26.07.2022 ДП "Прозорро"

Щодо законності використання Постанови 169 у конкретних ситуаціях. Відповіді на запитання

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Публікуємо відповіді на запитання щодо законності використання Постанови 169 у конкретних випадках заступниці директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Тетяни Мішти. Озвучені запитання були на вебінарі «Публічні закупівлі у воєнний час: загальний огляд», організованому Департаментом публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери спільно з проєктом ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні».

Про використання Постанови 169 медичними закладами

Чи законним є використання Постанови 169 медичними закладами?

Так, таке застосування Постанови 169 є законним за умови, що такі закупівлі будуть здійснюватися з метою виконання заходів правового режиму воєнного часу. Як бачимо, в Постанові нема обмежень щодо суб'єктів, на яких вона розповсюджується. 

Використання Постанови 169 для закупівель не на території бойових дій

Чи буде помилкою застосування Постанови 169, а не Закону на території, де нема бойових дій?

Якщо в регіоні не йдуть бойові дії, в регіоні спокійно і замовник здійснює свої планові закупівлі, то використання Постанови буде помилкою. У такому разі доречно використовувати Закон. 

Закупівля по Постанові в зоні бойових дій

Підприємство знаходиться в зоні бойових дій. Чи можемо ми надалі закуповувати товар по Постанові, якщо вартість більша 50 та 200 тисяч, особливо бензин та дизельне паливо, враховуючи зростання цін, на проведення спрощених закупівель не вистачає часу і неможливо запланувати наперед через бойові дії. 

Саме для таких обставин було прийнято 28 лютого Постанову. Якщо ми щось закуповуємо для забезпечення певних заходів правового режиму воєнного стану, то використовуємо Постанову. 

Можливість проведення закупівлі з Постановою 169

Для забезпечення навчальних закладів на осінньо-зимовий період продуктами харчування, деревиною та пальним для шкільних автобусів оголошені процедури відкритих торгів. Якщо ці процедури двічі не відбудуться через відсутність пропозиції, чи зможемо провести закупівлю згідно з Постановою 169 у разі продовження воєнного стану?

Зараз ми знаходимось в умовах невизначеності. Ми можемо оголошувати відкриті торги на наступні періоди, але тільки з часом ми розумітимемо, що відбуватиметься з такими торгами. Якщо це ваша планова потреба майбутніх періодів, то ви можете зараз оголосити відкриті торги. Якщо вони двічі не відбудуться, принаймні, у вас буде можливість скористатись переговорною процедурою закупівель. 

Використання Постанови у закупівлі потреби воєнного стану

Чи можна закуповувати поточний ремонт укриттів на суму 700 тисяч гривень, використовуючи Постанову?

Чи збиралися ви як замовник ремонтувати ці укриття в мирні часи? Це все-таки потреба воєнного стану, то ви можете користуватись Постановою.

Постанова 169, воєнний стан,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.