23.09.2022 TNDR платформа

В які строки та що оприлюднювати за результатами закупівель за Постановою № 169 з 10.09.22 до набрання чинності особливостей?

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є тут


У цьому матеріалі розглянемо, в які строки оприлюднювати звіти про договори про закупівлі, укладені без використання електронної системи закупівель. Також проаналізуємо, що саме мають оприлюднювати замовники після укладання прямих договорів за постановою Кабміну «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 (зі змінами) (далі – Постанова № 169).

10.09.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526, якими, зокрема, доповнено пунктом 3-8 Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про публічні закупівлі» наступного змісту:

«Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та / або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та / або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг)».

Постановою № 169 визначено, що за результатами здійснення без використання електронної системи закупівель замовник / державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях в електронній системі закупівель, за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. грн.

Крім цього Постановою № 169 передбачено, що у разі здійснення закупівлі, вартість, якої є меншою ніж 50 тис. грн, без використання електронної системи закупівель замовник обов'язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Враховуючи викладене вище, у замовників виникають такі запитання: в які строки оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель; що має оприлюднити замовник в електронній системі закупівель?

Строки оприлюднення інформації в електронній системі закупівель

Міністерство Юстиції України у листі від 30.01.2009 № Н-35267-18 зазначило, що у випадку суперечності норм  підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу. Відповідно, у разі укладання прямого договору, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник має керуватися строками, визначеними у Законі України «Про публічні закупівлі, а саме: протягом 10 робочих днів оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Детальніше розглянемо на прикладах.

Приклад 1. Замовник 12.09.2022 уклав прямий договір на закупівлю пального (вартість предмета закупівлі до 50 тис. грн) на 35 тис. грн. Відповідно до Постанови № 169 замовник не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Змінами до Закону України «Про публічні закупівлі» визначено, що замовник має оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн. Тому в цьому випадку замовник має право не оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Приклад 2. Замовник здійснює закупівлю пального на суму 250 тис. грн без використання електронної системи закупівель на підставі абзацу 5 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 (замовник перебуває в районі проведення воєнних (бойових) дій на момент прийняття рішення про здійснення закупівлі або її здійснення) та укладає прямий договір 12.09.2022. Відповідно до Постанови № 169 замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Проте, враховуючи, що Закон України «Про публічні закупівлі» має вищу юридичну силу, замовник має оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Що саме замовник має оприлюднювати в електронній системі закупівель з 10.09.2022?

Постанова № 169 передбачає обов’язок замовника оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн. Проте Закон України «Про публічні закупівлі визначає обов’язок оприлюднення виключно звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн.

Керуючись листом Міністерства Юстиції України від 30.01.2009 № Н-35267-18, замовник має керуватися нормами Закону України «Про публічні закупівлі» та оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Додатково, за бажанням замовника, може оприлюднюватися й договір про закупівлю, всі додатки та зміни до нього.

Чи потрібно оприлюднювати протягом 10 робочих днів звіти, якщо договори укладені до 10.09.2022?

Ні, адже статтею 58 Конституції України визначено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому, у разі здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше, ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Підсумуємо усе вище викладене у вигляді таблиці, аби було легше визначатися із строками оприлюднення інформації в електронній системі закупівель:

Назва

До 28.06.2022 (включно)

29.06.2022-09.09.2022

З 10.09.2022

до 50 тис. грн

Інформація та документи, які замовник має оприлюднити

Строки оприлюднення

≥ 50 тис. грн

Інформація та документи, які замовник має оприлюднити

§ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;

§ договір про закупівлю;

§ всі додатки до нього

§ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;

§ договір про закупівлю;

§ всі додатки до нього;

§ всі зміни до нього

§ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель

Строки оприлюднення

не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях

після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях

не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору

 

Постанова 169,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.