26.08.2020 Оксентія Груба

24 години на виправлення помилок: відповідаємо на ваші запитання

запитання-відповідь щодо функціоналу «24 години»

З новою редакцією Закону України «Про публічні закупівлі» в учасників з'явилася можливість виправити помилки в тендерній пропозиції на кваліфікації, прекваліфікації. Та слід зауважити: виправляти помилки можна лише в процедурах закупівлі. Постачальник може усунути невідповідності в інформації та/або документах: що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону; на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.Замовник має чітко зазначити, що саме має виправити в тендерній пропозиції, зазначити в чому невідповідність та якому пункту тендерної документації не відповідає пропозиція.

Детальніше можете прочитати про «функціонал 24 години» у статтях:  

24 години на виправлення помилок в Прозорро, Що потрібно знати учаснику про 24 години на виправлення помилок, 24 години на виправлення помилок після оскарження 

А зараз перейдімо до ваших запитань щодо цієї теми та відповідей на них.

Публікація повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей

«Замовник не пізніше ніж за 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, має опублікувати повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель». Чи може замовник цю інформацію розмістити не за 2 дні а, наприклад, за 2 години до закінчення терміну розгляду пропозицій і тим самим обмежити потенційного постачальника у часі на виправлення помилок?

Ні, не може, так само як і не може не дати Постачальнику виправити помилки. Це порушення Закону і за таке порушення на замовника буде накладено штраф.

Завантаження необхідних документів

Якщо є тендерна документація, в якій замовник вимагає багато різних документів, учаснику достатньо загрузити статтю 17 для прикладу і прописати ціну в екранну форму кабінету та накласти електронний підпис та й усе. Інші документи можна і не завантажувати, за умови, якщо ти маєш за результатами аукціону найменшу ціну, замовник зобов'язаний вказати, що ще не вистачає по пунктах учасник просто довантажує все впродовж 24 годин. І ти переможець. Я правильно розумію?

Не зовсім так. Адже Постачальник може виправити лише документи по кваліфікаційних критеріях та по підтвердженню повноважень. Не можна виправити тендерне забезпечення, підтвердження відповідності технічним характеристикам тощо.

У яких документах учасник може виправити помилки

Помилку учасник може допустити тільки в інформації та/або документах визначених пунктами 1, 2 частини 16 статті 29 Закону чи у всіх документах тендерної документації?

Закон встановлює вичерпний перелік інформації та/або документів, що подані у тендерній пропозиції, щодо яких можливо усунення невідповідностей учасниками протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах: 1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону; 2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Про помилку в тексті банківської гарантії

 Чи допускається помилка в тексті банківської гарантії?

Згідно з пунктом 19 частини другої статті 22 Закону у тендерній документації зазначаються такі відомості, зокрема опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їх тендерних пропозицій. Формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст тендерної пропозиції, а саме: технічні помилки та описки. Згідно з частиною першою статті 31 Закону замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо учасник процедури закупівлі, зокрема не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або забезпечення тендерної пропозиції не відповідає умовам, що визначені замовником у тендерній документації до такого забезпечення тендерної пропозиції.

Функціонал «24 години» в спрощеній?

Чи є можливість в спрощеній закупівлі застосування 24 години на виправлення помилок?

Ні, така можливість не розповсюджується на спрощені закупівлі. 

24 години на виправлення чи відхилення пропозиції?

У ч. 16 ст. 29 Закону чітко визначені документи, які учасник має право дозавантажити, а саме кваліфікаційні документи та щодо права підпису. Якщо в пропозиції учасника відсутні й інші документи, технічні розрахунки, або довідки відповідно до частини третьої статті 22 Закону, чи повинен замовник давати 24 години на дозавантаження документів, якщо все одно пропозиція не відповідає вимогам тендерної документації?

Перелік підстав для відхилення тендерних пропозицій визначений статтею 31 Закону. У разі, якщо під час розгляду виявлено лише невідповідності, визначені частиною шістнадцятою статті 29 Закону, замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей. У разі, якщо тендерна пропозиція учасника, крім невідповідностей в інформації та/або документах, визначених частиною шістнадцятою статті 29 Закону не відповідає іншим вимогам тендерної документації, така пропозиція підлягає відхиленню згідно з відповідними підставами, визначеними у  статті 31 Закону із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель без застосування механізму 24 годин.

24 години, Закон України про публічні закупівлі, постачальник, тендерна пропозиція,

Коментарі

Ліна 2021-12-13 18:35:43
При накладанні КЕП на Тендерну пропозицію виникла помилка. Замість підпису було помилкова завантажено файл печатки. Система її розпознала та прийняла. Чи є зазначене підставою для надання Учаснику можливості у 24 години виправити цю помилку?
Наталія 2021-11-08 11:55:12
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, по процедурі відкриті торги учасник надав довідку у довільній формі про відсутність заборгованості із сплати податків, був визначений переможцем, а з ДФС прийшло повідомлення про наявну заборгованість. В який строк учасник може виправити ситуацію (сплатити забогованість та надати нову довідку про відсутність заборгованості)? Які діїї замовника? Чи можна продовжувати відносини с учасником чи потрібно розривати договір? Замовник вже частково надав послуги (завезений товар)
Ірина 2021-05-11 16:03:44
Доброго дня. Чи має право Замовник відхилити пропозицію, не надавши 24 години на виправлення, в разі якщо є зауваження до пропозиції лише по ст 16? Дякую.
Тетяна 2021-05-21 15:03:33
Ірина, Якщо тільки по статті 16, то Замовник ПОВИНЕН застосувати правило 24 годин.
Уловець Таня 2020-10-05 13:04:43
Доброго дня. Замовник вимагає надати документи в форматі ПДФ, а постачальник подає в форматі doc, чи є це підстава використати 24 години для вирпавлення помилок. Чи опираючись на перелік формальних помилок, просто не зважати і обирати переможцем? Дякую