17.04.2024 ВГО "Жива планета"

Яку вимогу встановити до екологічних характеристик комп'ютерів та комп'ютерних серверів?

Технічні специфікації

Відповідно до статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» замовник може при формуванні технічних специфікації встановлювати вимог до екологічних характеристик, за умови, що такі вимоги є достатньо точними, щоб предмет закупівлі однозначно розумівся замовником і учасниками.

У Законі зазначено що такі вимоги можуть містити посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними, європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визнаними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами. До кожного посилання повинен додаватися вираз "або еквівалент".

Відповідно до статті 7 Закону України «Про  енергетичну ефективність» при проведенні публічних закупівель енергоспоживчої продукції, вимоги до якої визначені в законодавстві щодо енергетичного маркування, екологічного маркування та екодизайну, вартість якої дорівнює або перевищує суму, визначену пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», клас енергетичної ефективності такої продукції повинен бути не нижче класу енергетичної ефективності, визначеного Кабінетом Міністрів України з урахуванням нормативно-правових актів у сфері енергетичного маркування, або показники енергетичної ефективності такої продукції повинні відповідати індикативним показникам, визначеним нормативно-правовими актами у сфері екодизайну, або така продукція  повинна відповідати стандартам екологічного маркування.

Якщо закуповуються прилади, живлення яких відбувається безпосередньо від мережі змінного струму, у тому числі зовнішнього a6o внутрішнього джерела живлення, а саме:

  • стаціонарні комп'ютери;
  • моноблоки;
  • ноутбуки (у тому числі планшети, ультрабуки i мобільні тонкі клієнти);
  • тонкі клієнти стаціонарних персональних комп'ютерів;
  • робочі станції;
  • мобільні робочі станції;
  • малі сервери;
  • комп'ютерні сервери.

замовник може встановити вимогу про відповідність приладу Технічному регламенту щодо вимог екодизайну для комп'ютерів та комп'ютерних серверів, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 737.

Дія цього Технічного регламенту не поширюється на:

  • блейд-системи та їх компоненти;
  • серверні пристрої;
  • багатовузлові сервери;
  • комп'ютерні сервери із більш ніж чотирма процесорними роз’ємами;
  • ігрові приставки;
  • док-станції.

У технічних специфікаціях замовник може становити таку вимогу до предмету закупівлі визначної у Технічному регламенті категорії:

 [Назва категорії предмету закупівлі] повинна відповідати вимогам Технічного регламенту щодо вимог екодизайну для комп'ютерів та комп'ютерних серверів за показниками:

1) загального річного споживання енергії (Еttp у кВт год/рік);

2) наявності режиму сну та/або іншого режиму, який забезпечує функції режиму сну та не перевищує відповідні вимоги до споживчої потужності в режимі сну;

3) рівня навантаження у режимі «вимкнено» (не повинен перевищувати 1 Вт);

4) коефіцієнту корисної дії (ККД) внутрішнього джерела живлення; 

5) наявності функції управління живленням;

6) надання інформації виробниками.

Підтвердження відповідності:

Інформація в технічній документації яка у тому числі повинна містити копію результатів розрахунків, які встановлені у додатку 2 до цього Технічного регламенту.

Оцінка відповідності к вимогам цього Технічного регламенту здійснюється шляхом застосування процедури внутрішнього контролю дизайну або процедури системи управління для оцінки відповідності, наведених відповідно в додатках 3 і 4 до Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 р. № 804.

Зазначайте  екологічні вимоги в спеціальних  відкритих електронних полях тендерної документації. Такі поля відкриті на усіх закупівельних майданчиках з травня 2023 року. 

Відео підказка: визначаємо екологічні вимоги до предмету закупівлі

Інструкція користувача по застосуванню електронних полів для закупівлі з екологічними вимогами

Показники та вимоги згідно Технічного регламенту для перевірки пропозиції

Якщо закуповується ноутбуки,  стаціонарні комп'ютери і монітори, принтери і багатофункціональні пристрої, замовник керуючись пунктом 5 статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» та статтею 7 Закону України «Про енергетичну ефективність» може встановити вимогу щодо екологічного маркування І типу.

Екологічне маркування І типу – перевірена та точна інформація щодо загальної екологічної переваги продукції в межах конкретної категорії.  Принципи та методи екологічного маркування І типу встановлені ДСТУ ISO 14024:2018 (ISO 14024:2018, IDT).  

Дізнайся більше про переваги та можливості методу  оцінки вартості життєвого циклу на платформі Київської школи економіки через  Онлайн модуль " Вартість життєвого циклу: практика застосування в публічних закупівлях" (за посиланням опис і реєстрація).

Повну версію статті із прикладом закупівлі можна переглянути у прикріпленому файлі нижче. 

вартість життєвого циклу,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.