13.04.2021 ДП "Прозорро"

Спільнота для спілкування про публічні закупівлі: відповіді на запитання щодо планування

відповіді на запитання щодо планування закупівель

Щоб посприяти вам у задоволенні закупівельних інтересів та запитів — ми створили спільноту для спілкування про публічні закупівлі. Це платформа, де ви можете ставити свої запитання, відповідати на запитання інших, ділитись своїм досвідом та отримувати думки консультантів в сфері публічних закупівель. 

Зібрали для вас актуальні запитання та відповіді на них щодо планування. 

Коли публікувати річний план та зміни до нього

Згідно з ст. 4 ЗУ «Про публічні закупівлі» річний план та зміни до нього оприлюднюються протягом п'яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Тобто, якщо я план затвердила 1 квітня 2021 року, то мені відраховувати п'ять днів починаючи з 1 квітня чи з 2 квітня?

Відраховувати слід від 2 квітня. У статті 253 ЦК йдеться «Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок».

Планування закупівлі електроенергії

Ми бюджетна установа, за рік споживання електроенергії більше 200 тис грн, в січні були у пон, документів не отримали від них ніяких, тому жодних процедур не проводили. З лютого перейшли на місцевого постачальника. В середині березня отримали від пон договір, рахунок за січень на 18 тис грн, протокол переговорів без дати. Як правильно тепер діяти? Оголошувати переговорну і робити всі етапи по цій процедурі? Чи як?                                                                       

Так, адже з ПОН ви проводити неконкурентну закупівлю. І в договорі застосувати 631 статтю ЦКУ.

Новий план

Якщо установа, яка надавала нам послуги з ТО пожежний сигнал —  реорганізовується. Надали додаткову угоду на розірвання. Надали новий договір з квітня. Чи потрібно робити новий план та звіт про договір? Процедура була без використання електронної системи.

Так, потрібно новий план. Адже це нова закупівля. І відповідно, новий звіт про договір про закупівлю.  

Реєстрація плану

Прямий договір — внесла в план, створила звіт, а казначейство не зареєструвало ( передплата газети, а в договорі вказана 631 ст.). Як бути? Чи підсумовується ця сума за кодом, якщо він не зареєстрований? Чи розривати?                                                          

Можете розривати договір і проводити нову закупівлю на цей предмет закупівлі. На нашу думку, знову можна звітувати (якщо тільки ви звітували не через відміну 2 спрощених), адже у вас договір не виконувався. Інше питання, чому казначейство не захотіло реєструвати договір.

Закупівля з ПДВ

Оголосили спрощену на 150 000,00 грн з ПДВ, переможець ФОП з ціною 135000,00 без ПДВ. Наше підприємство сплачує 20% ПДВ і в результаті загальна сума коштів перевищує навіть заплановану. Відмовитись від підписання договору не можемо — дискримінації. Який вихід з цієї ситуації?                                                                

Платники та неплатники ПДВ мають право брати участь в закупівлях. У вас переміг учасник з найнижчою ціною. І якщо він надав всі необхідні документи, то ви маєте прийняти цю пропозицію. Підприємство одне, відповідно при плануванні закупівель ви все сумуєте. Наприклад, на початку року чи наприкінці попереднього ви маєте якийсь кошторис від усіх і бачите, що одному ОТГ потрібно яблук на 50 тис. грн, іншому на 20 тис. грн, а третьому вони не потрібні. Тож у вас на яблука буде 70 тис. грн, так і визначаєте вид закупівлі, який будете проводити.

При цьому з приводу реєстрації договору, ви можете проводити лотову закупівлю, і тоді у вас на кожен лот буде потреба конкретної ОТГ і кожне ОТГ матиме свій договір, який ви будете реєструвати в Казначействі.

Питання сплати ПДВ це питання податкового законодавства і не стосується публічних закупівель. Тому і відхилити учасника на підставі того, що він не платник ПДВ ви не можете. 

Внесення змін в план

На початку року на послугу було заплановано один рядок плану, наприклад, на 30 тис. З часом виникла потреба закупити цю послугу на 10 тис. саме зараз, а на інші 20 тис., наприклад, через місяць. Треба створювати закупівлю на 10 тис. на основі рядка на 30 тис, а потім створювати новий рядок плану на суму залишку  20 тис? Щоб через певний час їх використати для закупівлі (бо на один рядок плану — одна закупівля)                                                                              

Ні, краще внести зміни в план, зазначивши там 10 тисяч, а потім створити ще один рядок на 20 тисяч.

Планування закупівлі

Замовник державне некомерційне підприємство в ході здійснення своєї операційної діяльності планує проводити закупівлі, але кошти які отримує підприємство надходять на три різні рахунки в казначейство, відкритими різними новоствореними ОТГ. Кожне ОТГ виділяє кошти у розмірі своєї потреби і з певної наявності цих коштів.

Питання:

Як треба проводити закупівлю товарів, робіт та послуг: 

а) Вартісні межі  придбання Товару за єдиним кодом словника з дотриманням положень частини десятої статті 3 Закону, які забороняють замовнику ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону.

б) Як укладати Договір з постачальником та реєструвати його у Казначействі? Якщо відкриті три різні рахунки, які обслуговують три різні фахівця? Кожному треба надати оригінал договору для реєстрації та проведення розрахунків з постачальником враховуючи бюджетні надходження з кожного ОТГ.

Підприємство одне, відповідно, при плануванні закупівель ви все сумуєте. Наприклад, на початку року чи наприкінці попереднього ви маєте якийсь кошторис від усіх і бачите, що одному отг потрібно яблук на 50 тис. грн, іншому на 20 тис. грн, а третьому вони не потрібні. Тож у вас на яблука буде 70 тис. грн, так і визначаєте вид закупівлі, який будете проводити.

При цьому з приводу реєстрації договору, ви можете проводити лотову закупівлю, і тоді у вас на кожен лот буде потреба конкретної ОТГ і кожне ОТГ матиме свій договір, який ви будете реєструвати в Казначействі.

Запитання щодо планування закупівель у спільноті знайдете за покликанням.

планування, річний план,

Коментарі

Зеник 2021-04-14 14:46:12
тільки за нині третій раз читаю про ваш форум