12.03.2022 Мінекономіки

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану


Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, установи, організації, підприємства та інші суб’єкти сфери публічних закупівель

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану

Міністерство економіки України у зв’язку з набранням чинності з 05.03.2022 змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів,робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі - постанова № 169), внесених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 201, повідомляє.

Відповідно до вимог постанови №169 в умовах воєнного стану в Україні оборонні та публічні закупівлі товарів, робіті послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель,визначених Законом України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон) та Законом України «Про оборонні закупівлі».

При цьому переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг визначаються рішеннями замовників/державних замовників,що здійснюють такі закупівлі.

Поряд з цим, під час здійснення закупівель,передбачених постановою  № 169, замовники повинні відповідно до Закону дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель; державні замовники у сфері оборони повинні відповідно до Закону України «Про оборонні закупівлі» дотримуватися таких

принципів здійснення оборонних закупівель як своєчасність та відповідність прийнятим рішенням щодо захистунаціональних інтересів України, забезпечення потреб безпеки і оборони; ефективність використання коштів, результативність.

Звертаємо увагу, що такі закупівлі не включаються до річного плану закупівель. За результатами їхнього здійснення в електроннійсистемі закупівель замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Отже, на період воєнного стану в Україні замовники та державні замовники у сфері оборони при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, мають керуватися порядком, установленим постановою № 169. Процедури закупівель та спрощені закупівлі, визначені Законом та Законом України «Про оборонні закупівлі», не застосовуються.

Щодо закупівель товарів,робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень

Постанова № 169 встановлює правило незастосування процедур закупівель та спрощених закупівель для здійснення закупівель, які відповідно до Закону мають здійснюватись шляхом проведення процедур закупівель/спрощенихзакупівель, тобто закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень.

 З огляду на зазначене, у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може

використовувати електронну систему закупівель, зокрема електронні каталоги для закупівлі товарів. У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 Закону звітпро договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель відповідно до частини третьої статті 3 Закону.

Щодо осіб, відповідальних зазакупівлі в умовах воєнного стану

Уповноважена особа (особи) - службова(посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору(контракту).

Ураховуючи, що уповноважена особа є відповідальною за організаціюта проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, а закупівлі товарів, робіті послуг відповідно до постанови № 169 здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, то відповідальною особою за закупівлі (оприлюднення звітупро договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договору про закупівлю та всіх додатків до нього), що здійснюються відповідно до постанови № 169, може бути будь-яка визначена замовником особа.

Перший заступник

Міністра економіки України                                                               Денис КУДІН

мерту, роз'яснення МЕРТУ,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.