08.11.2019 Лілія Кулик

Який тип закупівлі зазначити в річному плані

Як уникнути помилок при створенні річного плану закупівель

Сутність планування закупівель

Планування - це етап, що передує етапу проведення закупівлі. Планування закупівель здійснюється для того, щоб сповістити ринок про те, що Замовник буде проводити закупівлю певного товару/роботи/послуги на визначену суму та за певною процедурою закупівлі.

Під час аналізу закупівель Замовників з’ясувалось, що часто Замовники обирають не той тип процедури за якою будуть потім проводитимуть закупівлю. Загально про те, який тип процедури Замовник може обрати можна прочитати в статті: Види закупівель. Яку процедуру обрати.

Коли Замовники неправильно обирають процедуру закупівлі 

Особливо часто неправильно зазначають тип процедури в плані коли:

  • замість відкритих торгів з публікацією англійською мовою обирають просто відкриті торги

  • замість переговорної процедури закупівлі скороченої обирають просто переговорну процедуру закупівлі

Тож давайте визначимо чи може Замовник зазначити в плані не ту процедуру закупівлі, яку буде проводити.

Відкриті торги чи відкриті торги з публікацією англійською мовою?

Через це виникають певні проблеми, адже якщо Замовник буде робити зв’язку план-тендер, то він повинен буде оголосити саме той тип процедури, який зазначив в річному плані. І якщо в плані буде зазначено відкриті торги, то у Замовника не буде можливості оголосити по цьому плану відкриті торги з публікацією англійською мовою. А значить спочатку доведеться внести зміни в план, а вже потім оголошувати закупівлю. Тож щоб уникнути такої ситуації - зазначайте одразу в плані правильну процедуру закупівлі.


планування, річний план, реєстрація у системі, процедури,

Коментарі

Микола 2021-04-29 15:18:53
Добрий день. Підскажіть будь ласка. Процедура "Без використання електронної системи" в договорі 5000 грн. та 5 кодів ДК до 4-ої цифри. (1000 грн. - 1 код ДК), Я роблю 5 планів закупівлі. Підписую договір і починаю звітувати, захожу в план зазначаю дані про товар та терміни і місце поставки. Інформацію про договір зазначаю Ціна договору з/без ПДВ, дата підписання, строк дії. Яку суму мені зазначати Ціна договору? Та яка зазначена в плані, тобто - 1000 грн. чи загальну суму договору 5000? Дякую
Тетяна 2021-10-21 10:23:19
Микола, зазначаєте ту суму яка в плані
Людмила 2020-09-25 12:13:23
Добрий день. Були заключені договори і проведені процедури "Закупівля без використання електрононї системи" зроблені звіти. На даний час по цим договорам змінюється кінцеві строки надання я так розумію це істотні зміни закупівлі. Оформленні додаткові угоди про продовження дії договору. мені необхідно оформлювати протоколом чи просто зміни провести через прозоро шляхом внесення змін виконання договору?
Людмила 2020-09-25 12:02:34
Доброго дня. Підскажіть будьласка план про проведення процедури на 40 000 (без застосування елетроної системи) було зареестровано ще в січні місяці разом з підписаним договором в жовтні зменшуеться сума на 15 000 заключивши додаткову угоду. Що мені необхідно зробити? Засвідчити протоколом зміну але "Звіт про заключення договору" не робили. Як правільно відобразити зміни в прозоро і які документи мають бути оформленні?
Тетяна
Добрий день! По новому Законоу необіхдно опубліковувати звіт про укладений договір до 50000, у нас є договори 2-х та 3-х сторонні за рахунок державного бюджету. особа вільно вибирає милиці, палицю, коляску, ми укладаємо договір і після забезпечення особи проплачуємо, також з путівками. Питання яким чинном робити річний план, якщо суми на рік не має і вона різна кожний місяць?
Юлія
Як оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, якщо предметом договору є придбання декількох предметів закупівлі (однієї категорії, але з різними кодами ДК, наприклад, продукти)?
Аліна
Ліля, підкажіть будьласка, коли процедура "звіт про укладений договір" , ми вносимо всі дані Договору, а скан Договору не обов'язково розміщати в системі? Вірно?
Наталія
Як тоді провести зв'язок з планом, якщо зв’язати є можливість тільки один договір з одним планом. Якщо умова зв’язок з планом для звітів про укладені договори є опційною, тобто необов’язковою, то виходить, що обов’язковий пункт такий, як джерело фінансування, перебачений наказом № 490, в звіті не з’явиться, що є теж порушенням. Виходить, що зв'язок з планом потрібний.
Ліля
Наталія, так, Ви все вірно розумієте. без зв'язки плану та звіту джерело фінансування не з'явиться
Катерина
Добрий день. Порекомендуйте як вірно, опубліковний план по коду 24610000-3 на 40000 грн., процедура- допоргова. Зараз вносимо зміни, збільшуємо на 12000грн. Як правильно поступити? Внести зміни чи створити новий пункт в плані?
Тетяна
Доброго дня, Лілія. Порекомендуйте як вірно зробити у випадку якщо предмет закупівлі 30230000-0 . Процедура закупівлі - Звіт про укладання договору. Джерело фінансування завжди кошти Державного бюджету. Предмет закупівлі ділити заборонено, а кількість договорів і що саме буде придбано за рік передбачити неможливо.
Ліля
Тетяна, в такому разі найкраще кожен раз робити новий пункт плану перед кожною закупівлею. Адже у Вас немає можливості прив'язати до одного плану декілька звітів
Мар"яна
Ліля, код закупівлі 85110000-3. Є загальна сума річного плану та декілька договорів. Як правильно поступити?
Ма
Ліля, код закупівлі 85110000-3. Загальна сума річного плану 32000 грн. Але на цю суму буде декілька договорів. Як правильно поступити?
Ліля
Ма, як я і писала раніше, кілька пунктів плану, під кожен договір свій план
Наталія
Ліля, але ми згідно Закону здійснюємо планування по певному коду на цілий рік і зазначаємо річну суму в річному плані. І заключаємо один договір на початку року. Наприклад, на Інтернет на рік передбачено суму в 6 тис. грн. А проплачуємо кожний місяць згідно виставленого Акту виконаних робіт. То, як тоді публікувати звіт про договір про закупівлю.
Ольга
Добрий день! По новому Законоу необіхдно опубліковувати звіт про укладений договір до 50000, у нас є договори 2-х та 3-х сторонні за рахунок державного бюджету. особа вільно вибирає милиці, палицю, коляску, ми укладаємо договір і після забезпечення особи проплачуємо, також з путівками. Питання чи підпадає під дію закону україни про публічні закупівлі відшкодування підприємствам забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації за рахунок державного бюджету? Бо відповідно до чинного законодавства особа сама обирає підприємство, а управління згідно укладеного договору відшкодовує підприємству? Чи повинно управлінню в даному випадку публікувати звіт про закупівлю в системі прозорро?
Леся
Доброго дня! Порекомендуйте як правильно обрати процедуру закупівлі на 2020 рік, якщо в 2019 році було тричі відмінено відкриті торги через подання менше двох пропозицій, з очікуваною вартістю 45000 грн., предмет закупівлі 30230000-0 . Джерело фінансування - кошти Державного бюджету.
Ліля
Леся, добрий день. Провести знову відкриті торги? Поради з приводу Вашої ситуації є в статті https://infobox.prozorro.org/articles/yak-provesti-zakupivli-na-2019-rik
Наталя
Доброго дня. Наша організація зараз опубліковує додаток до річного плану на 2020 рік. У липні та жовтні місяці 2020 року ми плануємо закупити книги на суми 30 тис. (травень) та 30 тис. (жовтень). Це ми плануємо робити двома рядками плану. Ці закупівлі підпадають вже під дію закону, що вступає в дію з 19.04.2020. Це вже спрощені закупівлі. В системі ми публікуємо річний план вже зараз на цілий рік. Питання: що потрібно ставити в графі - тип процедури? Адже ще поки що не передбачено рядок "спрощена процедура".
Ліля Тімохін
Наталя, Ви можете поки не публікувати цей пункт плану, а опублікувати піред кожною закупівлею. Або ж вказати допорогова закупівля, в системі ця назва після 19 квітня буде змінена на спрощену закупівлі. Але ймовірно доведеться протокольно переназивати цей рядок в плані
Тетяна
Це не відповідає вимогам 490 наказу, в якому у формі річного плану немає пункту "джерело фінансування"! І як бути з дадатковим угодами по укладеним договорам? Господарський кодекс згідно якого укладаються договори дає таку можливість. Питання стосоється до звіту про укладений договір.
Іван
Ліля Тімохін, припускаю, що малося на увазі додаткові угоди, які складаються роками, за укладеними договорами ще до введення в дію Закону про публічні закупівлі. Суми цих договорів на воду, звязок і т.ін. як правило до 200 тис. грн. на рік.
Ліля Тімохін
Тетяна, уточніть, будь ласка, питання з приводу додаткових угод
Ольга
Питання стосовно прив'язки звіту про укладений договір. Як внести дод угоду на збільшення суми договору (хоча б на 100 грн), якщо сума договору= внесеній сумі в рядку плану (зв'язок з планом є)? Зміну в плані зробити вже немає можливості - закрито.
Ліля
Ольга, а навіщо Ви вносите зміни в план? В плані у Вас очікувана вартість закупівлі. Ви очікували на якусь суму укласти договір, ви його й уклали. Все що далі не потрібно відображати в плані. Ви ж якщо укладаєте додаткову угоду на зміншення не вносите зміни в план. Чи, наприклад, якщо укладаєте на початку року додаткову угоду на 20%, Ви ж теж не змінюєте очікувану вартість в старому плані. Такий самий принцип діє і тут
Тетяна
Ліля, Зрозуміло, що всі зміни які відбуваються з закупівлею ( мається на увазі звіт про укладений договір, договір без застосування ел. системи, допорогові торги) ми вносимо в річний план (якщо збільшується або зменшується сумма договору). Інакши як ви відслідкуєте на яку суму по даному коду класифікатора ви вже запланували. Що стосується 20% на початку року, то цю суму вносять в річний план наступного року. Без внесення в річний план ні одне казначейство коштів НЕДАСТЬ. Договір ( на 20%) збільшується на умови що тендер на таку закупівлю вже оголошено на суму без врахування 20%. Все повинно бути відображено в річному плані. Бо так можна запланувати на 150 тис. а закупити на 500 тис. ( додаткові угоди ніде ж не відображено).Указ 490 чітко прописав які пункти повинні бути в річному плані, ні закон ні указ не заборонив внесити зміни в річний план. Навідь плануючи відкрити торги можуть бути зміни в річному плані вже після оголошення процедури , наприклад змінилась кількість закупівлі або курс валют і після цього вносяться зміни в оголошення і тендерну документацію.
Ліля
Тетяна, тоды Вам може стати у нагоді позиція Уповноваженого органу з цього приводу: http://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=0693e354-7673-4c48-b96c-358b39dc690e&lang=uk-UA А також лист Міненоміки : https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-zmini-istotnih-umov-dogovoru-pro-zakupivlyu
Ольга
Ліля, відповідь надана не вичерпна. Мене цікавило не в сторону зменшення, а збільшення , і не процедур закупівлі, а саме до 200000,00 по старому закону та до 50000,00 по новому при укладанні договору без процедури ( відкриті, допорогові-спрощені). іноді в ході надання послуги за рахунок покращення ціна змінюється на незначну суму в бік збільшення , а допкою це показати неможливо - порушення ( по даному коду в плані коштів не вистачає) Заплановано менше ніж в договорі з допкою