20.11.2020 Анна Селютіна

На бізнес-сніданку: закупівля електроенергії

виклад бізнес-сніданку про закупівлю електроенергії

Матеріал підготувала керівниця «Академії Радник», фахівчиня із публічних закупівель Анна Селютіна.

Більшість замовників цього року використали своє право закупити електричну енергію через переговорну процедуру із постачальником універсальних послуг. Звісно, є певні порушення і розгляньмо чотири основні порушення, які допустили замовники під час проведення такої закупівлі. Тож,

топ 4 порушення замовника під час проведення переговорної процедури на закупівлю електричної енергії


Будьте уважні, оголошуючи переговорну процедуру закупівлі на будь-який товар, послугу чи роботу і застосовуйте саме підставу статті 40, а не 35.Якщо говорити про електричну енергію, то це є товаром. І закуповуючи універсальну послугу — замовник закуповує товар разом із супутніми послугами — такими як передача і розподіл. Будьте уважні і зазначайте інформацію безпосередньо про те, що ви закуповуєте саме електричну енергію, щоб не було зафіксовано порушень аудиторами. 

Якщо говорити про закупівлю електроенергії через переговорну процедуру закупівлі — маємо застосовувати скорочену переговорну процедуру. В такому випадку ми маємо укласти договір не раніше п'яти і не пізніше двадцяти днів з дня оприлюднення наміру про укладення договору про закупівлю.Обов'язково звертайте увагу на строки оприлюднення договору, щоб не порушувати Закон України «Про публічні закупівлі».  Слід звернути увагу, що дуже багато рішень органу оскарження щодо застосування переговорної процедури закупівлі під час закупівлі електричної енергії у постачальника універсальних послуг є неправомірним. Перш за все такі рішення органу оскарження ґрунтуються на тому, що укладення договору із постачальником універсальних послуг є правом замовника, а не обов'язком. Крім цього на сьогодні ринок електричної енергії — конкурентний, так як більше 700 компаній отримали відповідну ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу. Звичайно зручніше провести переговорну процедуру закупівлі та закупити електричну енергію разом зі всіма супутніми послугами однією і не проводити відкриті торги, але це є порушенням.

Такого ж висновку дійшли і аудитори під час проведення моніторингу закупівель та зазначили, що замовник неправомірно застосував переговорну процедуру закупівлі. 

Моніторинг закупівель: 
№  UA-2020-03-12-002687-a
№  UA-2020-03-30-001354-с
№  UA-2020-03-20-004953-b
№  UA-2020-05-19-004308-c

Тож слід проводити конкуренту закупівлю і для того, щоб правильно це зробити — необхідно обрати тип та предмет закупівлі під час закупівлі електричної енергії. 

Перш за все слід враховувати нормативно-правові акти, які регулюють сферу електричної енергії:Наступне питання, яке виникає у замовників: електрична енергія — це товар чи послуга?

Електрична енергія — товар

Послуги з розподілу електричної енергії — це послуги

Тобто можна закупити електричну енергію як товар, а можна закупити електричну енергію разом із супутньою послугою — з послугою з розподілу електричної енергії. Зі свого боку радимо проводити такі закупівлі окремо.

Щодо визначення предмета закупівлі: 

  • Електрична енергія (код ДК 021:2015: 09310000-5 Електрична енергія) як товар з оплатою за послугу з розподілу через постачальника — бюджетуємо річну орієнтовну вартість електричної енергії однією сумою

  • Послуга з розподілу електричної енергії  (код національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» — 65310000-9 «Розподіл електричної енергії») — бюджетуємо річну орієнтовну вартість закупівлі лише послуги з розподілу.

  • Послуга з розподілу електричної енергії та послуга із компенсації перетікань реактивної електричної енергії (код національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» — 65310000-9 «Розподіл електричної енергії») — бюджетуємо річну орієнтовану вартість закупівлі послуги та з компенсації перетікань реактивної електроенергії однією сумою.

  • Послуга із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (код національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» — 65320000-2 — Експлуатація електричних установок) — бюджетуємо річну орієнтовану вартість закупівлі послуги з компенсації перетікань реактивної електроенергії.

 Щодо закупівлі електроенергії як товару: і для замовників звичайних, і для замовників в окремих сферах господарювання, якщо предмет закупівлі до 50 тисяч гривень — заключаємо прямий договір і оприлюднюємо звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Якщо ж закупівля дорівнює або перевищує 50  тисяч гривень та до 200 тисяч гривень до 1 мільйона гривень для замовників в окремих сферах господарювання — маємо проводити спрощену закупівлю. І у разі, якщо закупівля від 200 тисяч гривень до 133 тисяч євро і від 1 мільйона гривень до 133 тисяч євро для замовників в окремих сферах господарювання — проводимо відкриті торги. Якщо вартість закупівлі вища — слід проводити відкриті торги з публікацією англійською мовою. 

Чимало замовників можуть затягнути процес закупівлі та не встигнути провести закупівлю електричної енергії на 2021 рік.Щоб не залишити своє підприємство без електроенергії є можливість закупити електричну енергію у постачальника останньої надії. Це також є визначений постачальник і ми розуміємо, що більше ніхто поставити нам електричну енергію не може. У такому випадку такі можливі способи для закупівлі:

Але варто пам'ятати: тариф у постачальника останньої надії є значно вищим, також законодавчо передбачено обмеження у періоді закупівлі електричної енергії у постачальника останньої надії. 

Після того, як визначили предмет, вид закупівлі — потрібно визначити очікувану вартість предмета закупівлі. Часто замовники запитують, як розрахувати очікувану вартість. Слід нагадати, що 18.02.2020 року прийнято наказ Мінекономіки №275 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі». яким затверджено методику визначення очікуваної вартості предмета закупівлі. Даною методикою визначено чотири методи:

  • розрахунок методом порівняння ринкових цін 

  • розрахунок на основі закупівельних цін попередніх закупівель 

  • розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг, щодо яких діє державне регулювання цін і тарифів

  • розрахунок очікуваної вартості робіт

Зі свого боку рекомендую використовувати розрахунок методом порівняння ринкових цін.

Чи може замовник продовжити строк дії договору про закупівлю на 20 % укладений із постачальником універсальних послуг

Так як, згідно з Законом України №2628-VIII від 23.11.18, було визначено, що тимчасово на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року включно універсальні послуги, окрім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установки незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов'язки, передбачені Законом України «Про ринок електричної енергії» для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг, передбачених статтею 63 цього Закону. 

Тобто з 1 січня 2021 року мати договір з постачальником універсальних послуг ви не можете. А тому в замовників не має права продовжити строк дії договору на підставі ч.6 ст. 41 Закону. Але важливо! Замовники які є малими непобутовими споживачами відповідно до пункту 42 частини першої статті 1 Закону України  «Про ринок електричної енергії», а саме споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт, мають право продовжити дію договору про закупівлю на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 % від суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку. Такого висновку можна дійти, проаналізувавши  ч.1 статті 63 Закону України «Про ринок електричної енергії».

Топ 5 порушень замовників у відкритих торгах при закупівлі електричної енергії:

Слід пам'ятати, що статтею 16 Закону передбачено, що замовник повинен встановити один або декілька кваліфікаційних критеріїв. У нас їх на сьогодні чотири: наявність матеріально-технічної бази та технологій, наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) та фінансова спроможність. Під час закупівлі електричної енергії доцільно встановлювати в тендерній документації такий кваліфікаційний критерій як наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Якщо говорити про матеріально-технічну базу, вона нам не потрібна, це не роботи, щоб підтверджувати наявність будівельних машин. Щодо працівників — це не впливає на постачання електричної енергії. Досвід роботи, в свою чергу є важливий аспектом. 

Слід пам'ятати, стаття 22 Закону, яка регулює, яку інформацію має містити тендерна документація зазначає, що замовник має не тільки встановити спосіб підтвердження відповідності учасника статті 17 Закону, а й має зазначити всі підстави у своїй тендерній документації. Тобто замовник має скопіювати частину 1 та 2 статті 17 Закону перенести в свою тендерну документацію. Якщо ж ми не зазначаємо таку інформацію в тендерній документації — це є порушенням законодавства. А за складання тендерної документації не у відповідності до Закону, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 1 700 гривень.

Відповідно до частини 3 статті 17 Закону спосіб документального підтвердження згідно із законодавством щодо відсутності підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини першої та частиною другою цієї статті, визначається замовником для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі через електронну систему закупівель. Тобто замовник має зазначити спосіб документального підтвердження відповідності переможця статті 17 Закону. Також слід зазначити, що поточна редакція Закону передбачає, що переможець у строк, що не перевищує 10 днів має надати документи замовнику через електронну систему закупівель. Отже, якщо замовник зазначить у тендерній документації, наприклад, надати документи на адресу замовника — це вже буде порушенням. 

Якщо ми встановлюємо лише один критерій «ціна», то слід зазначити, що питома вага критерію оцінки «ціна» становить 100%.  У такому випадку ми не допустимо порушення. 

Якщо оголошуємо відкриті торги з публікацією англійською мовою, то ми маємо передбачити строк до кінця подання тендерних пропозицій — не пізніше, ніж 30 днів.

Відповідно до ч.10 статті 3 Закону замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень ч.3 статті 10 цього Закону. 

Перед тим, як оголошувати закупівлю слід подивитись курс і якщо ваша вартість перевищує 133 тисячі євро, то замовник має проводити відкриті торги з публікацією англійською мовою.

Ще більше про закупівлю електричної енергії на 2021 рік на порталі RADNUK.COM.UA:

Стаття «Представник НКРЕКП розкриває секрети закупівлі електричної енергії» 

Стаття «Чи можна продовжити строк дії договору по універсальній послузі на 20 %?» 

Стаття «Типові порушення під час закупівлі електричної енергії за висновками ДАСУ» 

Статті «Розроблено приклади документів для закупівлі послуг з розподілу електричної енергії» 

Стаття «Зміна ціни протягом місяця: як здійснюється перерахунок?» 

Стаття «Максимально практично про закупівлю електроенергії на 2021 рік»

закупівля електроенергії,

Коментарі

Назар 2020-12-19 14:34:04
Якось не по демократичному вимагати плату у замовників за те, щоб прочитати чи зберегти зразки документів на порталі Радника. Плата 3600 гривень за рік доступу до порталу - для більшості бюджетних установ неможлива. Невже не можна зробити все це безплатно для бюджетників, а то курси платні, зразки документів - платні, а заробітна плата мінімальна. Складається враження, що держава зацікавлена у порушеннях і штрафуваннях.
Софія Р. 2020-12-02 14:51:38
Електроенергію напсравді закупляти не так вже й складно
Аліна 2020-11-26 21:18:49
Очень-очень большое спасибо! Понятно на 100 %
Аня 2020-11-26 11:56:51
А у нас не получилось закупить ел.енергию