22.07.2022 ДП "Прозорро"

Спрощена закупівля та її особливості. Відповіді на запитання

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Публікуємо відповіді на запитання щодо спрощених закупівель та її особливостей начальниці відділу підтримки користувачів ДП «Прозорро» Лілії Кулик. Озвучені запитання були на вебінарі-практикумі «Особливості застосування спрощених закупівель та використання електронного каталогу», організованому Департаментом публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери спільно з проєктом ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні».

Що таке «порядок проведення спрощених закупівель» по Постанові 169?

Це спрощена закупівля з необов'язковістю публікації плану, де договір, що укладається не є договором в розумінні Закону «Про публічні закупівлі». Раніше спрощені закупівлі мали бути в системі прив'язані до річного плану. Система не дозволяла створити спрощену закупівлю, якщо не було цього зв'язку плану зі спрощеною. Ми цю валідацію зняли і зараз у вас є можливість створити спрощену закупівлю без плану. І при цьому, якщо у вас спрощена по Закону, тоді ви можете прив'язати.

Чи варто проводити спрощену закупівлю на час воєнного періоду чи можливо краще провести до кінця року на потребу?

При прийнятті рішення треба керуватись нормативними актами і, якщо у вас закупівля для забезпечення потреб в умовах воєнного стану, тоді ви користуєтесь 169 Постановою, якщо ні, то Законом. У цьому випадку вибір полягає в тому, яка саме у вас потреба: якщо вам треба щось закупити для термінових потреб, тоді 169 Постанова, якщо ж у вас, скажімо, комунальні послуги, які ви закуповуєте щороку, тоді можете користуватись Законом. 

Які норми Закону щодо проведення спрощеної закупівлі наразі призупинені чи не діють?

Норми діють, тільки у спрощеної по Постанові є особливості. Загалом, якщо ви проводите спрощену по Закону, то все, що в Законі написано, те і виконується. У Постанові зазначені особливості порядку проведення спрощеної закупівлі по Постанові.

Вартісна межа для проведення спрощеної закупівлі?

Вартісних меж нема. Сума спрощеної може бути будь-якою. Все залежить від вашої потреби. 

Чи потрібно проводити спрощену закупівлю для потреб військових (гроші виділені згідно з програмою підтримки ЗСУ) на суму більше 50 тис. зважаючи на нові зміни до Постанови 169 чи можна заключити прямий договір?

Чи є ви замовником, що зазначений в пункті 1 частини 1 Постанови? Якщо так, то нічого не публікуєте. Якщо ні, то чи є інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі інформацією з обмеженим доступом або її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку. Якщо так, тоді звітуєте просто. 

На яку суму можна використовувати спрощену закупівлю по 169 Постанові? Чи не буде порушенням, якщо проводити нагальні потреби по 169 Постанові, поточні по Закону, зараз плануємо використати знову Постанову. 

Питання не в нагальності, а в тому, чи є ця закупівлею для потреб воєнного стану, проводити їх по Постанові 169.

спрощені закупівлі, Постанова 169,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.