21.03.2020 Лілія Кулик

Закупівлі товарів та послуг для боротьби з коронавірусом (COVID-19)

Як проводити закупівлі, що спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)

17 березня 2020 року набув чинності Закон України “ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Цей Закон впливає також на сферу публічних закупівель, тому давайте розберемось, що ж він змінює для Замовників.

Як закуповувати товари та послуги для боротьби з COVID-19

Тож тепер дія Закону України “Про публічні закупівлі” не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких товарів, робіт чи послуг та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Проте, за результатами такої закупівлі замовник оприлюднює звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 цього Закону.

Тож, якщо Ви купуєте товари для товари та послуги для подолання коронавірусної хвороби, то можете укласти договір про закупівлю без проведення відкритих торгів, але при цьому Ви зобов’язані опублікувати звіт про укладений договір та прикріпити до звіту договір з усіма додатками та потім прикріпити звіт про виконання цього договору.

Чи всі товари можна зараз закуповувати звітуванням

Ні, тільки ті товари та послуги, що будуть затверджені КМУ. А саме, медичні засоби, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту, дезінфекційні засоби та антисептики тощо. Весь перелік наведений в Постанові КМУ з якою Ви можете ознайомитись за посиланням

Тобто, не можна закупити капітальний ремонт чи ремонт дороги та сказати, що це закупівля для подолання епідемії коронавірусу.

Весь алгоритм проведення закупівлі, згідно з Постановою 225 Ви можете побачити в статті Алгоритм проведення закупівель з ознакою COVID-19

Хто може закуповувати звітуванням

Чіткого переліку Замовників, які мають право закуповувати звітуванням немає, адже не тільки лікарні долучені до боротьби з коронавірусом. Це можуть бути і закупівлі комунальних транспортних підприємств, які закуповують дезінфікуючи засоби чи засоби особистого захисту тощо. 

Які строки публікації звіту про укладений договір

Строки ті, що наведені в статті 10 Закону України “Про публічні закупівлі”. Також варто зауважити, що зміни внесені і в стару і в нову редакцію Закону України “Про публічні закупівлі”. 

Тому, якщо Ви будете укладати договір та публікувати звіт до 18 квітня 2020 року включно, то повинні будете опублікувати звіт про укладені договори - протягом одного дня з дня укладення договору.

якщо Ви будете укладати договір та публікувати звіт з 19 квітня 2020 року, то повинні будете опублікувати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель - протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.

Як позначити в системі, що це звіт по процедурі для COVID-19

В системі Prozorro здійснено доопрацювання. Тепер при заповненні звіту про укладений договір у замовників є можливість зазначити, що закупівлю було проведено для запобігання та/або лікування коронавірусної хвороби (COVID-19).

 Для таких закупівель доступна лише можливість звітування про укладені договори. Станом на сьогодні функція доступна на таких майданчиках: 

Zakupki.Prom.ua
SmartTender
Держзакупівлі.онлайн
NEWTEND
УКРАЇНСЬКА УНІВЕРСАЛЬНА БІРЖА
Zakupki UA
GOV.AUCTION
ТЕНДЕР ONLINE 
25/8.АУКЦІОН
Zakupivli24
Tenders Allbiz
PlayTender
IZI.TRADE
Е-tender
Public Bid

Чи є відповідальність за порушення 

Так, були внесені зміни в  статтю 164-14 КУпАП. Відповідно є відповідальність Замовника за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Закупівля за переговорною процедурою закупівлі

Також не забувайте про те, що Замовники можуть провести переговорну процедуру закупівлі (скорочену) відповідно до підстави, що наведена в пункті 3 частини 2 Закону, а саме:

нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій.

Є відповідне рішення ДСНС України, що визначає наявну наразі ситуацію в Україні, як надзвичайну. Тож Замовники для підтвердження цієї інформації та проведення переговорної процедури закупівлі (скороченої) можуть надати запит  обласне управління ДСНС України.

замовник, коронавірус,

Коментарі

Ксенія 2021-11-26 11:36:33
Добрий день. Ми комунальне підприємство, займаємось благоустроєм населених пунктів громади, фінансуємось повністю з бюджету. Плануємо закупити дезінфекційні засоби на 800 грн. Це ковідна закупівля? Дякую.
Галина 2021-09-28 16:28:15
Доброго Дня. На сьогодні можливо працювати по Постанові 225??? Строк продовжено?
Володимир 2021-06-16 14:19:38
Доброго Дня. На сьогодні можливо працювати по Постанові 225??? Строк продовжено?
Ольга 2021-01-11 12:22:11
Доброго дня! підкажіть, будь-ласка , чи обов'язково в системі додавати протокол про намір заключити договір у закупівлі COVID-19 якщо сума до 50 тис.грн.? дякую
Леся 2020-08-04 10:48:47
Доброго дня! Напишіть будь ласка хтось зразоко протоколу на covid-19.Дякую.
Тетяна
Підприємству виділені кошти на закупівлю дезинфікуючих засобів та послуг з дезинфекції проїзжджої частини доріг. Чи може підприємство закупити автомобільний газ для виконання цих послуг за ознакою COVID?
Мар"яна
Доброго дня! Скажіть будь-ласка, яка максимальна сума договору з ознакою COVID може бути для публікації звіту?
Колісник Тетяна
https://www.dsns.gov.ua/ua/Dovidka-za-dobu/106322.html?fbclid=IwAR1UpNUkHORnPSTWt1qlxc2kNl-Q1GjzwBFUz4FabjpZRc5ZOt6UaLavIqI
Вікторія
Підскажіть будь ласка,сякщо закупівля деяких товарів для бородьби з коронавірусом не перевищуватиме 50 тис. грн. також треба публікувати звіт провинонання доголвору з усіма його додатками та звіт про винонання договору?
Ліля
Вікторія, так
Виктория Семененко
Ліля, я нерозумію для чого це? навіщо так ускладнювати життя бухгалтера. Сума ж 4000 тис.наприклад.
Виктория Семененко
Ліля, я звісно вибачаюсь за своє обурення, і розумію, що Закони пишемо не ми. Дякую, що дали відповідь на моє запитання. Завдяки вашій відповіді буде менше порушень даного Закону.
Вікторія
Підкажіть, чи поширюються такі закупівлі на всіх розпорядників. Наприклад, ми звичайна установа не лікарня. Чи можемо ми керуватись постановою № 225?
Сергій
Вікторія, є такий інструмент як прозоро маркет, там багато чого в ому числі тести ви можете придбати напряму без проведення переговорної процедури
Ліля
Вікторія, відповідь на ваше питання якраз є в статті. Не тільки лікарні борються з коронавірусом. Є ще різні комунальні служби, які дезинфікують приміщення тощо.
Алла
Доброго дня. Якщо ми публікуємо звіт про укладений договір з поміткою "COVID", то яким чином Учасник має підтвердити відсутність підстав , визначених п. 7 Постанови КМУ № 225.
Ліля
Алла, це буде відбуватись поза системою, в системі Ви відображаєте лише план та звіт
Вікторія
Ліля, уповноважена особа повинна бути назначена тільки на проведення закупівель що стосуються вірусу. Чи на всі закупівлі (наприклад на фарбу, шваби та ін.)
Ліля
Вікторія, до 19 квітня тільки на коронавірусні (фарба і т.д. під коноравірусні не потрапляє), а після 19 квітня на спрощені також
Олена
Добрий день! Як щодо документів, що передбачаються ст.17 Закону яким чином їх надає Учасник (довідки встановленої форми чи в довільній формі повідомлення). Чи мають бути якісь позначки в системі?
Ліля
Олена, Це на Ваш розсуд, це цілком може бути довідка в довільній формі. Частину інформації Ви можете сказати, що перевірите самостійно в реєстрах тощо. В системі це ніде не відображається, тільки в протоколах УО, ну і якщо ви вимагаєте ці документи, то вони мають бути у вас в наявності в разі перевірки тощо
Вікторія
Ліля, підскажіть будь ласка, а якщо закупівля товару для бородьби з короновірусом більше 200 тис грн. також публікувати звіт чи проводити переговорну процедуру закупівлі????????
Олена
Ліля, дякую за відповідь, Ви підтвердили мою думку
Олена
доброго дня ! підскажіть будь ласка ,якщо ми робимо закупівлю медикаментів спрямованих на запобіганню та поширенню короновірусної хвороби ,а потім по цьому дк закупимо ще на потреби підприємства чи не буде це дробленням?Чи ми вже не будемо враховувати закупівлю по Постанові 225?
Олена
підкажіть чи потрібно визначати уповноважену особу, якщо закупівлі здійснюються на суму менше 200 тис грн?
Вікторія
Олена, так потрібно
Олена
Чи продовжуються зміни по закіпілях по COVID після 19.04.2020. ? якщо так, то можна посилання.
Юлія
Доброго дня. напишіть будь-ласка, коли можна заключити договір по COVID-19, якщо 21.05 опублікувати річний план?
Анна
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи може уповноваженою особою бути людина, яка здобула кваліфікацію молодшого спеціаліста з фінансів?
КНП ОМР "Охтирський міський Центр ПМСД"
Анна, так
Анна
КНП ОМР "Охтирський міський Центр ПМСД", Доброго дня! Сьогодні була на онлайн - вебінарі, поставила це ж саме запитання та отримала наступну відповідь: "УО повинна мати вищу освіту".