05.01.2023 ДП "Прозорро"

Зміни у відкритих торгах в частині аукціонів. Відповідаємо на актуальні питання.

Щодо скасування аукціонів на час дії воєнного стану

Відмова від аукціонів — це тимчасове рішення, і ми будемо раді їх повернути, щойно ситуація з нашою енергосистемою буде більш стабільною та прогнозованою. І завдяки нашим героїчним силам ППО та енергетикам ми вже бачимо, що Україна рухається в цьому напрямку. 

Та наразі маємо кілька найактуальніших запитань з цього приводу:

Якщо я оголосив відкриті торги з особливостями після 3 січня 2023 року, але на порталі видно дату призначеного аукціону по цій закупівлі. То чи буде аукціон все-таки застосовуватись?

Ні, у відкритих торгах з особливостями, що оголошені 3 січня 2023 року чи пізніше аукціони не будуть застосовуватись. Дата аукціону відображається на порталі через те, що проведення аукціонів відміняється тільки на певний період і тому ми не прибирали інформацію про аукціони звідусіль. Після завершення періоду подання пропозицій, всі тендерні пропозиції учасників відкриються та проранжуються від найнижчої ціни/приведеної ціни до найвищою і тендерна пропозиція учасника з найнижчою ціною/приведеною ціною стане на розгляд.

Якщо я оголосив відкриті торги з особливостями в грудні 2022 року, а вніс в неї зміни після 3 січня 2023 року, то чи буде в такій закупівлі застосовуватись аукціон?

Так, адже закупівлі, що розпочались до 3 січня 2023 року завершуються за тими правилами, які діяли на момент оголошення закупівлі. 

Чи зазначати при оголошенні відкритих торгів з особливостями крок пониження ціни пропозиції?

Наразі під час створення оголошення про проведення відкритих торгів з особливостями замовники дійсно мають заповнити поле “Крок пониження ціни”. При цьому варто зауважити, що відповідно до частини 26 Постанови № 1178 оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію, визначену частиною другою статті 21 Закону. А в пункті 11 частини 2 статті 21 Закону є вимога вказувати  розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону у межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків очікуваної вартості закупівлі або в грошових одиницях.


Також наші статті щодо змін у проведенні відкритих торгів з особливостями:

Відкриті торги з особливостями на Prozorro тимчасово проходитимуть без аукціонів

Онлайн-брифінг  - зміни у правилах проведення торгів на Prozorro

Проведення аукціону, відкриті торги,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.