14.07.2020 Андрій Кузьменко

Змова на тендері. Як діяти замовнику

Іноді буває таке, що на тендер приходять компанії, у діях яких є ознаки змови.

Ризики антиконкурентних узгоджених дій учасників на торгах

Які ризики несуть антиконкурентні узгоджені дії учасників торгів для замовника? По-перше, це ризик купити товар дорожче, ніж це можливо. Адже змовники підіграють один одному на торгах і мають на меті просунути дорожчу пропозицію.

По-друге, якщо учасники вже на етапі торгів поводяться недоброчесно, є серйозні підстави вважати, що і виконання договору буде під загрозою.

Вчинення антиконкурентних узгоджених дій забороняється і тягне за собою відповідальність згідно з Законом України «Про захист економічної конкуренції».

Які ознаки змови може виявити замовник

Ознак змови може бути дуже багато. Ось лише деякі з них:

  • Візуально подібно оформлені пропозиції за умови, якщо не використовуються шаблони документів замовника;
  • Ідентичні помилки в пропозиціях різних учасників;
  • В пропозиції одного з учасників помилково зазначається назва іншого учасника, або в пропозиції містять документи іншого учасника;
  • Учасники не здійснювали кроків по зниженню ціни;
  • Один або декілька учасників відмовляються від укладення договору;
  • Пропозиції різних учасників подані в один проміжок часу (наприклад, за 5 хв), тощо.

Дії замовника, коли виявив схожі пропозиції

  Як діяти замовнику, якщо він бачить, що кілька учасників подали пропозиції, буквально написані «однією рукою»?

З одного боку, замовник не має підстав відхилити тендерну пропозицію  на підставі наявності ознак змови в тендерній пропозиції учасника. З іншого, якщо замовник буде звертатись до АМКУ та повідомляти їх про змову на торгах, то кількість таких учасників зменшиться, адже такі компанії потрапляють до так званого «чорного списку» АМКУ і їм не дозволяється брати участь у торгах кілька років. Крім того, якщо буде відомо, що замовник повідомляє про такі факти до АМКУ, компанії, які вчиняють антиконкурентні узгоджені дії, не будуть брати участь у торгах такого замовника.

Тож, найкращий варіант для замовника — написати заяву про антиконкурентні узгоджені дії до АМКУ.

Як робить ЦЗО?

Команда ДУ «Професійні закупівлі» вважає, що доброчесна конкуренція є невід’ємною складовою ринкової економіки. А розвиток створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері та розвиток добросовісної конкуренції – це мета Закону України «Про публічні закупівлі». Крім того, відповідно до  ч1 статті 5 цього Закупівлі здійснюються за такими принципами:

1) добросовісна конкуренція серед учасників; 2) максимальна економія, ефективність та пропорційність; 3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; 4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них; 5) об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі; 6) запобігання корупційним діям і зловживанням.

Тому при виявленні ознак змови у закупівлях, ми звертаємось до АМКУ та повідомляємо їх про ознаки антиконкурентних узгоджених дій. Звісно, замовник не зобов’язаний це робити і тому може не знати всіх нюансів виявлення змови. І тут союзником замовника може виступити громадськість. Так, наприклад, при виявленні ознак змови у закупівлі пакунків малюка, ЦЗО звернулось до проєкту «Ліга антитрасту» з проханням допомогти виявити інші ознаки змови крім тих, які вже були виявлені ЦЗО. Вони допомогли нам обґрунтувати заяву про змову 6 учасників цієї закупівлі. Ми впевнені, що повідомляючи про змову, замовник діє відповідно до принципів Закону «Про публічні закупівлі» та сприяє розвитку добросовісної конкуренції.  

Текст підготував директор централізованої закупівельної організації ДУ «Професійні закупівлі» Андрій Кузьменко. 

цзо, амку,

Коментарі

Людмила 2020-07-14 11:06:06
Це все чудово але відкриті торги тривають в середньому 1 місяць. Як бути замовнику якщо в нього є змова але є і нагальна потреба. На основі яких актів пояснити контролюючим органам факт не забезпечення наприклад продуктами столові. Вони там потрібні кожень день без перерв на АКМУ и тд. І місцеві ограни мало цікавлять змови та ін. Їм потрібні продукти. Як законно забезпечити (без штрафів за зриви строків) нагальну потребу?
Надія 2020-07-31 10:50:15
Людмила, правильне запитання. мене це теж дуже цікавить. як забезпечити лікарню ліками та медичними матеріалами, якщо існує нагальна потреба?
Ольга 2020-10-29 15:22:43
Людмила, особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено. а довести змогу практично не можливо, навіть, якщо пропозиції були подані з однієї IP-адреси. це не є прямим доказом)). Замовник, відповідно, без доказів НЕ МАЄ права відхили пропозиції. тому, проводьте тендери і дійте в подальшому у правовому полі))
Олексій 2021-11-15 10:23:55
Надія, а Ви спробуйте убрати лишні вимоги з ТД (Ви знаєте які) і це Вас дуже сильно здивує в тому числі наявністю конкуренції, єкономією на торгах та іншим. Майже 90 % закупівель медичних товарів мають "зайві вимоги".