10.04.2020 ДП "Прозорро"

Як замовнику знайти приклад якісної тендерної документації

Коротка інструкція зі скріншотами, яка допоможе замовнику знайти приклад якісної тендерної документації

Якщо ви замовник і вам необхідно закупити предмети чи послуги, які раніше не закуповувались вашим тендерним комітетом, тоді вам в нагоді стане Публічний модуль аналітики bi.prozorro.org. За допомогою інструкцій, ви зможете знайти успішні закупівлі, переглянути тендерну документацію замовника, який мав досвід в закупівлі даного товару чи послуги. Зрозуміла документація без дискримінаційних вимог - один із важливих елементів, що може забезпечити високий рівень конкуренції. Для того, щоб досягти цього потрібно знайти приклад якісно проведеного тендера з великою кількістю постачальників і використати документацію як приклад.

Що ми робимо?

Ви замовник і вам необхідно закупити предмети чи послуги, які раніше не закуповувались вашим тендерним комітетом/уповноваженою особою.

Чому це важливо?

Знаходимо успішні закупівлі, переглядаємо тендерну документацію замовника, який мав досвід в закупівлі даного товару чи послуги.

Як це зробити?

Зрозуміла документація без дискримінаційних вимог - один із важливих елементів, що може забезпечити високий рівень конкуренції. Для того, щоб досягти цього потрібно знайти приклад якісно проведеного тендера з великою кількістю постачальників, якщо це можливо.

1. Припустимо, вам необхідно закупити товар, який раніше ви не купували через Prozorro - в нашому випадку інтерактивні дошки.

2.Після того як ви дізнались основні вимоги до предмету закупівлі, перш за все потрібно дізнатись середню ціну закупівлі однієї інтерактивної дошки у системі Prozorro. Це потрібно для того, щоб визначити очікувану вартість. Для цього нам необхідно відібрати закупівлі, які були конкурентні і за якими вже підписані договори, оскільки в них вже обраний переможець і відома остаточна ціна за одиницю. Щоб знайти аналогічні закупівлі на листі  “Тендери/лоти” потрібно прописати основні варіанти як могли би записати інтерактивні дошки. Для нашого прикладу ми застосуємо запит "інтерактивні дошки". Щоб здійснити пошук ще якісніше, можете скористатись рекомендаціями у  нашій попередній інструкції. Бажано брати лоти лише за недавній період, бо ціни постійно змінюються і минулорічна інформація може бути вже не актуальна, тому обираємо 2018 рік. Коли ви отримали список лотів - перейдіть і перевірте по якій ціні закуповували дошки у цих тендерах. Дивитись потрібно на фінальну пропозицію або на специфікацію (якщо купували багато різного одночасно). Варто врахувати, що ціна могла ще вирости, тому варто зробити очікувану вартість на певний відсоток вищою за знайдену середню.

тендерна документація

3. Наступний крок - нам потрібно знайти тендерну документацію. Припускаємо, що якщо Замовник кілька разів провів тендер із великою кількістю постачальників (4 і більше), значить у нього якісна і зрозуміла для ринку документація. Нас цікавить статистика за всі роки, тому знімаємо відбір 2018 року і відбираємо лоти із заданим рівнем конкуренції на сторінці “Тендери/лоти”. Для того, щоб побачити замовників, у кого таких тендерів було найбільше, переходимо на лист “Організатори” і сортуємо за найбільшою кількістю лотів. Відбираємо всіх організаторів, що найчастіше організовували якісні тендери і далі переглядаємо чи купували саме те, що ми плануємо закупити. Після цього можна скопіювати кілька варіантів тендерної документації, щоб можна було вибрати одну із них для доопрацювання.

тендерна документація

4. Додатково нам важливо переглянути тендери, на які було подано скаргу в АМКУ. Це необхідно для того, щоб розуміти, на що зазвичай скаржаться і які скарги АМКУ задовольняє. Фактично, наявність у документації моментів, на які скаржаться - це зменшення конкуренції і загроза затягування/відміни закупівлі через її оскарження. Для аналізу перейдіть на лист “Аналіз вимог і скарг”, відберіть задоволені скарги та перейдіть на лист “Тендери/Лоти”, де ви зможете побачити закупівлі і подивитися рішення АМКУ.

тендерна документація



Стаття опублікована за прохання та з дозволу команди Dozorro.
Посилання на матеріал на порталі Dozorro  тут

замовник, тендерна документація, планування,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.