25.03.2020 Оксентія Груба

Спрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитання

Відповідаємо на Ваші запитання стосовно спрощених закупівель

Уже незабаром, 19 квітня 2020 року вступить у дію нова редакція Закону «Про публічні закупівлі», у якій багато нововведень та вдосконалень.

Щоб ознайомитись із ними та розібратись в усіх питаннях, Ви маєте змогу читати матеріали на Prozorro Інфобокс, а також залишати Ваші коментарі нам. Ми докладаємо необхідних зусиль, аби Вам було зрозуміліше і тендери ставали ефективніші.

Зараз пропонуємо до Вашої уваги одне з представлених питань у новому Законі — спрощених закупівель (про проведення яких зазначено в статті 14 нової редакції Закону).

Згідно зі статтею 1 нової редакції Закону, спрощена закупівля  — придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону*;

*для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень; для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Детальнішу роз'яснювальну інформацію можете прочитати у статті Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових.

А зараз — запитання та відповіді на тему спрощеної закупівлі.

Чи може спрощені закупівлі проводити тендерний комітет ?

Відповідно до нової редакції Закону, спрощені закупівлі має право проводити лише Уповноважена особа. 

Можемо ми розмістити проект договору після подання пропозицій ?

Ні, на відміну від допорогових закупівель, одразу потрібно публікувати оголошення про закупівлю з проектом договору. І зробити це слід не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

Скажіть, будь ласка, скільки часу дається на розгляд пропозицій?

Якщо було подано 1 пропозицію, то процедура одразу переходить на стадію розгляду пропозиції постачальника. У разі, коли пропозицій 2 чи більше, розгляд пропозицій розпочинається після проведення аукціону і тоді строк не повинен перевищувати п’ять робочих днів з дня завершення електронного аукціону.

Якщо спрощена закупівля стає неактуальною чи зможу я її відмінити?

Так, замовники мають право скасувати спрощену закупівлю, якщо потреба в ній пропала. Також може бути у ситуаціях пов'язаними зі скороченням видатків, за неможливості усунути порушення законодавства. За умови скасування спрощеної закупівлі, Вам необхідно буде протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення опублікувати його на порталі.

Річна вартість предмета закупівлі менша ніж 50 тисяч гривень. Ми маємо проводити спрощені закупівлі? 

Так. Ви можете у такому разі провести спрощену закупівлю. Але також маєте право скористатися Prozorro Market або піти шляхом публікації звіту про договір про закупівлю. 

спрощені закупівлі, пропозиція, уповноважена особа,

Коментарі

Алиса 2021-11-16 14:35:33
Доброго дня! Надайте, будь ласка, роз'яснення наступної ситуації. Двічі відмінено спрощену закупівлю у зв'язку з відсутністю учасників. На підставі ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" укладаємо прямий договір з постачальником та обов’язково оприлюднюємо в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" визначено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як це розуміти? вимагати від потенційного постачальника всі документи, які вимагали про проведенні спрощеної закупівлі?
Наталія 2020-12-10 14:48:41
зміну ціни(зменшення) до договору по спрощеній закупівлі , впродовж якого терміну (дні) можна проводити зміни ціни договору?
Оксана
Чи обов'язково учасник в спрощеній закупівлі має на свою пропозицію накладати кеп? Якщо так, де про це можна почитати детальніше?
Ліля
Оксана, все залежить від того, чи вимагав цього Замовник. Якщо замовник вимагав, то учасник має накласти, якщо ні, то ні. Обов'язку такого з боку законодавства немає
ИГОРЬ
Дякую за розяснення ! На все добре
Аня А
Стаття 14. Спрощені закупівлі 15. Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. Надайте роз’яснення, на який день, можна укладати договір після публікації повідомлення про намір укласти договір за результатом спрощеної закупівлі?
Tatyana
https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=ee2f05b8-ef61-4f17-8c08-fbccb55ad17a&lang=uk-UA
Ліля
Аня А, на будь-який, головне, щоб не пізніше 20 дня
ТЕТЯНА
Доброго дня! З 19 квітня за одним кодом ДК вартість закупівель сумується, а якщо закупівлі ми будемо проводити за власні кошти чи додаткові, то ці закупівлі потрібно сумувати? Чи по кожному джерелу фінансування окремо сумувати?
ТЕТЯНА
Де можна взяти оновлену примірну документацію на проведення спрощеної закупівлі?
Микола
ТЕТЯНА, беріть з допорогової. Або: п. 3 ст.14 + ваші технічні вимоги + ваш договір.
Микола
Два питання. 1 - якщо спрощена закупівля не відбулась 2 рази, що далі робити? :) 2- які кваліфікаційні критерії? Дякую. Бажано тикнути на статті по даним питанням :)
Юлія
Ліля, в законі вказано не недостатню кількість, а відсутність учасників, як розуміти?
Ліля
Микола, з приводу 2 спрощених, які не відбулись - якщо вони не відбулись через недостатню кількість учасників, то можна укласти прямий договір, згідно п 1 частини 7 статті 3. Або ж закупівити через електронний каталог п 7 частини 7 статті 3. А кваліфікаційні критерії, як і раніше, зазначені в статті 16. Кваліфікаційні критерії є необов'язковими для використання в спрощених закупівлях
Денис
Доброго часу доби. Підскажить будь ласка дє можно взяти АЛГОРИТМ розміщення проведення спрощеної процедури закупівлі? А саме ІНСТРУКЦІЮ З КОРИСТУВАННЯ АЛГОРИТМА розміщення проведення спрощеної процедури закупівлі на "ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН"?
Вікторія
Доброго дня. Оксано підскажіть будь ласка. До 19.04.2020 року вже були проведені закупівлі наприклад будівельних матеріалів на суму 40 000,00 грн. Після 19 квітня потрібно буде закуповувати будівельні матеріали ще на 20 000,00 грн. Підскажіть, 20 000,00 грн. буде вважатися як новий предмет закупівлі чи сума буде сумуватися і потрібно буде обов'язково проводити спрощену закупівлію так, як річна вартість перевищує 50 000,00 грн. ........Дякую.....
Микола
Вікторія, ще на 20000 грн. - це уже спрощена. В додатку до річного плану після 19 квітня Вам необхідно автоматом міняти додаток до Річного плану: де було звіт, ставите спрощена, де було без використання - ставите звіт. Відповідно суму закупівель до кінця року враховувати ті витрати, що уже були здійсненні до 19 квітня. Наприклад, на початку року заплановано 80000 грн, Ви витратили 60000 гррн по звіту, значить після 19 квітня необхідно запланувати 20000 по спрощеній процеду до кінця року.
Виктория Семененко
Микола, А мені прийшла відповідь від Лілії інша: Ліля Виктория Семененко, сума не буде сумуватись, адже згідно прикінцевих положень нової редакції Закону його дія не розповсюджується на закупівлі, які були зроблені до введення його в дію. І як буде правельно хто скаже?????????????????????
Наталя
Де можна взяти примірне положення про уповноважену особу для здійснення спрощених закупівель (в статті 11 Закону зазначено, що його затверджує Уповноважений орган)
Ліна
Чи буде технічно впроваджено на майданчиках з 19.04.2020 року вибирати при формуванні Річного плану закупівель вид закупівлі "Спрощена закупівля" і "Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель"?
Ліля
Ліна, так, наразі ці можливості на фінальній стадії розробки і такі можливості будуть 19 квітня 2020 року
Арсеній
Якщо розпочата допорогова закупівля до введення в дію Закону, то чи можна її завершити в період введення в дію нового Закону з 19.04.2020 року.
Ліля
Арсеній, так, звісно, дія Закону не розповсюджується на закупівлі, що розпочались до введення його в дію