27.10.2020 Оксентія Груба

Вибір коду ДК: відповіді на ваші запитання

запитання-відповіді щодо визначення предмета закупівлі

19 червня 2020 року набув чинності Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020 № 708 (далі - Наказ № 708). Наказ № 454 від 17.03.2016 втратив чинність. Наказ №708 затверджує новий порядок визначення предмета закупівлі. 

Пояснення нового порядку визначення предмета закупівлі згідно з Наказом №708 можете прочитати за покликанням. А також у викладі бізнес-сніданку, який ми проводили нещодавно на цю тему. Зараз перейдімо до ваших запитань та відповідей на них. 

Одна чи різні закупівлі

Якщо треба одночасно купити декілька предметів, наприклад, футбольну форму і м'ячі, на незначну суму.Чи можна об'єднувати такі закупівлі чи потрібно проводити дві окремі?

Потрібно дивитись, в якому це коді. Якщо у вас по четвертому знаку і футбольні м'ячі і футбольна форма в одному коді, то це буде однією закупівлею, якщо в різних кодах — тоді це різні закупівлі. 

Зверніть увагу: навіть якщо вам здається, що у вас схожий предмет закупівлі — потрібно дивитись на те, як це зазначено в класифікаторі. Замовники можуть укласти один договір, наприклад, на декілька різних предметів закупівлі, наприклад, футбольні м'ячі, футбольна форма і т.ін. — у одного постачальника. Тільки якщо різні предмети закупівлі і це звітування, то проводите різними звітами. Договір може бути один, та різні звіти.  

Відповідальність за неправильне визначення коду

Яка відповідальність за неправильність визначення коду?

Уся відповідальність зазначена в статті 164-14 в Кодексі України про адміністративні правопорушення. Щодо відповідальності: якщо ви неправильно вибрали вид закупівлі, тобто уникли проведення якоїсь процедури закупівлі або проведення спрощеної закупівлі — за це передбачена відповідальність. Щодо визначення коду: якщо ви обгрунтовуєте свою позицію, чому обрали саме цей код, а не інший, то ні. Якщо вибрали неправильний код, щоб уникнути проведення, наприклад, відкритих торгів, тоді контролюючі органи можуть звернути на це увагу. 

Номенклатура при звітуванні

Cкажіть, чи потрібно вказувати номенклатуру у звіті про договір про закупівлю?

У звіті не потрібно вказувати код ДК до кожного найменування.

Як визначити код предмета закупівлі у такому випадку

Як правильно визначити код предмета закупівлі, якщо назва, яка більше підходить, знаходиться в підгрупі предметів закупівлі за п'ятою цифрою?

 Предмет закупівлі визначається за четвертим знаком, тобто ви піднімаєтесь до четвертого знаку, відкидаєте п'ятий, дивитесь на ці 4 знаки, що у вас відповідає на цей опис коду ДК — це буде предмет закупівлі. А те, що за п'ятим знаком — це вже буде номенклатура і її слід вказувати в конкретній назві предмета закупівлі і у відповідному класифікаторі. 

Як тепер визначати коди ДК

Кілька років закуповували за неправильно визначеним кодом, тому що в аналогічних закупках були завжди різні коди. Тепер вирішили робити правильно. Чи потрібно змінювати тепер чи залишати так як є?

Є новий Наказ, де все чітко розписано і все зрозуміло. Слід керуватись законодавством і вказівками Наказу. 

Плюсування коду ДК по законах

Чи плюсується по коду ДК новий і старий закон?

Такого поняття як «плюсується» — нема. Коли замовники проводили закупівлю на початку року, то діяли за тими правилами, які були на той момент. Після набуття чинності нового Закону, діяти потрібно за тими правилами, які діють відповідно до нього. 

Визначення коду ДК бензину і олова

Як закупити бензин і олово?

Це різні предмети закупівлі. Ось приклад закупівлі бензину та дизпаливо https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-09-14-005987-b, тут добре розписані коди ДК. А ось тут добре розписаний предмет закупівлі по олову і не тільки https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-09-25-000730-c

предмет закупівлі, вибір коду дк, наказ 708,

Коментарі

NeProzorro 2020-11-05 15:57:06
Перш ніж вимагати дотримання процедури закупівель законодавцям (нашим "писателям-сказочникам") потрібно встановити чіткі, зрозумілі і прозорі норми і вимоги. А то спробуй зорієнтуйся в тих кодах ДК (одні дублюються, інших взагалі немає).
Ольга 2020-11-03 16:34:49
"А те, що за п'ятим знаком — це вже буде номенклатура і її слід вказувати в конкретній назві предмета закупівлі і у відповідному класифікаторі. " Мабуть зрозуміло - визначаємо предмет закпівлі за 4-5 знаком, у конкретній назві вказуємо за останнім знаком. Чи можна на прикладі? Як вірно визначити код ДК предмету закупівлі, наприклад "Халат захисний одноразовий"/або "Бахіли одноразові"/або "Шапочка одноразова"? Це ДК 3314, 3319, 3511, 1811, 1841? Усі проводять за різними кодами, бо так вважають за правильне. Але як насправді правильно?
Наташка 2020-11-03 11:03:15
Ну хорошо. С этим поняла
Оксана Груба 2020-11-10 19:16:00
Наташка, чудово. Дякуємо за ваш відгук.