04.07.2022 Лілія Кулик

Закупівлі по Постанові № 169. Що змінилось для Замовників

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

29 червня 2022 року була оприлюднена та вступила в дію Постанова №723, що вносить зміни в Постанову №169. Відповідно в статті ми більш детально розберемось в змінах, що були внесені та з’ясуємо як уникнути порушень законодавства.

Одразу варто зауважити, що не змінились умови проведення закупівель закупівель для замовників сфери оборони. А саме, замовники, визначені частиною дев’ятою статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі”/державні замовники у сфері оборони здійснюють публічні/оборонні закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законами України “Про публічні закупівлі” та “Про оборонні закупівлі”.

Що ж стосується інших закупівель, то, давайте з’ясуємо, як проводити закупівлі з різними сумами.

Як проводити закупівлі до 50 тисяч гривень по Постанові №169

Відповідно до Постанови № 169:
У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою ніж 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель.

Замовник не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Замовник може здійснити публічну закупівлю, вартість якої є меншою  ніж 50 тис. гривень, з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів.

Схематично це можна зобразити як на картинці нижче.

Як проводити закупівлі понад 50 тисяч гривень по Постанові №169

Закупівлі на суму понад 50 тисяч гривень потрібно здійснювати через систему Прозорро, а саме через спрощені закупівлі або використанні електронних каталогів.

Також передбачена можливість здійснити пряму закупівлю в разі наявності однієї з підстав, що передбачені Постановою № 169, які будуть розглянуті нижче.

Схематично можна зобразити все так, як на картинці нижче


В випадку проведення закупівель понад 50 тисяч гривень закупівлю все одно не потрібно додавати до річного плану (не потрібно публікувати річний план), проте, потрібно додавати до переліку.

Особливості проведення закупівель в електронному каталозі по Постанові №169

Використання  електронного каталогу регулюється Постановою № 822.
При цьому, під час здійснення закупівель за Постновою №169 через електронний каталог варто врахувати, що:
Якщо в каталозі в профілі вашого товару лише 1 пропозиція - можна купити в каталозі навіть на суму понад 200 тис

Якщо в каталозі в профілі вашого товару 2 та більше товарів - потрібно провести запит ціни пропозицій

Якщо ЗЦП не відбудеться - можна провести спрощену

Якщо немає часу на проведення спрощеної - тоді це підпадає під виключення і можна провести прямою закупівлею.

Виключення. Коли можна не проводити спрощену закупівлю по Постанові №169

В Постанові є багато виключень на підставі яких можна не проводити спрощені закупівлі або закупівлі через електронні каталоги, а й як раніше просто звітувати. Зараз ми подивимось на ці виключення і на деякі надамо приклади, що може бути підставою для використання саме цього виключення.
Придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу у разі, коли:

  • інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, належить до інформації з обмеженим доступом або її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку;
    Наприклад, закупівля будівництва укріплень, фортифікаційний споруд, блокпостів тощо;

  • замовник перебуває в районі проведення воєнних (бойових) дій на момент прийняття рішення про здійснення закупівлі або її здійснення;

  • відсутня технічна можливість використання електронної системи закупівель, яка повинна бути документально підтверджена замовником;
    Замовник не має доступу до електронної системи, наприклад, немає інтернету, немає техніки необхідної. Можна документально це зафіксувати 

  • існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення спрощеної закупівлі або використання електронного каталогу;

Наприклад, потрібне укріплення будівлі, що зруйнувалась і немає часу тиждень проводити закупівлю, бо потрібно укріплювати вже зараз

  • роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків:

предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;

укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;

відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником;

необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

укладення договору про закупівлю з постачальником “останньої надії” або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу;

  • відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників, у тому числі за лотом;
    Наприклад, ви провели спрощену закупівлю і на неї ніхто з постачальників не прийшов. Значить наступну закупівлю ви проводите шляхом прямої закупівлі та звітування.

  • виникла після укладення договору про закупівлю у замовника необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника, якщо в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням. Закупівля додаткового обсягу товару у того самого постачальника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 відсотків ціни договору про закупівлю;

  • виникла після укладення договору про закупівлю у замовника необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі. Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі;

  • здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності;

  • здійснюється закупівля юридичних послуг, пов’язаних із захистом прав та інтересів України, у тому числі з метою захисту національної безпеки і оборони, під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України;

  • здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури.
    Інформацію про те які об’єкти належать до критичної інфраструктури наведена в Закону України “Про критичну інфраструктуру”

Коли публікувати звіт про договір про закупівлю по Постанові № 169

В разі, якщо відповідно до Постанови № 169 ви маєте право просто прозвітувати, тоді ви можете це зробити протягом 70 днів з дня завершення чи скасування воєнного стану. При цьому, ви самі обираєте коли звітувати, можете одразу після укладання договору, а можете й пізніше.

Чи діє наразі Закон України “Про публічні закупівлі” і як розрізнити, які закупівлі проводити по Постанові № 169, а які по Закону

Так, Закон України “Про публічні закупівлі” наразі є діючим. Відповідно Замовники можуть проводити свої планові закупівлі відповідно до Закону. Що означає планові? Наприклад, вам потрібно закупити газ на новий опалювальний сезон. Це ваша планова закупівля,адже ви ще на початку року планували її здійснити і зараз у вас немає гострої потреби купити це для потреб воєнного часу,  в такому разі ви проводите закупівлю по Закону.

Візьмемо інший приклад, вам потрібно купити послуги з поточного ремонту бомбосховища. Вочевидь ви не планували цього робити, а у зв’язку з війною у вас виникла така потреба. В такому разі можете купувати по Постанові №169.

Чи є договір за результатами спрощеної закупівлі по Постанові №169 договором про закупівлю в розумінні Закону

Це питання особливо цікавить замовників, адже від цього залежить чи публікувати додаткові угоди та звіт про виконання чи ні. В Постанові № 169 зазначено, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України.

Договір, що укладений по Постанові №169 не є договором про закупівлю в розумінні Закону. Тож не потрібно по таких договорах публікувати додаткові угоди чи звітувати про виконання.

Але зверніть увагу, що під час здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель, якщо вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Тож по суті додаткові угоди потрібно публікувати тільки в разі публікуції звіту про договір про закупівлю на суму, що дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень.

Чи публікувати план закупівлі під час проведення спрощеної закупівлі по Постанові №169

В разі проведення спрощеної закупівлі за Постановою № 169 така закупівля не вноситься у річний план закупівель. Так само закупівля не вноситься до річного плану і в разі проведення запиту ціни пропозиції по Постанові № 169.

При цьому замовнику необхідно своїм рішенням затвердити перелік та об’єми того, що буде закуповуватись за Постановою №169. Перелік може змінюватись 

До якої суми можна проводити спрощену закупівлю по Постанові №169

Верхньої межі на проведення спрощеної закупівлі в Постанові №169 немає. Тобто спрощена закупівля по Постанові може бути закупівля і на 300 мільйонів гривень і більше. 

постанова, спрощена закупівля,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.