10.01.2020 Оксентія Груба

Done list ДП «Прозорро» за 2019

Що зробила торік команда Прозорро

 Для Прозорро 2019 рік був сповнений вагомих справ. Наша команда як зазвичай працювала над розвитком сфери державних закупівель. 

Основні зусилля було спрямовано на: вдосконалення законодавчої бази, професіоналізацію сфери публічних закупівель, розвиток електронної системи закупівель та її інтеграції з іншими державними реєстрами. 

Вдосконалення законодавчої бази

19 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Проект Закону «Про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» № 1076. Він базується на гармонізації нашого законодавства з Європейськими директивами, удосконаленні наявної практики, усуненні невідповідностей норм законодавства і роботи електронної системи. 

 У новій редакції Закону зафіксували такі нововведення: 

спрощені закупівлі, норма про обов’язкову організацію закупівельної діяльності через уповноважену особу, що вступає в дію з 1 січня 2022 року, закупівля через електронний каталог, впровадження інструменту, який визначає аномальну низьку ціну, в рамках оцінки нецінових критеріїв впроваджується вартість життєвого циклу, забрано обмеження по застосуванні нецінових критеріїв, зміни по розширенню торгів, через рік після введення в дію Закону буде запроваджена процедура торгів з обмеженою участю.

Професіоналізація сфери публічних закупівель

Упродовж 2019 року наша команда активно попрацювала в напрямку професіоналізації сфери.

Зокрема, продовжили співпрацю з закладом вищої освіти щодо впровадження дисципліни «Публічні закупівлі». І на сьогодні дисципліну «Публічні закупівлі» запровадили 44 виші. Також  створили спільно з Київською школою економіки безкоштовні онлайн-курси та реалізували програму «Професіоналізація закупівель».

Затвердили професійний стандарт фахівця з публічних закупівель, тому тепер є чіткі вимоги до людини, яка цим займатиметься.

Поширювали практику введення Уповноважених осіб.

Інституалізація ЦЗО. Створення централізованих закупівельних організацій з урахуванням міжнародного досвіду щодо їхньої структури, принципів фінансування, функцій та завдань.

Розпорядження КМУ «Про визначення державної установи «Професійні закупівлі» централізованою закупівельною організацією.

Підготовлений проект-розпорядження про створення медичного ЦЗО і з моменту набуття їх статусу медзаклади зможуть передавати сюди свої закупівлі. 

 Підготовлено проект розпорядження про створення медичного ЦЗО. І з моменту набуття їх статусу медзаклади зможуть передавати свої закупівлі до медичних центральних закупівельних організацій.  

Розвиток електронної системи та її інтеграція з іншими державними реєстрами

  • Була проведена робота над розвитком електронних інструментів у складі електронної системи закупівель для здійснення публічних закупівель 
  • Створено можливості заповнення полів з інформацією щодо умов оплати договору поле «Умови оплати договору».
  • Забезпечено можливість в електронній системі обирати категорію суб'єкта господарювання; 
  • Запроваджено в електронній системі закупівель механізм електронних каталогів для здійснення закупівель товарів;
  • Запроваджено зв'язку закупівель з тендером;
  • Здійснена інтеграція з ДФС, завдяки якій в системі Прозорро є автоматична перевірка інформації про наявність чи відсутність податкової заборгованості постачальників. Про те, як можна дізнаватись ці дані читайте в статті Як подивитись в Прозорро інформацію про відсутність податкової заборгованості;

Окрім цих наведених справ та діяльностей також ми:

Отримали атестат комплексної системи захисту інформації, ставши першим державним підприємством, що отримало КСЗІ на розміщену в хмарі систему.

Разом з Прозорро.Продажі стали фіналістами в міжнародному рейтингу Global Public Service Team of the Year 2019.

Як бачите, команда Прозорро діє! Бо ж "ми будуємо здорову екосистему взаємодії бізнесу, влади та громадянського суспільства. Робимо це через побудову довіри до української інфраструктури публічних закупівель. Це потрібно нам задля відбудови України та вдосконалення світу". 



підсумки, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.