24.02.2021 Дар'я Скрипник

Як скласти та оприлюднити обґрунтування закупівлі: поради замовникам

Інформація про обґрунтування закупівлі

Статтю підготувала відповідальна редакторка журналу «Консалт Інфо», уповноважена особа в КП «Київтеплоенерго» Дар’я Скрипник

У статті надаємо інструкцію від редакції журналу «Консалт Інфо» з підготовки та публікації обґрунтування на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710 зі змінами

Скорочення:

ДАСУ – Державна аудиторська служба України

Постанова  № 710 – Постанова Кабінету Міністрів України «Про ефективне використання державних коштів» від 11.10.2016 № 710 зі змінами

Спеціальний Закон – Закон України  «Про публічні закупівлі» № 922-VIII

Уповноважений орган – Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Відповідно до змін, унесених 16.12.2020 до Постанови № 710, з метою ефективного та раціонального використання коштів більшості замовників рекомендовано забезпечити оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення на власному веб-сайті протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель або повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель. 

А саме таким замовникам:

  • Пенсійному фонду України, фондам загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • органам місцевого самоврядування;
  • головним розпорядникам бюджетних коштів (розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня);
  • суб’єктам господарювання державного сектора економіки.

Зазначимо, що мова йде лише про відкриті торги, торги з обмеженою участю, конкурентний діалог та переговорну процедуру.

І хоча в тексті Постанови № 710 повсякчас трапляються слова, спільнокореневі слову «рекомендація», і спеціальний Закон не покладає обов’язку оприлюднювати інформацію про доцільність та розрахунок очікуваної вартості процедури закупівлі, не радимо замовникам нехтувати нововведеннями та виконувати їх повною мірою. Адже це не так складно, як здається.

Обґрунтування можна затверджувати протоколом уповноваженої особи або тендерного комітету разом із річним планом або окремо. 

Загалом обов’язок розробки, затвердження, оприлюднення обґрунтувань може бути покладений на будь-якого працівника підприємства/структурний підрозділ, якщо це відповідає посадовим обов'язкам/функціям.

Варто зазначити, що обов’язок оприлюднювати зазначену інформацію на веб-порталі «Київаудит» за 10 робочих днів до дати оголошення (тобто завчасно, а не по факту) уже було покладено на замовників в системі Київської міської влади ще з часів паперових торгів відповідним розпорядженням від 11.09.2009 № 1036. Тому зміни до Постанови № 710 для багатьох замовників Києва – не новинка, а сувора багаторічна буденність.

Та навіть для них не буде зайвим ознайомитися з рекомендаціями нижче.

І знову про очікувану вартість

З урахуванням положень Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженої наказом Уповноваженого органу від 18.02.2020 № 275, замовник може обрати один із варіантів.

1. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг методом порівняння ринкових цін:

  • здійснити пошук, збір та аналіз загальнодоступної цінової інформації; направити не менше 3-х письмових запитів цінових пропозицій (електронною поштою);

  • провести статистичні розрахунки виведення зваженого значення очікуваної вартості.

2. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг на підставі закупівельних цін попередніх періодів:

  • скоригувати ціну договору попереднього періоду (якщо  наявний) з урахуванням індексу інфляції.

3. Розрахунок очікуваної вартості товарів/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів:

  • обрахувати вартість, орієнтуючись на тарифи, затверджені органом державної влади чи місцевого самоврядування.

4. Розрахунок очікуваної вартості робіт на основі будівельних норм:

  • визначення очікуваної вартості проєктних та проєктно-вишукувальних робіт проводиться з урахуванням видів та обсягів робіт, що планується закупити, відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво»;

  • очікувана вартість закупівлі робіт з будівництва, капітального ремонту та реконструкції визначається з урахуванням ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», а також Галузевих виробничих норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт» відповідно до розробленої та затвердженої проєктно-кошторисної документації.

Звертаємо увагу, що найбільш ефективним для товарів і послуг з погляду відповідності середньоринковому рівню цін є перший метод. Радимо застосовувати саме його.

Який шаблон обґрунтування використати?

Рекомендуємо взяти за основу приклад обґрунтування, що складено одним із замовників Києва на виконання Розпорядження № 1036. Оскільки новаторство обґрунтувань пов'язують з ім’ям нинішнього очільника ДАСУ Геннадієм Плісом, а саме за його керівництва на посаді начальника Головного управління внутрішнього фінансового контролю та аудиту Київської міської державної адміністрації було розроблено Розпорядження № 1036.

Зазначимо, що інформація нижче – приклад, який може не враховувати особливостей діяльності окремих замовників, їхніх обсягів закупівель, джерел фінансування тощо. Приклад може бути доповнений і редагований кожним замовником індивідуально.

Приклад:

ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ ТА ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ, РОЗМІРУ БЮДЖЕТНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, ОЧІКУВАНОЇ ВАРТОСТІ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ

Предмет закупівлі: ДК 021:2015: 09130000-9 Нафта і дистиляти (Бензин та дизельне паливо)

  • Обґрунтування доцільності закупівлі. Згідно з рішенням Київської міської ради №___ від __.__._____ __________________ (Найменування Замовника) визнано підприємством, за яким закріплюється на праві господарського відання майно комунальної власності територіальної громади м. Києва, та покладено виконання таких завдань/функцій:

____________________________;

____________________________;

                          …

____________________________.

Для виконання зазначених завдань/функцій Замовник повинен, зокрема, забезпечити себе необхідними паливно-мастильними матеріалами з метою здійснення транспортування персоналу для виконання працівниками їхніх трудових функцій, а також відповідних матеріалів та обладнання, що можуть знадобитися у процесі виконання таких функцій.

Обґрунтування обсягів закупівлі. Обсяги визначено відповідно до очікуваної потреби, обрахованої Замовником на основі фактичного використання паливно-мастильних матеріалів у попередньому році та обсягу фінансування.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі. Якісні характеристики визначено відповідно до особливостей транспортних засобів, що обліковуються на балансі Замовника, та з урахуванням загальноприйнятих норм і стандартів для зазначеного предмета закупівлі.

Обґрунтування очікуваної ціни закупівлі/бюджетного призначення. Очікувана вартість обрахована відповідно до середньоринкового рівня цін, визначеного на базі цін 3-х операторів АЗС.


Назва номенклатурної

позиції

Ціна за одиницю 3-х операторів АЗС, грн

Середнє арифметичне цін 3-х операторів АЗС, грн

Кількість, л

Очікувана вартість, грн

(ст. 5*ст. 6)

«Кло»

«Сокар»

«Вог»

1

2

3

4

5

6

7

Бензин А-95

27,99

30,48

29,99

29,49

23 000,00

678 193,33

Дизельне паливо

26,99

29,48

28,99

28,49

95 000,00

2 706 233,33

УСЬОГО:

118 000,00

3 594 746,67

Як оприлюднити?

Якщо у замовника уже наявний власний веб-сайт, оприлюднювати обґрунтування можна безпосередньо на сайті.

Якщо веб-сайт відсутній, Постанова № 710 – гарний привід спробувати отримати фінансування на його розробку. А поки сайту немає, можна оприлюднювати обґрунтування на ресурсі  https://prozorro.gov.ua/ у розділі «Плани» шляхом розміщення вкладень до плану чи разом з оголошенням, чи на веб-сайті свого бюджетного розпорядника.

Дякуємо журналу Консалт Інфо за наданий матеріал.


дасу, мерт, обгрунтування, закупівлі, поради,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.