29.11.2020 ДП "Прозорро"

5 запитань про закупівлю електроенергії

Розшифровка інтерв'ю з директором Департаменту тендерних процедур АТ «Укрпошта» Анною Пясецькою на Тендер online.

Чи може замовник закуповувати електричну енергію на умовах універсальної послуги?

Спершу потрібно звернутись до питання, хто такий постачальник універсальних послуг та яка його мета. Постачальник універсальних послуг покликаний спростити життя побутовим та дрібним непобутовим споживачам. Він націлений на те, щоб споживачі, не звертаючись до інших постачальників, знали, що є постачальник універсальних послуг.

Кажучи про те, що являє собою універсальна послуга — можна розкласти її на складові. Перша — це вартість електричної енергії, порядок формування ціни електричної енергії для постачальників універсальних послуг якої здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП).

Наступна складова — тариф на передачу — транспортування електричної енергії в мережах Укренерго до оператора системи розподілу. Також туди входять: тариф на розподіл, послуги оператора системи розподілу (ОСР) і тариф на універсальну послугу. Розглянувши всі складові — бачимо, нічого унікального в нашого постачальника універсальних послуг нема. Можна окремо укласти договір з ОСР і споживачі це роблять за переговорною процедурою. Інші складові — ті самі, які містяться в ціні будь-якого постачальника на вільному ринку. 

Щодо цін: вони в постачальника універсальних послуг — вищі, тому що внаслідок порядку формування ціни електричної енергії і її маржі, як правило, призводять до того, що ціна більша, ніж може купити на вільному ринку. У Держаудитслужби склалася практика, що проводити переговорну процедуру з постачальниками універсальних послуг не можна і, що треба купувати на вільному ринку. Тому я не раджу замовникам проводити переговорну процедуру, укладати договори з постачальниками універсальних послуг як з унікальними постачальниками універсальних послуг, тому що вони такими не є. 

При яких випадках замовник може закупити електричну енергії у «постачальника останньої надії»?

Модель ринку електричної енергії передбачає, що будь-який споживач має мати постачальника. І нема такої ситуації, що споживач залишається без електричної енергії. Прикметно, існує постачальник останньої надії. Зараз ним призначений Укрінтеренерго. 

До постачальника останнього надії можна звертатись тільки у виняткових випадках, перелік яких є вичерпним. Зокрема, у разі, коли постачальник збанкрутував, або у нього анульована ліцензія, або з ним щось трапилось і він щезнув. 

Щоб укласти договір з постачальником останньої надії — треба мати відповідну підставу. Однією з підстав є те, що споживач не встиг чи не зміг укласти договір зі звичайним постачальником. Строк споживання електричної енергії у постачальника останньої надії — до 90 календарних днів. Це не постійний період постачання, а тимчасові заходи. 

Також на постачальника останньої надії можна випадати автоматично. Наприклад, у замовника посеред місяця щось сталося з постачальником і його ліцензія анульована — споживач автоматично випадає на постачальника останньої надії і починає споживати електричну енергію в нього. Так як це проводиться автоматично — замовнику треба якимось чином узаконити свої дії. І відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» договір вважається підписаним між постачальником останньої надії і споживачем з моменту, коли споживач почав споживати електроенергію. 

У наведеному випадку оформити все слід автоматично. Немає ніяких заяв. У межах Закону «Про публічні закупівлі» ми маємо оформити або переговорною процедурою (для цього є спеціальна підстава в статті 41 —  можливість надавати послуги лише єдиним суб'єктом, якщо це постачальник останньої надії для електроенергії і для електропостачання), або якщо сума до 200 тисяч і до 1 млн для замовників-монополістів, то передбачається можливість укладення прямого договору без конкурентної процедури. 

Але слід пам'ятати, що вартість електричної енергії у постачальника останньої надії завжди вища орієнтовно на 30%, а для бюджетних замовників це дуже важливо. Якщо бюджет у замовника — обмежений, замовник випав на постачальника останньої надії, працює з ним 3 місяці, відповідно, або вийде за бюджет фінансування, або будуть борги, або ж треба буде якось обмежити споживання.

Як скласти технічну документацію до закупівлі електричної енергії?

Технічна документація електричної енергії досить проста. Електрична енергія — такий монотовар, він має однакові якість та правила постачання всюди. Замовнику треба визначити обсяг — скільки він буде споживати та період споживання, вказати або точки — конкретні адреси електроспоживання, або ж вказати перелік операторів системи розподілу, до яких точки під'єднані. Наприклад, буває, замовники заздалегідь не знають, які точки споживання у них будуть, бо отримують ці дані пізніше.  

Для цього необхідно визначити в технічному завданні і в договорі перелік операторів системи розподілу, до яких такі точки під'єднані. Для постачальника це важливо, йому необхідно мати договір на розподіл з цим оператором системи розподілу. Також можна вказати якісь умови щодо якості, однак це все врегульовано, є спеціальне ДСТУ, яке регулює якість електричної енергії. Але, чесно кажучи, перевірити якість електричної енергії споживач не може. 

Тобто технічна специфікація — доволі проста і зрозуміла.

Щодо перегляду ціни з урахуванням коливання цін на ринку електричної енергії.

Ціна змінюється постійно, електрична енергія продається щодня. І в межах доби ціна електричної енергії різна: уночі ціна дешевша, удень — дорожча.  Загальна кількість споживачів працює без автоматизованих систем обліку електричної енергії і можна фіксувати, скільки ми споживаємо лише в межах місяця. Якщо говорити про коливання в межах місяця — від місяця до місяця ціна змінюється, і за цим постачальники, як споживачі, мають слідкувати. Припустімо, якщо укласти договір з фіксованою ціною на рік — ціна йтиме вверх — договір, найімовірніше, не вистоїть, тому що постачальник не буде постачати нижче за собівартість. А якщо ціна падатиме в певні періоди — споживач переплачуватиме по цій фіксованій ціні. 

Тому договір про закупівлю обов'язково має мати умову перегляду і механізм перегляду ціни. Прикладів формул, якими можна переглядати ціни дуже багато. Загалом вони полягають ось у чому: беремо ціну за товар, віднімаємо ПДВ, тариф на передачу, отримуємо саму ціну, до неї додаємо або віднімаємо відсоток коливання — отримуємо ціну, додаємо всі складові і маємо ціну постачання електричної енергії на місяць. Саме коливання електричної енергії вираховується з двох ринків, на яких продається і купується електроенергія: внутрішньодобового та ринку «на добу наперед». 

Закон «Про ринок електричної енергії» визначає їх індикативами ринку, тому на них можна орієнтуватися. Ці дані є відкритими, а також є ДП «Оператор ринку», яке забезпечує проведення торгів, публікує на своєму сайті інформацію про продаж, ціни і обсяг електричної енергії. Дані щодо коливання від місяця до місяця можна порахувати самостійно. Та деякі замовники просять довідки. 

Якщо в договорі заздалегідь передбачити механізм перегляду ціни, за яким ціна буде відповідати ринкові, це допоможе або утримати контракт живим — щоб постачальник не відмовлявся від постачання, коли ціна дуже зросте або не переплачувати, якщо ціна падає. Іще одна важлива складова, яку слід передбачити і можливість її перегляду — це сам тариф на передачу. Він затверджується НКРЕКП, дійсний для Укренерго, тому фактично ці кошти оплачуються Укренерго, яке вже кілька разів переглядало тариф і на початку року ці зміни були дуже різкими. 

При цьому цей перегляд не варто об'єднувати з переглядом по коливанню ринку тому що, якщо НКРЕКП збільшує на якийсь відсоток — не треба його плюсувати до відсотку перегляду за коливанням ринку. Для перегляду у зв'язку з коливанням у нас є дві умови: пункт 2 ч.5 ст.41, що передбачає, що ми можемо змінювати ціну в межах 10%, якщо коливається ціна на ринку, при цьому не збільшувати ціну договору. У випадку, якщо ціна падає — ми використовуємо цю ж статтю, але 5 пункт. Щодо перегляду тарифу — це умова перегляду, яка визначена пунктом 7 ч.5 ст.41. Було б набагато простіше, якби такі ринки як внутрішньодобовий та ринок «на добу наперед» могли б бути включені до пункту 7 ч.5 ст 41, тому що коливання на ринку може бути і більше, ніж 10 %, як на це реагувати поки що незрозуміло. Якщо замовник опиниться в ситуації, коли постачальник на 7 % втрачає прибуток — найімовірніше, цей прибуток втратиться. Тому треба або вносити зміни в Закон, або вигадувати якісь умови, за яких контракт залишатиметься живим дуже довго і не буде ризиків зривів поставки. 

Поради, як забезпечити максимальну конкуренцію при закупівлі електричної енергії?

Ринок електричної енергії — широкий, учасників є багато. Великий плюс ринку електричної енергії, що нема територіальної прив'язки. Тобто, об'єкти електропостачання можуть знаходитись де завгодно і поставити можна в будь-яку точку. Електрична енергія йде по одних і тих самих мережах. Питання в тому, куди вона дійде і хто поставить. Також не мають значення — обсяг і очікувана вартість. У мережі є і багатомільйонні торги, учасників на яких є понад 5. Останні наші торги — на 50 мільйонів. Ми отримали конкуренцію з 7 учасників, а, наприклад, аналогічні торги електричної енергії на 100 тисяч мали 4 учасники. Тобто конкуренція є на будь-якому обсязі і це також спрощує залучення учасників до участі. (Залучати потрібно за допомогою комунікацій). Є відкрита інформація про постачальників, які мають ліцензію, вона є на сайті НКРЕКП, також можна використовувати відкриті джерела Prozorro, де також є аналітика щодо постачальників. Запрошувати учасників до своїх торгів і чекати участі. Необхідно також реагувати на питання й проблеми, які сигналізують постачальники, тому що може бути щось незрозуміле чи некоректно написане в тендерній документації і саме ринок і учасники цього ринку можуть допомогти замовнику правильно скласти тендерну документацію і, відповідно, мати великі конкуренцію і економію.

закупівля електроенергії, універсальна послуга,

Коментарі

Тетяна 2021-06-01 14:23:43
Доброго дня. У лютому 2021 року між замовником та постачальником укладено договір на постачання електричної енергії. у червні цього року Замовник планує закупити електричну енергію на додатково виділені кошти. Сума є більшою 200 тис. грн. Чи може замовник застосувати переговорну процедуру відповідно до п. 4 частини 2 статті 40 Закону Про публічні закупівлі??? Чи проводимо відкриті торги???
Валерія 2021-01-11 01:00:50
Підкажіть чи потрібно сповіщати ОСР про укладення договору на постачання електричної енергії споживачу через Прозоро? Якщо так, то яким чином. Адже ОСР повинен же ж з конкретної дати викладати спожиті об'єми в MMS.
Julia 2021-01-03 17:01:48
Шановне ДП Прозорро! А чи реалізована автоматична публікація повідомлення про намір укласти договір чи звіту про укладений договір до 200 тис з ПОН в системі? Впевнена, що ні, тоді до чого писати такі рекомендації про автоматичне укадання договору? Щоб забезпечити порушення Замовнику??? Отака Ваша "ведмежа послуга". Краще не писати того, в чому не розумієшся
Олена 2021-05-25 06:18:50
Julia,уже давно, откройте глаза при размещении на платформе в ПДф формате, договора или любого действия, отдельно не нужно публиковать все выше вами упомянутое ... лучше бы эти все товарищи согласовали с законом про электрич. Энергию +пон все особенности и нормы, вот где толк был бы
Олександр 2020-12-21 12:40:00
Додатково повідомляємо, що згідно з положеннями пункту 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ), визначено, що дозволена (договірна) потужність - максимальна величина потужності, дозволена до використання в будь-який час за кожним об'єктом споживача відповідно до умов договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії, набута на підставі виконання договору про приєднання до електричних мереж або у результаті набуття права власності чи користування на об'єкт (об'єкти); площадка вимірювання - забезпечена точкою комерційного обліку або точками комерційного обліку електроустановка або сукупність електроустановок, виключно між якими можливі перетікання електричної енергії технологічними електричними мережами власника електроустановок, у які надходить або з яких віддається електрична енергія.
Охмак Дмитро 2020-12-11 15:07:08
Пан Ігор говорить реальні речі. От якби інфобох замість своєї статті, яка не розяснює нічого, прокоментував згаданий коментар.
Татьяна Тетерина 2020-12-11 08:42:33
На 2020 рік була закуплена електрична енергія за переговорною процедурою (відкриті торги два рази не відбулися). З 1 грудня тариф збільшився на 18%. Договір розірвано. Але є необхідність в електроенергії на грудень на 60000 грн.. Як можно вийти з ситуації? Закупити універсальну послугу, закупити у постачальника останньої надії, закупити по прямому договору на суму до 50 тис.грн? Кошти бюджету потрібно використати до кінця фінансового року. Переговорну процедуру провести не встигаємо.
Володимир 2020-12-02 13:06:55
ок, полезно
Олександр 2020-12-02 12:06:24
Доброго дня, пані Анно! Щодо вашої позиції про закупівлю електроенергії в постачальника універсальних послуг є декілька зауважень. Перше, це те, що для такого постачальника в Закону України "Про ринок електричної енергії" є передбачені пільгові категорії електрики за демпінговими цінами, як-от електроенергія на технічні цілі у будинку чи для гуртожитків. Тому за такими цінами вказану електроенергію можна купити тільки у постачальника універсальних послуг, а проводити відкриті торги не матиме сенсу.
Александр 2020-12-03 13:12:57
Олександр, підтримую на 100%. Нарешті здорова думка. Дякую
Ігор 2020-12-02 08:57:31
Є така інформація, що якщо замовник не заключить угоду на наступний період (2021 рік) або не пролонгує в поточному році( 2020) до 10 грудня 2020 року, то його поточний постачальник переведе його з 1 січня 2021 року на постачальника "останньої надії". ДКСУ не дозволяє укладати угоди на 2021 рік до 10 грудня 2020 року, в тому числі і через реєстрацію бюджетних зобов'язань протягом 7 днів. За моїми підрахунками, більше 70% всіх замовників України укладали договори з постачальником універсальної послуги в 2020 році. Тому, на мою думку, всі ці замовники, що вже оголосили торги на закупівлю електроенергії 2021 року, не зможуть перейти на нового постачальника, а тому їм зазделегідь потрібно робити переговорні процедури за нагальною потребою, оскільки за таких умов я дуже сильно сумніваюсь, що всі процедурні тонкощі можна буде виконати в "час пік". Також, ось посилання на аналогічну інформацію на сайті МЕРТУ https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=a20762f8-c620-4752-a3c2-591a63f3d371&lang=uk-UA