorro Infobox щодо закупівель газу та електроенергії

Публікуємо другу частину відповідей на запитання із спілкування на форумі Prozorro Infobox щодо закупівель газу та електроенергії. Відповіді надала експертка з публічних закупівель Анна Севостьянова. 

Ознайомитись із першою частиною можна за покликанням.  

Відповідно до змін до Закону України «Про публічні закупівлі», що на набули чинності 10.11.2021 Замовники повинні при публікації звіту про виконання договору публікувати інформацію про країну походження товару щодо кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі - у разі закупівлі товару.

Чи може Замовник вимагати в ТД, щоб Учасник в своєї тендерної пропозиції надав інформацію стосовно країни походження електричної енергії, та які саме документи можуть підтверджувати надану інформацію.

Для зазначення коректної інформації щодо країни походження товару (електроенергії) при розміщені звіту про виконання договору, замовник може в тендерній документації запросити від учасника інформацію в довільній формі про країну походження товару. У зв'язку з тим, що документальне підтвердження не вимагається в законодавстві, достатньо буде встановити вимогу щодо надання даної інформації саме в довільній формі. Або зазначити таку інформацію в проекті договору, яку учасник заповнить при підписанні договору.

Двічі не відбулись відкриті торги по закупівлі електричної енергії. Чи можна при застосуванні переговорної процедури підписати договір постачальника, а не той проект, що був у тендерній документації? І чи можна збільшити кількість кіловат?

При проведенні переговорної процедури закупівлі у разі якщо було двічі відмінено процедуру відкритих торгів предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника процедури закупівлі не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації.Проект договору є частиною тендерної документації (ч. 8 п. 2 ст. 22 Закону) в якому зазначаються технічні та якісні характеристики до предмету закупівлі та інші вимоги до учасника, які не можна змінювати.Таким чином використовування проекту договору учасника не відповідає вимогам Закону.

Чи має право постачальник електроенергії прописувати в договорі на постачання електроенергії та збільшувати ціну на постачання електроенергії згідно з інформацією з вебсайту ДП «Оператор ринку» для документального підтвердження факту коливання ціни електричної енергії на ринку?

Так, можна при підтверджені коливання ціни орієнтуватися на дані офіційного сайту ДП «Оператор ринку». Роз'яснення МЕРТУ Щодо зміни ціни у договорах постачання електричної енергії від 14.08.2019 N 3304-04/33869-06, в якому зазначено про можливість використання інформації з офіційного веб-сайту для документального підтвердження факту коливання ціни електричної енергії на ринку. 

Ми учбовий заклад. Чи маємо право укладати договір на універсальну послугу по переговорці (як з монополістом) на купівлю електроенергії для потреб гуртожитку? Чи підпадає під дію Закону України «Про публічні закупівлі» договір про відшкодування витрат пов'язаних з транспортуванням електричної енергії?

Якщо гуртожиток є окремою юридичною особою та є малим непобутовим споживачем, то він може застосовувати універсальну послугу та провести переговорну процедуру закупівлі. Але законодавство не обмежує замовника у застосуванні універсальної послуги, замовник може купити електроенергію на вільному ринку у будь-якого постачальника електроенергії. Якщо гуртожиток не є окремою юридичною особою, а належить учбовому закладу, який є замовником, що закуповує електричну енергію та має багато точок приєднання, що перевищують 50 кВт, то він не може застосовувати універсальну послугу та повинен проводити конкурентну процедуру закупівлі.

Щодо другого питання.

Відшкодування витрат не є публічною закупівлею. Додатково можете ознайомитися з інформацією в статті відшкодування витрат: чи відображати в плані закупівель за покликанням:  https://infobox.prozorro.org/articles/vidshkoduvannya-vitrat-chi-vidobrazhati-v-plani-zakupivel

Відбулися відкриті торги на закупівлю електричної енергії, включаючи послуги з розподілу та передачі електричної енергії. Учасник-переможець, під час підписання договору, виявив помилку в ціні своєї пропозиції (ціна була вказана без послуг з розподілу та передачі електричної енергії). Як в такій ситуації діяти Замовнику? Відхиляти такого Учасника і розглядати наступного та яка підстава відміни? Чи взагалі відміняти торги? Також з яких підстав?

На стадії підписання договору, якщо учасник помилився в розрахунках, учасник може написати лист відмову від підписання договору. У замовника буде підстава відхилити тендерну пропозицію учасника відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 31 Закону, а саме - у разі якщо: "переможець процедури закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або укладення договору про закупівлю" та розглянути тендерну пропозицію наступного учасника.

31.12.2021 р. було укладено договір за процедурою відкритих торгів, відносини розпочалися за договором з 01.01.2022 р. на електричну енергію. Сьогодні постачальник прислав додаткову угоду на збільшення ціни на підстав п. 7. ч. 5 ст. 41 ЗУ. через зміну регульованого тарифу від. 01.12.2021 р. Постачальник пропонує на підставі ст. 631 розповсюдити підвищення ціни від. 01.01.2022 р. Але, ми ж уклали договір по суті дією з 01.01.2022 р. напевне, не можна піднімати ціну з 01.01.2022 р. бо нівелюється суть відкритих торгів. Виходить, він нам жодного дня не поставить за ціною, що склалася на аукціоні і з якою підписано договір. Як мені правомірно вчинити в такій ситуації і чим керуватися? Яку відповідь надати постачальнику?

Тариф на передачу електроенергії дійсно змінився з 01.01.2022 року. Учасник повинен був вас попередити не пізніше ніж за 20 днів щодо таких змін відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 57 Закону України «Про ринок електричної енергії», а саме: «про зміну будь-яких умов договору постачання електричної енергії споживачу не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Електропостачальники зобов’язані повідомляти споживачів в порядку, встановленому законом, про будь-яке збільшення ціни і про їхнє право припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови». При підготовці тендерної пропозиції діяв інший тариф, тому учасник вказав ціну станом на дату подання тендерної пропозиції.

Чи було правомірним укладання прямого договору без спрощеної процедури на водопостачання та розподіл газу, якщо сума по кожному перевищувала 50тис, але не перевищувала 200 тисяч? Ці постачальники є монополістами на нашій території.

У разі, якщо постачальник монополіст, а сума закупівлі не перевищує 200 тис. грн відповідно до п. 2 ч. 7 ст. 3 закону ви можете укласти прямий договір.

Чи можливо закупити розподіл електричної енергії разом з перетіканням реактивної енергії? Тобто оформити все одним договором?

Ні, не можна, це дві окремі послуги, а значить і різні предмети закупівлі.

 Ми з січня на постачальнику останньої надії, до 09 лютого. Цей постачальник буде присилати нам накладну і договір на кожен місяць окремо? І нам кожного разу робити переговорку?

Необхідно провести одну переговорну процедуру закупівлі на весь період (90 днів).

закупівля газу, закупівля електроенергії,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.