19.04.2021 ДП "Прозорро"

Річниця нового Закону: чи стали публічні закупівлі ефективнішими

Яких результатів вдалося досягнути із новим тендерним законодавством

Минув рік відтоді, як набула чинності нова редакція Закону «Про публічні закупівлі». Вона привнесла в сферу публічних закупівель низку нововведень, що мали на меті вдосконалити систему забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції. А також гармонізувати законодавство України зі стандартами ЄС у сфері публічних закупівель.

Основні запровадження в Законі стосуються: обов’язкових спрощених закупівель від 50 тисяч гривень, можливості виправляти помилки в тендерній пропозиції протягом 24 годин, механізму аномально низької ціни, нової системи оскарження закупівель, електронного каталогу Prozorro Market, змін у звітуванні, зростання штрафів за грубі порушення законодавства.

Для підбиття підсумків за рік зацікавлені сторони зібрались на зустрічі Річниця нового Закону: чи стали публічні закупівлі ефективнішими. 

А саме: начальник управління тендерних процедур «Укрпошти» Михайло Стаєцький, керівник Департаменту по роботі з корпоративними клієнтами та тендерами компанії ТОВ «Епіцентр К» Олег Витвицький, заступниця директора ДП «Прозорро» Наталія Шимко, координаторка регіонального напряму проєкту Dozorro ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна»,  генеральний директор КП «Кам'янського протитуберкульозного диспансеру» Олег Яценко.

Що ж — перейдімо до огляду результатів

  • Країна заощадила 2,9 млрд грн за цей рік завдяки тому, що тепер всі замовники проводять спрощені закупівлі на Prozorro вже від 50 тис. грн. Раніше замовники могли напряму укладати контракти з постачальниками на суму до 200 тис. грн (для закупівель товарів та послуг) та 1,5 млн грн (для робіт). Тепер же навіть на цих невеликих обсягах відбуваються аукціони на Prozorro, і завдяки конкуренції між постачальниками заощаджуються кошти. За рік у спрощених закупівлях взяли участь 44 тисячі учасників.

«Так як основною метою впровадження спрощених закупівель є врегулювання допорогів — чверть мільйона допорогових закупівель на рік вийшли із тіні. Тепер і бізнес може взяти участь, і платники податків можуть розуміти, на що витрачалися їхні кошти — зазначила координаторка регіонального напряму проєкту Dozorro ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Анастасія Ференц. 

Генеральний директор Кам'янського протитуберкульозного диспансеру Олег Яценко щодо спрощених закупівель розповів: «Запровадження спрощених закупівель для нашого закладу минуло гладко. Закупівельниками в нас стали п'ять наших працівників, які пройшли навчання в Київській школі економіки. Ми розробили алгоритм проведення закупівель і завдяки цьому кожен готує свій напрям закупівель предметів, фахівцем яких є і знають певну структуру ринку».

Керівник Департаменту по роботі з корпоративними клієнтами та тендерами компанії ТОВ «Епіцентр К» Олег Витвицький: «За період 01.05.20 - 31.03.21 ми взяли участь у 2022 спрощених закупівлях, що є більше на 528 процедур, як порівнювати з аналогічним періодом до минулого року. Із запровадженням спрощених закупівель держава отримала відкритість, конкуренцію-чіткий контрольований процес. Щодо мінусів, що ми відчуваємо як бізнес — питання з оскарженням, яке не працює на спрощених, з кількістю документів». 

Також поділився інформацією, яким було засвоєння спрощених закупівель Михайло Стаєцький: «Ми проводимо спрощені, хоча їх небагато, оскільки більшість закупівель у нас — конкурентні. Для спрощених ми обрали варіант — розробили документацію спрощених закупівель і вимагаємо всього три документи: згоду і гарантування виконання технічної специфікації, документ, який підтверджує повноваження того, хто подає тд і коротку анкету із загальними відомостями про учасника».

Щодо інших найвагоміших наслідків впровадження нового Закону за рік:

    • 1,8 млрд грн вдалося заощадити державі завдяки тому, що бізнес отримав право виправляти свої помилки в тендерній пропозиції — в документах на підтвердження кваліфікації та права підпису. Якби не ця можливість, замовники були б змушені відхилити найбільш вигідні пропозиції та переходити до розгляду дорожчих.
    • Замовники захистилися від ризику демпінгу в 3700 закупівлях очікуваною вартістю в 4 млрд грн. Усе завдяки тому, що тепер електронна система Prozorro підсвічує аномально низькі пропозиції (які на 30-40% нижчі від цін конкурентів). Учасники мають їх обґрунтувати.
    • 140 млн грн були повернені підприємцям, чия скарга на порушення своїх прав у закупівлях була задоволена Антимонопольним комітетом. До запровадження нової редакції Закону кошти за подачу скарги бізнесу не поверталися.
    • Вдалося мінімізувати ризики «тендерного тролінгу» завдяки зміні тарифів на оскарження в АМКУ. Тепер вони залежать від очікуваної вартості тендеру, тож подача необґрунтованих скарг з метою блокування дороговартісних закупівель втратила будь-який сенс. За рік частка скарг, задоволених Антимонопольним комітетом, зросла з 41% до 55%.
    • На повну потужність запрацював онлайн-магазин Prozorro Market. Тепер там понад 1000 постачальників продають близько 14000 різноманітних товарів широкого вжитку для державних замовників. Крім того, в електронних каталогах вже діє запит цінових пропозицій, що дозволяє не лише купувати в кілька кліків, а й заощаджувати кошти. Замовники обирають товар і деталі поставки — постачальники називають свою ціну — система Prozorro автоматично визначає переможцем найнижчу.

Процес розвитку публічних закупівель триває. І Департамент сфери публічних закупівель Мінекономіки, і ДП «Прозорро» як адміністратор електронної системи будемо докладати всіх зусиль, аби державні тендери були більш зручними, простими, ефективними та чесними.

Закон України про публічні закупівлі, законодавство, річниця,

Коментарі

Андрій 2021-04-27 09:19:08
А скільки ще недоліків в законі, в роботі майданчиків та взагалі системи залишаються без розгляду та виправлень помилок, з якими щоденно стикаються закупівельники.
Ольга Мерешко 2021-04-23 01:04:37
Які карколомні результати! Молодці Прозорро, Інфобокс і всі хто сприяє! Дякую безмежно.