14.06.2024 Ірина Литвинчук

Вебінар «Як ефективно закуповувати електроенергію» - Частина 1

Практичні поради, рекомендації та підказки для Замовників, що здійснюються закупівлю електроенергії

Які питання будемо розглядати на вебінарі:

  • методичні рекомендації щодо закупівлі електроенергії;
  • закупівля електроенергії із застосуванням формульного підходу;
  • практичний досвід електроенергії через електронний майданчик.


Спікери вебінару:

Христина Кичма - керівниця відділу конкурентної політики та методологічної підтримки сфери закупівель департаменту публічних закупівель Міністерства економіки;

Валентин Тищенко - аналітик відділу аналізу та дослідження ринку ДУ “Професійні закупівлі”;

Олена Парфенюк - керівниця відділу розвитку державних закупівель елекронного майданчику Закупівлі.Про;

Ірина Сопилюк - заступниця директора департаменту сфери публічних закупівель Міністрества Економіки.

Друга частина вебінару за посиланням.

Методичні рекомендації щодо закупівлі електроенергії

Міністерство Економіки України, як уповноважений орган в сфері закупівлі  в межах повноважень визначених чинним законодавством розробили методичні рекомендації щодо особливостей здійснення публічних закупівель у сфері електроенергетики на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.Дані методичні рекомендації затверджені наказом Міністерства Економіки України 7 травня 2024року №11712. Ці методичні рекомендації носять рекомендаційний характер та не є обов’язковими до застосування. Вони містять приклади вимог, які можуть застосовуватися Замовником, а також містять конкретні рекомендації щодо підготовки проєкту договору до закупівлі.

Мета та структура методичних рекомендації

Мета розробки - підготовка рекомендації щодо розроблення єдиного підходу до організації публічних закупівель електричної енергії.

Структура документу - він містить розділи, що мають конкретизовані рекомендації щодо встановлення вимог як для учасників, так і для предмета закупівлі.


Тендерна документація

Замовник, для підтвердження наявності кваліфікаційних критеріїв та досвіду потенційних учасників - Замовник встановлює одну або декілька таких критеріїв. З урахуванням статті 16 Закону України “Про публічні закупівлі” та Постанову 1178.

Що може вимагати Замовник:

  • наявність документального підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів за предметом закупівлі договору;
  • наявність фінансової спроможності, що підтверджується фінансовою звітністю.

Приклад даних документів у вигляді довідок - ми надаємо у додатку до примірної тендерної документації.

А учасник, в свою чергу - на підтвердження наявного досвіду виконання аналогічних договорів, має надати в складі тендерної пропозиції копії та всі невід’ємні частини (додатки тощо) такого договору, або лист-відгук від контрагента у довільній формі, де йдеться про підтвердження виконання такого договору. 

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі 

Замовник у складі тендерної документації надає інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі технічну специфікацію до предмета закупівлі - електричної енергії.

Проєкт договору про закупівлю

Тендерна документація повинна містити проєкт договору з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. Істотні умови договору, укладені відповідно до Особливостей, не можуть змінюватись після його підписання до виконанням зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, що визначені п.19 Постанови 1178. Перелік випадків коли можуть змінюватись істотні умови договору та порядок зміни умов договору, визначається Замовником самостійно, з дотриманням законодавства, зокрема п.19 Особливостей. 

У разі внесення змін до істотних умов договору у випадках, передбачених п.19 Постанови 1178, Замовник обов’язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю. 

Порядок розрахунку ціни за одиницю електричної енергії та відповідний розрахунковий період 

Під час встановлення порядку перегляду умов договору Замовнику доцільно передбачити в проєкті договору порядок розрахунку ціни за одиницю електричної енергії за відповідний розрахунковий період. Який дозволяє вносити зміни в частині перегляду ціни відповідно до середньозваженої ціни на ринку “на добу наперед” та тарифи на передачу електричної енергії та/або обсяги закупівлі.


Додаткова угода 

У разу якщо за результатами виконання договору та застосування сторонами порядку визначення фактичної ціни товару за розрахунковий період призвело до розрахункового збільшення ціни договору, визначеної договором, сторони підписують додаткову угоду, про збільшення ціни договору відповідно до підпункту 7 пункту 19 Особливостей.

Порядок розрахунку (зміни) ціни

Очікувана вартість формується виходячи з наступної формули з урахуванням показників 

Показник середньозваженої ціни на ринку “на добу наперед” за розрахунковий період (місяць)


Отже, наведені вище методичні рекомендації, які розроблені Міністерством, носять рекомендаційний характер, та є лише зразком для Замовників і містять приклад вимог які не є обов’язковими для виконання.

Закупівля електроенергії із застосуванням формульного підходу 


Переваги формульного підходу:
  1. Перевірка ціни на незалежному ресурсі;
  2. Безпека. Відсутність ризиків одностороннього розірвання договору;
  3. Конкуренція. На тендер приходить в 3-4 разів більше постачальників;
  4. Економія. Ціна завжди відповідає ринковій.
  5. Прозорість формування ціни. 

Розрахунок очікуваної вартості закупівлі

Цф. прог = (Цф прогн.рдн +Тпер+ V)× Wплан×1.2, де,
Цф. прог – ціна тендерної пропозиції у гривні (UAH).
W план – плановий обсяг закупівлі електричної енергії для відповідного об’єкта Замовника  _________ кВт*год.
Цф прогн.рдн. – прогнозована ціна РДН, яка для даної закупівлі визначається як середньозважена ціна на ринку РДН за  останній повний  календарний місяць (травень) (без ПДВ), грн/кВт.год, що розраховується оператором ринку та публікується на його вебсайті за посиланням https://www.oree.com.ua/ та становить 4,22192 за 1 кВт*год без ПДВ.
Т пер. - діючий тариф на послуги з передачі електричної енергії затверджений регулятором для оператора системи передачі у встановленому порядку відповідно до постанови НКРЕКП від від 09.12.2023 № 2322 за 1 кВт*год без ПДВ становить 0,52857 грн. за 1 кВт*год;
1,2 – математичне вираження ставки податку на додану вартість (ПДВ - 20 %);
Х - до 10 %  індикатора діапазону можливого коливання ціни в періоді постачання/проведення закупівлі 

Порядок розрахунку ціни тендерної пропозиції Учасника

Розрахунок ціни за одиницю (кВт.год) з ПДВ тендерної пропозиції Учасника повинен здійснюватися наступним чином:
Цф.  = (Ц_з прогн.рдн+Т_пер + V)×1.2 де,
Цф. – ціна тендерної пропозиції у гривні за одиницю кВт*год. (UAH).
Ц_з прогн.рдн.– прогнозована ціна РДН, яка для даної закупівлі становить – 4,22192 грн. за 1 кВт*год без ПДВ, (визначена як середньозважена ціна на РДН за травень місяць 2024 року за даними ДП «Оператор ринку» розміщеними на його веб-сайті www.oree.com.ua
Т пер. - тариф на послуги з передачі електричної енергії затверджений регулятором для оператора системи передачі у встановленому порядку відповідно до постанови НКРЕКП від 09.12.2023 № 2322  за 1 кВт*год без ПДВ становить 0,52857 грн. за 1 кВт*год;
V – Торгівельна надбавка  (вартість послуг Постачальника з урахуванням обов’язкових податків, зборів та платежів, що передбачені правилами ринку, законодавством та іншими нормативними документами – відповідно до тендерної пропозиції та не може змінюватись протягом строку дії договору) (без ПДВ), грн/кВт.год;
Замовник під час розгляду тендерної пропозиції Учасника здійснює перерахунок ціни тендерної пропозиції Учасника      з метою визначення розміру торговельної надбавки в наступному порядку:
Повну версію вебінару можна переглянути нижче:
вебінар, електрична енергія, закупівля електроенергії,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.