26.06.2020 Анна Ачкасова

Prozorro Market для постачальника: 12 актуальних запитань

Поради для постачальника щодо роботи з е-каталогами

Як відбувається кваліфікація

Після отримання анкети та заяви-приєднання ЦЗО перевіряє правильність заповнених в анкеті даних: Назва компаній, її відповідність коду ЄДРПОУ, тощо. Якщо дані зазначені коректно, компанія переходить на наступний етап: кваліфікація (підтвердження досвіду). Якщо компанія надіслала інформацію на підтвердження досвіду одночасно з договором приєднання, ЦЗО розпочинає перевіряти досвід одразу. Якщо ні, то компанія отримує на зазначену у заяви електронну адресу лист з інструкцією про подальші дії. І розпочинає перевірку досвіду після отримання необхідної інформації від постачальника.

Як довго відбувається кваліфікація

Від подачі заяви-приєднання до кваліфікації проходить 12 робочих днів. За умови, що постачальник не припустився помилок. Якщо постачальник припустився помилок на будь-якому з етапів, термін розгляду подовжується на строк розгляду поданих документів та час, який знадобиться компанії для виправлення помилок та надсилання нового пакету документів. Строк розгляду продовжується  з моменту отримання виправлених документів. 

Приклади:

При помилці у заяві-приєднанні. 2 робочих дні (перевірка першої заяви та направлення листа про результати перевірки) + Х днів (від отримання постачальником листа про помилку до отримання нової заяви) + 2 робочих дні на перевірку нової заяви. Таким чином, термін розгляду подовжується на 2 робочих дні + час, який постачальник витратить на відправку нової заяви;

При помилці у документах на підтвердження досвіду. 10 робочих днів на перевірку першого поданого пакету документів +Х днів (від отримання постачальником листа про помилку до отримання нової заяви) + 10 робочих днів на перевірку нового пакету документів.

Як мені дізнатись на якій стадії моя кваліфікація

Після завершення кожного з етапів компанія отримує лист з інформацією про результати перевірки. 

Після підписання заяви-приєднання постачальник отримує лист про результати перевірки протягом 2-х робочих днів з моменту отримання заяви ДУ “Професійні закупівлі” Після подачі документів на перевірку досвіду постачальник отримує лист про результати кваліфікації протягом 10 днів з моменту отримання документів для кваліфікації ДУ “Професійні закупівлі”.  Це означає, що до отримання листа про результати перевірки заяви-приєднання, компанія знаходиться на етапі перевірки заяви-приєднання. А з моменту відправки документів на підтвердження досвіду до моменту отримання листа з результатами кваліфікації компанія знаходиться на етапі кваліфікації.

Чи можу я пришвидшити кваліфікацію

  ДУ “Професійні закупівлі” дотримується принципу прозорості та рівних можливостей. Тому кваліфікація будь-якого постачальника здійснюється на загальних умовах. При цьому, якщо потенційний постачальник виконав всі вимоги і подав документи без помилок, термін розгляду не буде подовжено на час для виправлення помилок.

Скільки коштує реєстрація на Prozorro Market?

Кваліфікація безкоштовна. Після отримання замовлення, постачальник сплачує майданчику комісію у розмірі 5% від вартості укладеної угоди. Зазначена сума розподіляється між майданчиком і адміністратором каталогу.

Як підтвердити досвід при наявності договорів у Prozorro

Для підтвердження досвіду через виконані договори, ДУ “Професійні закупівлі” перевіряє звіти про виконані угоди по кожній з категорії, у які кваліфікується постачальник.  Тобто, якщо постачальник проходить кваліфікацію у 2 категорії, він має підтвердити досвід виконання 10 угод: по 5 у кожній категорії.  За якими критеріями перевіряються угоди, можна переглянути за посиланням.Важливо! Якщо компанія визначила, що досвід  Прозоро, який компанія фактично виконала, але звіт про це відсутній, ми не можемо підтвердити виконання такої угоди тому що фактичним підтвердженням виконання договору є саме звіт про виконання договору на Prozorro.

Важливо! ДУ “Професійні закупівлі” перевіряє наявність виконаних угод виключно в аналітичному модулі Prozorro або на порталі уповноваженого органу. Жодне інше джерело ми використовувати не можемо. Якщо компанія не впевнена, що у неї є 5 договорів у потрібній категорії, підтверджених звітами про виконання, варто розглянути можливість підтвердження досвіду шляхом надання 20 накладних. 

Я хочу підтвердити досвід наданням накладних. Як я можу дізнатись, чи підходить мій досвід? 

ДУ “Професійні закупівлі” проводить кваліфікацію у категорії відповідно класифікації товарів у єдиному закупівельному словнику. Це відбувається тому, що за законом, класифікацію зі словника використовують для закупівель за бюджетні кошти. Для того, щоб дізнатись, чи є у вас досвід постачання товарів у певній категорії, можна переглянути як найчастіше замовники визначають потрібний товар на Prozorro. 

Як мені додати товар, якого ще немає у каталозі?

Наразі нові товари можуть додавати виключно фахівці ЦЗО. Компанія може звернутись до адміністратора каталогу з пропозицією по додаванню товару або категорії. Рішення про черговість додавання категорії товарів приймається на основі аналізу інформації про потреби бюджетних організацій.  Потреби замовників розраховуються на підставі аналізу закупівель та потреб всіх бюджетних організацій. 

Що таке договір-приєднання і яку юридичну силу має цей договір?

Як і будь-які договори договір-приєднання регулюється ЦК України. А саме,  ст 634 ЦК України

Стаття 634. Договір приєднання

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Якщо вимога про зміну або розірвання договору пред'явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв'язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, що надала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася, знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася до договору.

В мене є запит від замовника на конкретний товар, якого ще нема у каталозі. Як швидко можна додати цей товар?

Наразі нові товари можуть додавати виключно фахівці ЦЗО. На основі аналізу інформації про потреби бюджетних організації, категорійні менеджери ЦЗО створюють профілі товарів, у які постачальник додає свої цінові пропозиції. Для додавання нового товару можна звернутись до ЦЗО і ми розглянемо можливість додавання нового профілю товару з урахуванням реальних потреб замовників в Україні. Потреби замовників розраховуються на підставі аналізу закупівель та потреб всіх бюджетних організацій. Для додавання товару компанія може звернутись до ЦЗО і ми розглянемо можливість додавання товару у відкриту категорію. Можливість додавання товару та терміни у такому випадку розраховуються залежно від зайнятості категорійних менеджерів ЦЗО. 

Як змінити ціну на товар?

Для зміни ціни в рамках встановлених цінових меж потрібно скористатись функціоналом майданчику, на якому зареєстрована компанія. Оскільки реалізована така можливість на різних майданчиках неоднаково, зверніться за роз’ясненнями до майданчика. Для збільшення цінової межі у разі коливання ринку, потрібно залишити заявку на перегляд цінових меж. Ми проведемо ціновий моніторинг та на його підставі приймемо рішення про можливість підвищення цінової межі.

Як саме подавати документи на підтвердження досвіду?

Якщо компанія обрала підтвердження досвіду шляхом підтвердження досвіду у Prozorro, ЦЗО самостійно перевіряє інформацію і жодні додаткові документи непотрібні.

Якщо компанія обрала підтвердження досвіду шляхом надання видаткових або податкових накладних, то потрібно надати:

- Довідку про наявність досвіду. Фактично, це є реєстр накладних, які компанія надає на підтвердження досвіду постачання товарів у категорії.

- Накладні на підтвердження досвіду.

Важливо. Якщо компанія планує постачати товар у кількох категоріях, вона має подати довідку та накладні до кожної з категорій. Накладні, надані на підтвердження досвіду мають бути тими ж, що зазначені у довідці. Якщо компанія надає податкові накладні, то потрібно надавати їх у форматі PDF з квитанціями.

e-каталог,

Коментарі

Купін Сергій Пилипович 2020-07-13 17:23:22
Установка пропозицій Постачальника протягом декількох місяців зводить на нівець всі позитивні наслідки застосування Prozorro Market