29.12.2021 Ірина Литвинчук

Скорочена переговорна процедура закупівлі

відмінності переговорної процедури скороченої від звичайної переговорної процедури

Беручи до уваги велику кількість звернень, що стосуються питань щодо того, чи можна проводити скорочену переговорну процедуру - ми вирішили відокремити інформацію цією статтею. Хоча, насправді, переговорна процедура скорочена, мало чим відрізняються від звичайної переговорної процедури.

Основною знаковою відмінню від звичайної переговорної є - підстава для її проведення, ну і, звичайно, зменшення часових рамок на укладання договору.

Тож, давайте розберемо основні деталі. 

Підстави для проведення:

Як ми вже знаємо, переговорна процедура може застосовуватись, як виняток відповідно до ст.13 Закону та є неконкурентною процедурою. Також, відповідно до пункту 8 частини 6 статті 40 повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинно містити таку інформацію: обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі, експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування скороченої переговорної процедури закупівлі.

Як ми вже знаємо, переговорна процедура може застосовуватись, як виняток відповідно до ст.13 Закону та є неконкурентною процедурою. 

Також, відповідно до пункту 8 частини 6 статті 40 повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинно містити таку інформацію: обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі, експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування скороченої переговорної процедури закупівлі.

Скорочена переговорна процедура застосовується з підстав, визначених пунктом 3 частини другої статті 40 :

якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі:

  • виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера;

  • надання у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам;

  • розірвання договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендера, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника. Застосування переговорної процедури закупівлі в такому випадку здійснюється за рішенням замовника щодо кожного тендера;

  • оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника щодо триваючого тендера після розгляду/оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується;

  • здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб оборони під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях замовниками, визначеними у Законі України "Про оборонні закупівлі";

а також, 

  • у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування.

Строки укладання договору 

Замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування скороченої переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через 5 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Оскарження в скороченій переговорній процедурі 

Для скороченої переговорна процедури, наявна можливість подати скаргу будь-яким користувачем системи впродовж 5 днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір.

Підстави для відміни переговорної процедури скороченої

Якщо Вам необхідно відмінити процедуру закупівлі, то Ви можете зробити це за наявності таких умов:

  • якщо замовником допущено порушення, що вплинуло на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі;

  •  неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства щодо закупівель;

  • відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг;

  • скорочення видатків бюджету на закупівлю товарів, робіт чи послуг;

  • непідписання договору про закупівлю у строк 20 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Отже, підсумуємо: 

  • скорочена переговорна процедура застосовується з підстав, визначених пунктом 3 частини другої статті 40;

  • укладання договору здійснюється через 5 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю;

  • період оскаржень закінчується через 5 днів;

  • відміна торгів в разі непідписання договору про закупівлю у строк 20 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, оскільки не можна укладати договір після завершення цього строку, бо він буде вважатись нікчемним.

переговорна процедура, переговорна скорочена,

Коментарі

ольга 2022-01-05 08:58:49
Хіба закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування це пункт 3 частини 2 статті 40? Де в пункті 3 є підстава відсутність конкуренції з технічних причин, яка має документально підтверджена?
Антон 2022-01-04 12:50:24
Дякую!