17.06.2024 Ірина Литвинчук

Вебінар «Як ефективно закуповувати електроенергію» - Частина 2

Практичні поради, рекомендації та підказки для Замовників, що здійснюються закупівлю електроенергії
В першій частині нашого вебінару ми розглядати такі питання:

методичні рекомендації щодо закупівлі електроенергії;

закупівля електроенергії із застосуванням формульного підходу;

Сьогодні більш детально розберемо практичні аспекти, що стосуються роботи в електронній системі, зокрема про додаткові можливості, які можна використовувати в роботі. 

Статистика по закупівлі електроенергії на першу половину 2024 року

Якщо говорити про закупівлю електроенергії: замовники можуть закуповувати її двома способами:

Конкурентні закупівлі;

Неконкурентні закупівлі.

На сьогоднішні день 77% завершених закупівель по електроенергії були проведені не конкурентним способом, тобто поза електронною системою. Та 23% закупівель, були проведені шляхом відкритих торгів чи через прозорро.маркет. 

Дане співвідношення на кінець року буде іншим, оскільки сезон проведення закупівель електроенергії припадає на кінець року. Та все ж, вже зараз замовникам треба подумати про те, аби дану процедуру закупівлі провести вчасно, якісно та бажано в конкурентних спосіб.

Додаткові можливості, які можуть використовувати замовники і постачальники на електронному майданчику


Для того щоб економити свій час та проводити закупівлі більш вдало, хочемо поділитись інформацією про додаткові можливості.
Із опитувань та спілкування з Постачальниками, нам вдалось дізнатись, що зазвичай важко готуватись до подачі пропозиції в певні закупівлі, оскільки багато інформації необхідно вичитувати в тендерній документації, і не завжди та інформація, що є ключовою у прийнятті рішення щодо участі в закупівлі, доступна на перших сторінках. 
В закупівля електроенергії Постачальник часто стикаються із проблемою, чи ця закупівля проводиться з розподілом електроенергії чи без розподілу. Доводиться витрачати багато часу, аби знайти дану інформацію в ТД.
Що ми рекомендуємо:
  1. виносити таку ключому інформацію в примітки, зазначати що дана закупівля електроенергії з розповідом чи без розподілу;
  2. або, із досвіду існуючих закупівель, прописувати дану інформацію в назві самого оголошення.

Метод для підвищення конкуренції в закупівлях

Хочемо поділитись дієвим методом залученості більшої кількості учасників, для створення конкурентних умов. Метод - запрошення учасників. 

Після того як була оголошена процедура закупівлі - в системі є можливість запросити тих учасників, які попередньо брали участь у подібних закупівлях за тим самим кодом класифікатора. Система самостійно згрупує таких Постачальників і покаже кого можна запросити до участі в торгах. Також буде наявна інформацію по кількості участі в закупівлях цих учасників, та відсоток перемоги в торгах. 

Адже як ми знаємо: чим більша конкуренція, тим більша може бути економія у закупівлях.

Обґрунтування закупівлі

Ще один метод, який можуть використовувати замовники для економії свого часу під час робити в системі - зазначати обґрунтування під час оголошення закупівлі, які передбачені Постановою 710. Замовники знають хто саме має зазначити таке обґрунтування на веб-сайті організації. Проте на майданчику є можливість під час оголошення закупівлі у відповідному полі вказати обґрунтування технічних, якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

Підпис договору в електронному вигляді

Зараз набуває популярності все, що стосується роботи в електронному вигляді, зокрема і підписання договорів за допомогою електронних інструментів.  Саме тому ми радимо нашим користувачам, користуватись перевагами даного сервісу.

Закупівля електроенергії через Prozorro.Market

Конкуренція в Прозорро.Маркет на закупівлю електроенергії вища по всіх категоріях на закупівлю електроенергію через Відкриті торги.
На першу половину 2024 року конкуренція склала:
у відкритих торгах 2,6 учасників;
у запиті пропозицій 10,7 учасників.

Повну версію вебінару можна переглянути нижче:
бізнес-сніданок, електрична енергія, вебінар, закупівля електроенергії,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.