11.03.2020 Оксентія Груба

Централізована закупівельна організація як інструмент закупівлі

Інформація про ЦЗО

 Централізована закупівельна організація (ЦЗО) ‒ юридична особа, визначена Кабінетом Міністрів України, як замовник, який організовує і проводить процедури закупівель та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до Закону «Про публічні закупівлі». Про закупівлі з ЦЗО можете прочитати у статті Як провести закупівлю через ЦЗО

Навіщо державі ЦЗО

Тому що це:

 Професіоналізація

 Мета держави зробити так, щоб люди могли займатися своєю профільною діяльністю, а закупівлі передати на централізовані закупівельні організації. У кожного з міністерств тендерні процедури забирають багато сил та ресурсів. Наприклад, в середньому організація кожного тендеру потребує залучення 14 працівників міністерства і близько 146 годин їхнього робочого часу. Завдяки співпраці з ЦЗО фахівці міністерств та секретаріату Кабміну звільняться від додаткового навантаження з організації закупівель та зможуть сконцентруватися на своїх прямих обов’язках.

 Агрегація=економія

 30 тисяч замовників закуповують дуже схожі товари. З погляду держави вигідніше централізувати й об'єднати ці закупівлі в один пул, вийти на ринок з одним пулом, і це дасть можливість з точки зору постачальників пропонувати кращі ціни. Таким чином роздрібні закупівлі стають гуртовими і це дає змогу отримувати кращу ціну. Тобто, економія державних коштів зросте, оскільки централізована організація «Професійні закупівлі» закуповуватиме товари централізовано та оптом. Досвід роботи ЦЗО дозволяє прогнозувати 8% додаткової економії.

 Стандартизація закупівель

 З точки зору роботи з ринком один замовник з уніфікованими правилами закупівлі, з уніфікованою тендерною документацією, з уніфікованими проектами договорів стає значно зрозуміліший. Він вибудовує значно вищий рівень довіри до закупівель взагалі, і як доведено досвідом, такі замовники стають більш привабливими для постачальників, на тендери таких замовників приходить більше постачальників, відповідно це призводить до того, що тендери більш успішні, там вища конкуренція і нижчий рівень закупівель, що не відбулись.

Ще більше прозорості

Закупівлі централізованих закупівельних організацій з точки зору громадської спільноти та контрольних органів вносять ще більше прозорості в центральні закупівлі. Коли закупівлі сконцентровані в одному місці, це спрощує доступ до їхнього перегляду.

Етапи переведення закупівель центральних органів виконавчої влади на ЦЗО:

З 1 березня Кабінет Міністрів України переводить закупівлі Міністерств та центральних органів виконавчої влади на закупівельну організацію ДУ «Професійні закупівлі».

 1 етап ‒ з 1 березня 2020 року 15 Міністерств передають ЦЗО свої закупівлі за 4 CPV кодами (за найпопулярнішими товарними групами: паливо, офісне устаткування, машини для обчислювання даних, комп'ютерне обладнання). Це товарні групи, які закуповує будь-який замовник і вони переходять ЦЗО в обслуговування.

2 етап ‒ з 1 вересня 2020 року, 52 центральні органи виконавчої влади за 14 CPV кодами

Складні закупівлі разом з ЦЗО

ЦЗО зараз працює над складною закупівлею пакунка малюка для Міністерства соцполітики, готує тендерну документацію. Потрібно організувати закупівлю усього асортименту, його упакування, доставку в 600 пологових будинків. Це приклад складної закупівлі, яку можуть проводити Центральні закупівельні організації.

Переваги ЦЗО для Замовника

Рішення передати закупівлі на ЦЗО — це крок до оптимізації всього закупівельного процесу Замовника. Основними перевагами є зменшення навантаження та зниження операційних витрат. Також виокремимо такі:

Ефективність. Збереження часу на основну роботу. ЦЗО перебирає на себе весь процес проведення тендеру.

Відповідальність. ЦЗО несе юридичну відповідальність за закупівлю.

Якість. Отримання закупівлі вчасно. Менше оскаржень.Більше успішних закупівель

Економія. Отримання кращих цін. Економія коштів дає можливість скерувати їх на інші потреби.

Зручність. Зробити процес закупівлі зручним для Замовника.

 Як передати закупівлі до ЦЗО?

Отож, щоб передати закупівлі до ЦЗО потрібно:

  • Укласти договір про співпрацю
  • Визначити уповноваженого представника
  • Визначити потребу у закупівлі, яку планується передати та включити в свій річний план.
  • Опублікувати рядок річного плану в системі, відмітивши кількість товару, строк поставки, технічні характеристики
  • Направити ЦЗО пропозицію про закупівлю за встановленою формою.

Етапами взаємодії є:

  • Підготовча робота укладання договору.
  • Пропозиція про закупівлю та погодження істотних умов.
  • Проведення ЦЗО закупівлі.
  • Розміщення інформації про укладений договір та оплата послуг ЦЗО.
  • Вартість послуг ЦЗО

Вартість послуг ЦЗО

Якщо говорити про вартість послуг ЦЗО, обов’язкові закупівлі — безкоштовні, у добровільних вартість наступна:

3% - до 10 млн грн

2% - до 50 млн грн

1% - до 100 млн грн

0.5% - більше ніж 100 млн грн

Розбудова централізованих закупівельних організацій входить до стратегії розвитку сфери публічних закупівель та її професіоналізації. Згідно зі стратегією, на кінець 2021 року центральні органи виконавчої влади зможуть передати на центральні закупівельні організації більше 50% власних закупівель. 

цзо, закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.