10.04.2020 Оксентія Груба

Про плани роботи Прозорро

Основні завдання ДП «Прозорро»

Ціль публічних закупівель в тому, що громадяни не мають переплачувати за послуги та товари, що придбає в їхніх інтересах держава.

У цьому сенсі завданням ДП «Прозорро» є підвищити ефективність публічних закупівель на 20%.

Діяльність ДП «Прозорро» в 2020-2024 відповідно до Плану дій Уряду

На період 2020-2024 Прозорро відповідно до Плану дій Уряду має такі завдання: 

Повна професіоналізація сфери публічних закупівель 

Автоматизація закупівельних процесів

Здійснення інтеграції електронної системи закупівель з іншими електронними системами та реєстрами

Посилення функції контролю

Повна гармонізація законодавства України у сфері закупівель до стандартів ЄС

Плани Прозорро на 2020 рік:

  • поширення практики укладання рамкових угод. Їхня важливість полягає, зокрема, в зниженні адміністративних витрат для замовника. Зокрема, в планах збільшити на 50% укладання рамкових угод порівнюючи з поточним періодом. 

  • розроблення нормативно-правових актів в рамках нової редакції Закону, який вступає в дію з 19 квітня 2020 року. До цього часу система буде відповідно налаштована.

  • завершення роботи по інтеграції з Державною казначейською службою. Продовження роботи щодо технічної реалізації обміну даними між електронною системою закупівель, єдиним веб-порталом використання публічних коштів та інформаційною системою Державної казначейської служби. 

  • затвердження оновлених автоматичних ризик-індикаторів для моніторингу закупівель органами Держаудитслужби. В рамках посилення контролю продовжується робота з Офісом фінансового контролю щодо напрацювань і розширення існуючого переліку ризик-індикаторів, які використовуються для проведення моніторингу 

  • приведення у відповідність електронної системи закупівель згідно з усіма вимогами нової редакції Закону. 

Робота Прозорро Маркет 

Прозорро Маркет є альтернативою допороговій закупівлі та звіту про укладений договір. І звісно, його існування дуже спрощує замовникам їхнє закупівельне життя.

На сьогодні в Прозорро Маркет представлено понад 50 категорій товарів. У 2020 році передбачається ще більше товарів, більша кількість постачальників. У планах — здійснення на Прозорро Маркет до 80% допорогових закупівель. 

Електронна тендерна документація

Команда Прозорро продовжує працювати над запровадженням електронної тендерної документації. Після реалізації в 2019 році таких полів, як вид предмета закупівлі, умови оплати, в 2020 році в плані робити електронними кваліфікаційні критерії та технічні вимоги.

Новий механізм оскарження — технологічно новий. Якщо постачальники захочуть оскаржити закупівлю — вони це робитимуть через Prozorro. 

Також в системі будуть доопрацювання по новому Закону, а саме:

  • бізнес матиме 24 години на виправлення помилок;

  • плата за подання скарги буде у вигляді відсотка від очікуваної вартості закупівлі. Це зроблено для того, щоб не було необгрунтованих оскаржень.

план, Закон України про публічні закупівлі, е-каталог, рамкові угоди, тендерна документація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.