11.12.2019 Лілія Кулик

Відхилення пропозиції з надуманих підстав. Чого не варто робити Замовнику?

Розгляд практичних кейсів щодо оскарження рішень Замовників, які відхилили тендерну пропозицію на підставі, яка не була передбачена ТД

Продовжуємо наші матеріали по практиці оскарження. Цього разу питання звучить так, чи може Замовник відхилити пропозицію за відсутність документів, які не передбачались тендерною документацією?

Чи були підстави для відхилення?

Розглянемо тендер № UA-2018-06-05-003277-a на організацію послуг з організації харчування Управлінням освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації. В даному випадку скаржник ТОВ “ПОНТЕМ.УА” оскаржує відхилення своєї пропозиції на пре-кваліфікації.

Не зазначив в ТД, що плити мають бути електричні - не маєш права відхилити за надання газовних плит

Відповідно до протоколу розгляду тендерних пропозицій підставами відхилення Пропозиції Скаржника було те, що він надав довідку про наявність обладнання. При цьому зазначив, під час виконання договору будуть задіяні газові плити GRETA 1470-0017 (WM) у кількості – 20 шт. та газова плита FERST 3100-08 у кількості – 20 шт. При цьому Замовник зазначає, що заклади освіти Святошинського району не забезпечуються природним газом, у зв'язку з чим всі необхідні харчоблоки оснащені лише електроплитами. І відповідно відхилив пропозицію Постачальника. Проте, АМКУ в даному випадку став на бік Скаржника. Чому? Бо Замовник не зазначав цієї інформації в тендерній документації. Тобто він чітко не зазначив вимоги до обладнання, яке повинен мати Постачальник. А потім відхилив пропозицію Постачальника. Тож який висновок можна зробити, Замовнику - чітко прописувати всю інформацію в ТД, а Постачальнику - оскаржувати відхилення, коли Замовник відхилив за вимогою, що не була зазначено в ТД.

Чітко зазначай, яким вимогам має відповідати предмет закупівлі

В додатку 6 Документації передбачено вимогу щодо блюд, які повинні бути в раціоні харчування учнів 5-11 класів, а саме – обов'язкова наявність першої страви (обіду), який складається із закуски, першої, другої та солодкої страви. Скаржник зазначає, що в ТД була вимога надати: розроблене та затверджене у встановленому порядку примірне двотижневе меню харчування дітей, затверджене Головним управлінням Держспоживслужби в місті Києві із зазначенням виходу страв на 2018 навчальний рік (відповідно до вимог Постанови КМУ від 22.11.2004 року № 1591). Скаржник його надав.

При цьому АМКУ при розгляді скарги було з’ясовано, що у в тендерній документації ніде не було зазначено, що Постачальник при складанні меню має дотримуватись меню, що наведено в додатку 6. 

Тобто Замовник відхилив Постачальника неправомірно.

Особливості оформлення документів пропозиції

Розглянемо тендер № UA-2019-04-16-000620-b на закупівлю автомобільних шин Державною установою "Академія патрульної поліції". В даному випадку скаржник ТОВ Укравтозапчастина оскаржує відхилення своєї пропозиції на кваліфікації.

Хто визначає роздільну здатність документу

Відповідно до протоколу розгляду тендерних пропозицій підставами відхилення Пропозиції Скаржника було те, що один з документів тендерної пропозиції Скаржника має дуже низьку якість зображення, що унеможливлює ознайомлення та достовірне встановлення змісту наведеної у даному документі інформації. Наведене вище свідчить, на думку Замовника, що тендерна пропозиція не відповідає вимогам підпункту 1.5 пункту 1 розділу III тендерної документації". 

При цьому, ніде в тендерній документації не було зазначено, що це може стати підставою для відхилення. Окрім того, на якими критеріями Замовник визначає, що якесь зображення низької якості, а якесь достатньої. Відповідно АМКУ став на бік Скаржника на вважає, що Скаржника відхилили незаконно.

Чи обов'язково на документі має бути дата його складання

У завантажених до електронної системи закупівель Prozorro документах тендерної пропозиції Скаржника, відсутній такий обов’язковий реквізит документу як дата. Вимоги до оформлення організаційно-розпорядчих документів регламентовано національним стандартом України "ДСТУ 4163-2003. 

Скаржник звертає увагу, що в умовах ТД не передбачено необхідності зазначення дати на документах, що надаються учасником. Тобто Замовник відхилив пропозицію на підставі, яка не була прописана в ТД. В даному випадку АМКУ знову став на бік Скаржника.

Який висновок можна зробити, переглянувши ці закупівлі? Висновок для Замовника - не можна відхиляти пропозицію, якщо надання якогось документу не передбачалось ТД. Адже головним документом в даному випадку буде ТД та її умови, а не загальне законодавство.

А висновок для Постачальника - оскаржуйте, якщо бачите, що Вас відхилили незаконно. Наступного разу Замовник буде думати чи відхиляти Вашу пропозицію безпідставно.

Кваліфікація і оскарження, оскарження,

Коментарі

Aliona 2020-06-30 23:45:57
Не соответствует реальности. Как будет выгодно принять решение АМКУ так оно и будет и не важно, что там за требования в тендерной документации, будут ссылатся на законодательство и наоборот. На черное говорят белое и пользуются тем, что ихние неадекватные и без обоснований решения нельзя обжаловать кроме как через суд
Олег 2021-05-21 10:25:30
Aliona, полностью согласен с Вашем комментом. К этому же хочу добавить цитату с решения Суда по делу №923/56/21, а именно:"Щодо посилання відповідача на підтвердження своїх заперечень на рішення Антимонопольного комітету України №1313/р від 26.01.2021 року, відповідно до якого орган оскарження зазначив, що, якщо Замовник не вимагав Сертифікату на систему управління безпечності харчовими продуктами саме на учасника, то це не буде порушенням умов проведення закупівлі, то суд вважає його безпідставним, з огляду на таке. По-перше, висновки органу оскарження, викладені ним у рішенні, не є обов'язковими для суду при розгляді судових справ. По-друге, наявні рішення Антимонопольного комітету України, у яких орган оскарження приходить до протилежних висновків (зокрема, рішення №2267-р/пк-пз від 09.02.2021 року), що свідчить про неоднакову практику Антимонопольного комітету України."