29.07.2022 ДП "Прозорро"

Щодо планування закупівель за предметом по сумах та відображення їх в річному плані. Відповіді на запитання

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Публікуємо відповіді на запитання щодо планування за предметом по сумах та відображення їх в річному плані заступниці директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Тетяни Мішти. Запитання були озвучені на  вебінарі «Публічні закупівлі у воєнний час: загальний огляд», організованому Департаментом публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери спільно з проєктом ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні».

План при закупівлі за Постановою

Чи потрібно публікувати план, якщо замовник здійснює публічні закупівлі за Постановою шляхом застосування спрощеної закупівлі? 

Ні, не потрібно. Нормативна конструкція, яка нині передбачена в Постанові, фактично, запозичена із Закону. Ми говоримо про проведення спрощених закупівель в порядку, який передбачає Закон, про використання електронних каталогів відповідно до нормативно-правової бази, але це не стосується планування в тому контексті, як ми це робимо в звичайні часи. Достатньо на сьогодні лише переліку та обсягів, інформацію не треба відображати в річному плані закупівель.

Чи сумувати закупівлі

Чи сумуються закупівлі за Постановою 169 з тими, що були заплановані замовником на рік? Чи сумуються закупівлі в межах Постанови між собою за одним предметом закупівлі?

До того, як розпочалася війна, у закупівельників був налагоджений процес, заплановані певні закупівлі, був річний план і закупівельники мали би діяти відповідно до нього, але у зв'язку з війною ситуація радикально змінилася, закупівлі — переплановані і тепер треба розуміти, як діяти. Постанова нам дозволяє здійснювати закупівлі якраз в особливий, передбачений нею спосіб. Тому для здійснення цих закупівель ми використовуємо ті механізми, які дозволяє нам Постанова 169. Ви маєте скласти перелік і затвердити обсяг саме тих закупівель, які вам необхідні для виконання заходів правового режиму воєнного часу, які ви здійснюватимете в умовах воєнного стану і керуватися Постановою. Якщо йдеться про планові закупівлі, які не стосуються війни — можете керуватися Законом і, відповідно, діяти тими способами, до яких ми звикли, корегуючи плани і оголошуючи процедури. 

Спрощена закупівля чи пряма угода

Відповідно до нових змін, як сумувати коди класифікатора? Якщо ми в період воєнного стану здійснили закупівлю на суму 45 тисяч гривень і зараз є потреба в цьому самому товарі ще на 6 тисяч, це спрощена закупівля чи пряма угода? 

Якщо йдеться про закупівлі, які пов'язані з війною, то однозначно застосовуємо Постанову. Якщо ви вже щось придбали ​— ви вже взяли на себе зобов'язання. Надалі, інше придбання — вже буде новим предметом нового договору і це будуть нові зобов'язання конкретного замовника. Чи використовувати в цьому випадку систему? Ви можете визначитись самі, тому що використовувати систему ви можете на будь-яку суму. Чи треба це робити, ви визначаєтесь в контексті тих дій, які ви вже вчиняли. Всі замовники мали плани, які вже давно треба було переглянути і скорегувати — чи треба взагалі здійснювати витрачання платників податків на ті потреби, які планували на початку року чи взагалі зараз цього не робити і можна переорієнтувати ці кошти на те, щоб пришвидшувати нашу перемогу. 

Наказ з переліком продукції при спрощеній

Чи треба формувати Наказ по підприємству з переліком продукції по 169 Постанові для проведення спрощеної закупівлі?

Перелік і обсяги треба затверджувати рішенням замовника. З юридичної точки зору рішення замовника може бути виражене Наказом.

Чи укладати прямий договір, коли не відбулась спрощена закупівля через відсутність учасників 

Чи правильно я розумію останні зміни до Постанови 169: якщо з першого разу не відбулася спрощена закупівля через відсутність учасників, чи відразу можна укладати прямий договір?

Така можливість передбачена, якщо оголошена спрощена закупівля не відбулася з першого разу по 169 Постанові, то ви зробили те, що від вас залежить. Ви надали доступ будь-якому суб'єкту господарювання запропонувати свою продукцію. Якщо ж жоден такого бажання не виявив через систему, то для вас це викликає можливість укладати прямий договір. 

Постанова 169, планування закупівель, спрощена закупівля,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.