13.09.2022 ДП "Прозорро"

Алгоритм дій при закупівлі локалізованих товарів

Особливості локалізації. Як купувати, щоб не порушити законодавство

Коли застосовується локалізація

Локалізація застосовується якщо:
- очікувана вартість вище 200 тис. гривень

- придбання товару з переліку (цілісного виробу, а не частини)

- не залежить від того новий товар чи б/в

- не залежить від способу придбання (будь яка процедура, Закон чи Постанова 169)

Також зверніть увагу, що локалізація може бути застосована і при закупівлі послуг та робіт, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, включених до переліку.

Алгоритм дій при закупівлі локалізованих товарів 

Загально алгоритм складається з кількох кроків. Зараз ми їх назвемо, а далі розберемо детально кожен з них. 

Тож, алгоритм дій при закупівлі локалізованих товарів:
1.Перевірити чи включено товар, що входить до  предмета закупівлі до переліку товарів, які мають закуповуватись з вимогами щодо локалізації

2. Визначити відсоток локалізації, актуальний для цього товару на поточний рік (цей крок може бути і пізніше)

3. Порівняти очікувану вартість з порогами в міжнародних угодах України щодо публічних закупівель

Порогові межі застосовуються до окремої закупівлі

4. Скласти перелік країн, товари походженням з яких можуть пропонуватись в закупівлі

5. Встановити відповідні вимоги в тендерній документації

6. Перевірити чи включені необхідні товари до переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації

7. Провести консультації з ринком та повідомити про плани щодо закупівлі необхідного товару

Перевірте чи входить товар до списку тих, що мають закуповуватись з локалізацією

Перелік таких товарів наведений з Законі України “Про публічні закупівлі”. Також перелік товарів, що необхідно закуповувати з вимогами по локалізації ми зазначали в статті Локалізація в публічних закупівлях.
Зауважимо, що перелік товарів, що мають купуватись з вимогами щодо локалізації може бути розширений Кабінетом Міністрів України за погодженням із комітетом Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва, додатковим переліком товарів, що належать виключно до продукції переробної промисловості, із встановленням вимог щодо їх ступеня локалізації виробництва.

Тож перевірили чи є ваш перелік в списку, якщо є, то переходьте до наступного кроку.

Визначте відсоток локалізації, актуальний для цього товару на поточний рік

Відсоток локалізації також зазначений в Законі. І він складає:
- у 2022 році – 10 відсотків;

- у 2023 році – 15 відсотків;

- у 2024 році – 20 відсотків;

- у 2025 році – 25 відсотків;

- у 2026 році – 30 відсотків;

- у 2027 році – 35 відсотків;

- з 2028 по 2032 роки – 40 відсотків.

Також зверніть увагу, що Кабінет Міністрів України за погодженням із комітетом Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва, може щороку, не пізніше 31 жовтня, змінювати ступінь локалізації виробництва на наступний календарний рік до 5 відсотків у бік зменшення або до 10 відсотків у бік збільшення щодо кожного окремого товару, що є предметом закупівлі, включеного до Переліку. 

Порівняйте очікувану вартість з порогами в міжнародних угодах України щодо публічних закупівель

Для чого це потрібно. Україна має підписані міжнародні угоди, які передбачають вільну торгівлю між Україною та відповідними країнами. В кожній угоді зазначені певні пороги після яких застосовуються правила цих угод. В різних угодах пороги можуть бути трохи різними. 

Від того розповсюджуються правила угод чи ні буде залежати які умови ви маєте встановити в своїй Тендерній документації. Ми вже зазначали вище, що локалізація застосовується тільки при вартості більше 200 тисяч гривень. При цьому якщо вартість товарів вище порогових сум, що зазначені нижче, то при закупівлі таких товарів необхідно в ТД зазначити додаткові умови, а саме, якщо товар з країн з якими є угоди, то учасник має надати в пропозиції сертифікат походження, що підтверджує країну походження товару і в такому разі учасник може брати участь в закупівлі на рівних правах з тим, хто пропонує локалізований товар. 

Тож порогові суми такі:


В таблиці використана абревіатура Визначаються в СПЗ (спеціальні права запозичення).

Курс СПЗ для порогових меж міжнародних угод визначається 1 раз на 2 роки.

На 2022-2023 роки він становить:

1 СПЗ = 37,8442 грн 
Тобто якщо ми говоримо про 130 000 СПЗ, то в гривнях це буде 4 919 746 гривень, адже 130 000 СПЗ * 37,8442 грн = 4 919 746 гривень

Давайте трохи розберемось в усьому написаному і спробуємо зобразити все схематично. Загально це все виглядає так

Якщо у вас закупівля менше 200 тисяч гривень, то локалізація не застосовується.

Якщо від 200 тисяч і до порогів, що визначені в таблиці вище, то застосовується локалізація і потрібно щоб учасник підтвердив, що товар, що він пропонує відповідає ступеню локалізації та є в переліку https://prozorro.gov.ua/search/products?local_share=10.

Якщо товар вище порогів, що зазначені в таблиці, то він має бути або з відповідним ступенем локації або походити з країни з якою є угода (по суті в таблиці зазначені країни та союзи з якими є такі угоди).

Складіть перелік країн, товари походженням з яких можуть пропонуватись в закупівлі

Давайте спочатку подивимось на перелік країн з якими є необхідні угоди.
Країни ЄАВТ:

Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн

Країни ЄС:

Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта,  Нідерланди,  Німеччина, Польща, Португалія,  Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція 

Країни Угоди СОТ про державні закупівлі:

Країни ЄС, Вірменія, Австралія, Канада, Гонконг, Ісландія, Ізраїль, Японія, Республіка Корея, Ліхтенштейн, Молдова, Республіка Чорногорія, Аруба, Нова Зеландія, Норвегія, Сінгапур, Швейцарія, Китайський Тайбей, Україна, Великобританія, Сполучені Штати Америки

Окремі країни:

Македонія

Канада

Великобританія

Тож перегляньте чи виробляються в якійсь з цих країн товари, що ви плануєте закупити і пропишіть відповідну вимогу щодо надання сертифікату походження товару. 

Як прописати в ТД вимоги щодо локалізації: закупівля товару з переліку

Учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі із зазначенням найменування товару, назви виробника та ID товару, який присвоєно електронною системою закупівель. Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації за посиланням: https://prozorro.gov.ua/search/products?local_share=10.

У разі відсутності товару запропонованого учасником процедури закупівлі у відповідному переліку або у разі, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків, замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі абзацу 3 частини 1 статті 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим абзацом 1 частини 3 статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Вимога в ТД: Закупівля товару з переліку в складі робіт або послуг

Учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі із зазначенням найменування товару, назви виробника та ID товару, який присвоєно електронною системою закупівель. Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару(ів), який(і) замовник набуває у власність під час надання послуг / виконання робіт у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації за посиланням:  https://prozorro.gov.ua/search/products?local_share=10

 У разі відсутності товару(ів) запропонованого(их) учасником процедури закупівлі у відповідному переліку або у разі, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків, замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі абзацу 3 частини 1 статті 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим абзацом 1 частини 3 статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Вимога ТД: Закупівля товару з переліку з урахуванням міжнародних угод

Учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі із зазначенням найменування товару, назви виробника та ID товару, який присвоєно електронною системою закупівель або сертифікат походження товару, що підтверджує походження товару з країни, з якою Україна уклала міжнародну угоду та / або країни, яка є учасником Угоди СОТ про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі».  Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації за посиланням: https://prozorro.gov.ua/search/products?local_share=10, окрім випадку коли сертифікатом походження товару підтверджено, що країною походження товару є країни, з якими Україна уклала міжнародні угоди та / або країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі».

У разі відсутності товару запропонованого учасником процедури закупівлі у відповідному переліку або у разі, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків або сертифікат походження товару не підтверджує, що країною походження товару є країни, з якими Україна уклала міжнародні угоди та / або країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі», замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі абзацу 3 частини 1 статті 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим абзацом 1 частини 3 статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Не відхиляються пропозиції учасників, якщо на закупівлю поширюється дія міжнародної угоди та товар, що пропонується учасником, має сертифікат про походження товару з країни, яка є членом цієї угоди

Не забудьте опублікувати калькуляціюї

Замовник повинен вимагати від учасника-переможця, щоб він при поставці товару надав підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару, яка підтверджує відповідний рівень локалізації

Калькуляція собівартості має бути оприлюднена замовником в електронній системі закупівель разом із звітом про виконання договору про закупівлю

локалізація, закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.