02.01.2023 Лілія Кулик

Відкриті торги з особливостями на Prozorro тимчасово проходитимуть без аукціонів

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови №1178, покликані забезпечити рівні права всіх учасників закупівель під час регулярних і тривалих відключень електроенергії. Тож від 3 січня, коли Постанова буде опублікована, відкриті торги з особливостями тимчасово будуть проходити без аукціону.  

Зверніть увагу, що аукціонів не буде саме в закупівлях, що розпочаті з 3 січня 2023 та пізніше.

З початку масованих обстрілів нашої енергоінфраструктури з боку рф, ми все частіше отримували звернення від підприємців про те, що вони не змогли взяти участь в аукціоні через відсутність інтернету. Кілька разів ми були вимушені перенести дату проведення аукціонів, однак у нинішніх умовах це не є системним розв’язанням проблеми і призводить до затягування торгів. 

Відмова від аукціонів — це тимчасове рішення, і ми будемо раді їх повернути, щойно ситуація з нашою енергосистемою буде більш стабільною та прогнозованою. І завдяки нашим героїчним силам ППО та енергетикам ми вже бачимо, що Україна рухається в цьому напрямку. 

Водночас наголошуємо, що навіть за відсутності аукціонів у системі Prozorro і надалі проводитимуться конкурентні закупівлі, що дозволятимуть заощаджувати кошти. Система автоматично визначатиме найбільш економічну вигідну пропозицію на основі цін, які надали постачальники при подачі своєї тендерної пропозиції. 

Поради Замовникам

- якщо ви будете починати свої відкриті торги з особливостями 3 січня 2023 року або пізніше, то перегляньте свою тендерну документацію. І якщо у вас в тендерній документації є інформація про етап проведення аукціону при проведенні закупівлі, то внесіть зміни в свою ТД, щоб вона відповідала оновленому законодавству;

- при плануванні закупівель враховуйте нові строки проведення закупівлі, які завдяки тимчасовій відмові від аукціону трішки скоротиться;

- ставте строк подання пропозицій такий, щоб учасники встигали готувати свої пропозиції. Наприклад, при проведенні закупівлі простих товарів, послуг можна ставити мінімальні строки подання пропозицій. А при закупівлі складних робіт чи послуг варто збільшити строк подання пропозицій, щоб учасники встигали підготувати свої пропозиції та за потреби отримати необхідні довідки тощо

Поради Постачальникам

- при поданні пропозиції враховуйте, що якщо відкриті торги з особливостіми оголошені 3 січня 2023 року або пізніше, то в закупівлі не буде аукціону і у вас не буде можливості знизитися в аукціоні, адже відкриті торги з особливостями тимчасово не передбачають тепер проведення аукціону;

- подавайте пропозицію з такою ціною, яка на вашу думку дасть вам можливість виграти;

- намагайтесь подавати пропозиції завчасно та не відкладайте подання пропозиції на останній момент;

- завантажуйте всі необхідні документи, що вимагаються тендерною документацією на етапі подання пропозиції, а не розраховуйте на 24 години на виправлення помилок, адже на подання пропозиції у вас є мінімум 7 днів, а виправляти помилки можна всього протягом 24 годин, протягом яких  можуть також бути проблеми зі світлом/зв’язком.

Зверніть увагу!

Якщо раніше відкриті торги не могли відбутись ні технічно ні законодавно через недостатню кількість учасників (менше двух), то зараз, відкриті торги з Особливостями відбуваються навіть якщо до вас прийде лише один учасник з яким ви готові будете укласти договір.

аукціон,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.