19.01.2022 Оксентія Груба

На форумі: відповіді на запитання щодо закупівель газу та електроенергії

запитання-відповіді щодо закупівель газу та електроенергії

Щоб посприяти вам у задоволенні закупівельних інтересів та запитів — ми на форумі Prozorro Infobox створили дискусії з експертами, де ви можете ставити свої запитання, відповідати на запитання інших, ділитись своїм досвідом та отримувати думки консультантів в сфері публічних закупівель. 

Зібрали для вас актуальні на форумі запитання щодо закупівель газу і електроенергії та відповіді на них. А відповідає експертка з публічних закупівель Анна Севостьянова. 

Плануємо закупити послугу з постачання теплової енергії на 200+ тис. та послугу з постачання гарячої води на 45 тис. (один код ДК). Учасник відображається у зведеному переліку монополістів. Монополія у нього на транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами. Питання, у межах нашої закупівель послуг з постачання теплової енергії та послуг з постачання гарячої води, він є монополістом? Чи можна на підставі цього проводити переговорну на закупівлю послуг з постачання теплової енергії ? Чи можна на підставі цього проводити переговорну послуг з постачання гарячої води?

Так, на підставі вищепереліченого можна проводити переговорні процедури закупівель. В обгрунтуванні обов'язково зазначте, що учасника включено до зведеного переліку суб'єктів природних монополістів саме на вашій території.

Як укласти пряму угоду (до 50 тисяч) на закупівлю газу та електроенергії?

Ви можете: 1) здійснити аналіз ринку шляхом запиту комерційних пропозицій та вибрати найбільш економічно вигідні пропозиції серед постачальників газу та електроенергії. 

2) Внести та закупівлі до річного плану закупівель, розмістити річний план закупівель в електронній системі закупівель

3) укласти прямі договора

4) розмістити протягом 3 робочих днів з дня укладення договору звіт про договір про закупівлю.

Крім того, електричну енергію ви можете купити на Prozorro Market. Додаткова інформація за посиланням https://infobox.prozorro.org/articles/yak-zakupiti-elektroenergiyu-u-prozorro-market

Чи потрібно проводити переговорну процедуру при купівлі газу з монополістом, якщо сума закупівлі до 50000,00?

У разі, якщо сума закупівлі до 50 тисяч гривень замовник може укласти прямий договір, та обов’язково оприлюднити в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Є потреба в закупівлі теплової енергії (код ДК 09320000-8 - Пара, гаряча вода та пов’язана продукція) для підрозділів, які розташовані в різних містах (м.Дніпро, м.Кривий Ріг та м. Кам'янське).Річ в тому, що один постачальник продає тепло як «послуги з теплопостачання», а два інших продають тепло як «товар - теплова енергія». Сума закупівлі більша за 200,0 тис.грн, тому є необхідність проведення відкритих торгів. Як провести закупівлю в такому випадку - як товар чи послугу? Чи можна оголосити мультилотову закупівлю, з яких лоти будуть різними (товар і послуга)?

Теплопостачання відноситься до послуги, якщо надається споживачу для потреб опалення. Якщо ви купуєте пару та гарячу воду - це товар. Перевірте постачальників у зведеному переліку природніх монополістів на сайті Антимонопольного комітету України, якщо вони є у переліку, то необхідно проводити переговорну процедуру закупівлі.

Двічі не відбулись відкриті торги по закупівлі електричної енергії. Чи можна при застосуванні переговорної процедури підписати договір постачальника, а не той проект, що був у тендерній документації? І чи можна збільшити кількість кіловат?

При проведені переговорної процедури закупівлі у разі, якщо було двічі відмінено процедуру відкритих торгів предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника процедури закупівлі не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації. Проект договору є частиною тендерної документації (ч. 8 п. 2 ст. 22 Закону) в якому зазначаються технічні та якісні характеристики до предмету закупівлі та інші вимоги до учасника, які не можна змінювати. Таким чином використовування проекту договору учасника не відповідає вимогам Закону.

Ми є малими непобутовими споживачами електричної енергії. Обсяг закупівлі енергії, що планується не повинен перевищити 50 тис. грн. Чи маємо ми право закупити ел.енергію у постачальника універсальних послуг по прямому договору? Якщо так, то згідно з якою нормою ЗУ?

Так, по-перше, вартість закупівлі не перевищує 50 тис. грн (п. 3 ст. 3 Закону). По-друге, ви відноситись до малих непобутових споживачів, які купують електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт згідно з пунктом 42 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії». Таким чином ви маєте право купити електричну енергію у постачальника універсальних послуг по прямому договору. Також ви можете купити електричну енергію у будь-якого постачальника електроенергії, це не заборонено законодавством. З жовтня замовники мають можливість закуповувати електричну енергію, якщо вартість закупівлі не перевищує 200 тисяч гривень, в електронному каталозі Prozorro Market.

Додаткова інформація за покликанням. https://infobox.prozorro.org/articles/yak-zakupiti-elektroenergiyu-u-prozorro-market

До нових спілкувань на Форумі Prozorro Infobox.

на форумі, закупівля газу, закупівля електроенергії,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.