17.06.2020 Олександр Шатковський, Тарас Шимко

Як брати участь в іноземних тендерах. Успішні кейси

Приклади участі українських компаній в іноземних тендерах

Даний матеріал підготовлений експертами Проекту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) GPAinUA Олександром Шатковським та Тарасом Шимко

Ми хотіли б вас ознайомити з кількома кейсами участі українських компаній в іноземних тендерах, щоб показати, що це не так складно, як здається на перший погляд, що це великий ринок збуту і великі можливості. 

Приклад участі в тендері в Великобританії

Перший кейс з Великобританії  United Kingdom-Swansea: Bedroom furniture 2020/S012-023392

Український учасник: компанія «Меблі для школи» (далі – Учасник) взяв участь в тендері на закупівлю Меблів для навчальних та дошкільних закладів, сфери HoReCa (готель/ресторан/кафе).

Компанія «Меблі для школи» активно бере участь в системі електронних закупівель ProZorro, приймає участь в українських публічних закупівлях. Учасник добре орієнтується в правилах та закупівель в Україні, є постійним учасником відповідних тренінгів із закупівель, бере участь у навчанні та семінарах щодо участі в міжнародних тендерах країн Угоди GPA.

Де здійснювати пошук тендерів

Пошук тендерних оголошень відбувався на офіційної платформі тендерних оголошень ЄС - TED (Tenders Electronic Daily) https://ted.europa.eu/

Замовником обраного Учасником тендера є  Pobl Group Ltd – є Registered Social Landlord with the Welsh Government, це група компаній з управління та обслуговування понад 16 000 будинків комерційною, житловою, соціальною та муніципальною нерухомістю в Уельсі. Група надає послуги з комунального обслуговування, виступає Замовником при будівництві та ремонті, надає послуги з оренди, керує трастовим фондом. Pobl Group є замовником відповідно до регулюючого Закону Сполученого Королівства в сфері публічних закупівель.

Предметом закупівлі є поставка, включаючи транспортування, складання і встановлення меблів для жилих кімнат студентського гуртожитку в місті Aberystwyth на 110 номерів (Фаза 1 - до серпня 2020 року) та ще 361 номер (Фаза 2 - до серпня 2021 року).

Процедура закупівлі регулюється: European Union Directive2014/24/EU та Закону Сполученого Королівства The Public Contracts Regulations 2015 (далі - PCR 2015) .

Шлях отримання тендерної документації: Тендерна документація у повному обсязі та вільному доступі знаходилася на електронному Порталі eTenderWales: https://etenderwales.bravosolution.co.uk

Де потрібно зареєструватись

Для отримання тендерної документації необхідно пройти процедуру реєстрації профілю користувача на Порталі eTenderWales.

Реєстрація на Порталі достатньо проста. Необхідно заповнити персональні дані користувача – адміністратора профілю, інформацію про організацію, інформацію о товарах, роботах та послугах, що пропонує компанія. Після завершення реєстрації, необхідно верифікувати створений профіль за посиланням що надійде на електронну пошту.

Для остаточного прийняття рішення щодо участі в тендері Учасник перевірив отримані специфікації меблів та складальні креслення робочого проекту. Перевірив доступність на ринку України необхідних матеріалів т комплектуючих виробів, їх відповідність вимогам з екологічності та безпеки, відповідність власних виробничих процесів та технологій для вчасного виконання проекту. Крім того, Учасник вивчив питання пов’язані із доступністю за місцем постачання складських приміщень, утилізації упаковки, вивозом сміття.

Документи, які потрібно було подати Учаснику

Учасником було заповнено і додано до пропозиції наступні обов’язкові документи, вимоги щодо яких детально описано в Тендерній Документації:

1.     Довідка про аналогічні виконані контракти

2.     Форма тендерної пропозиції Tender Return Forms

3.     Цінова пропозиція Price Schedule

4.     Форма технічних питань Technical Questions

5.     Заповнена декларація «Політика охорони здоров'я та безпеки» Health and safety policy

6.     Заповнена декларація «Оцінка ризику» Risk assessment

Учасник виконав усі вище зазначені вимоги щодо оформлення та подачі пропозиції. Пропозицію було успішно подано через Портал eTenderWales. Учасника було кваліфіковано та допущено до оцінки пропозицій. Пропозиція Учасника була визначена другою. 

Не зважаючи на неотримання контракту від Замовника, даний кейс є успішним для Учасника. Від пройшов вісь шлях тендерного процесу, був кваліфікований та допущений до оцінювання.

Здобутий досвід допоміг більш зрозуміти особливість попиту меблів для жилих приміщень навчального закладу у Великобританії. 

Приклад участі в тендері в Чехії

Український учасник: компанія «А» (далі – Учасник)

Основні товари та послуги: Меблі для сфери RETAIL & HoReCa (готель/ресторан/кафе), меблі для офісу.

Пошук тендерних оголошень відбувався на офіційної платформі тендерних оголошень ЄС - TED (Tenders Electronic Daily) https://ted.europa.eu/

Предмет закупівлі: Предметом закупівлі є поставка, включаючи транспортування, складання і монтаж меблів для новозбудованої початкової школи Svítkov у м.Пардубіце.

Очікувана вартість закупівлі: 4 722 170,00 CZK без ПДВ (біля 5,0 млн. грн.).

Процедура закупівлі відповідає: Directive 2014/24/EU та Закону Чехії про публічні закупівлі(далі - Закон).

Шлях отримання тендерної документації: Тендерна документація у повному обсязі та вільному доступі знаходилася на електронному ресурсі: https://nen.nipez.cz/profil/pardubice

Підготовка та подача тендерної пропозиції

Підготовку до участі було умовно поділено на три розділи:

1.    Підготовка технічної частини пропозиції. Розрахунки вартості пропозиції. Вивчення особливостей експорту меблів до Чехії, особливості митного оформлення та очистки, логістики, оперативного складування за адресою замовника, особливості валютних та податкових операцій. Проведено консультації з питань міграційного законодавства та забезпечення легального перебування українських працівників Учасника в Чеській республіці під час виконання робіт.

2.     Підтвердження відповідності кваліфікаційним та технічним вимогам згідно вимог, зазначеним у тендерної документації. Демонстрація відсутності підстав щодо виключення Учасника з процесу закупівлі та демонстрація відповідності критеріям відбору згідно Закону.

3.     Процедурні питання. Оформлення тендерної пропозиції та відповідних додатків до неї. Реєстрація у Національному електронному інструменті (NEN), якій адмініструє державні закупівлі і концесії в Чеській республіці.

Докладно про сферу публічних закупівель в Чеській республіці та порядок роботи з електронними інструментами описано у Посібнику, українською мовою, що розміщено за адресою https://www.me.gov.ua/Files/GetFile?lang=uk-UA&fileId=07db4940-65a3-4e57-83e7-c6a76f14cc05

Учасник виконав усі вище зазначені вимоги щодо оформлення та подачі пропозиції. Пропозицію було успішно подано через NEN. Надані докази кваліфікації було прийнято без зауважень. Учасника було кваліфіковано та допущено до оцінки пропозицій. Єдиним критерієм оцінки була ціна. Учасник не був обраний переможцем. Учасник посів 3 місце серед 13 учасників із відривом по ціні від переможця на 9,8%

Детальніше про досвід участі в тендері в Великобританії та кейс щодо участі української компанії в тендері в Чехії можна прочитати у вкладених документах.

постачальник, GPAinUA,

Коментарі

Василько 2020-06-24 23:22:24
и это актуально! одобряю