03.03.2020 Ольга Драпогуз

Розрахунок ціни на нафтопродукти та пальне: поради та роз’яснення Мінекономіки

Вплив зміни ціни на ринку нафтопродуктів та пального, зміну ціни в укладених договорах про закупівлю та запропоновані оптимальні підходи до цього питання

У листі Мінекономіки надає розуміння щодо механізму ціноутворення на такі види пального: дизельне пальне, бензин, мазут та скраплений газ. Ці види товарів замовник закупає через систему Прозоро, використувуючи електронні майданчики, які авторизовані в системі Прозорро. Ціновим орієнтиром при визначенні ціни на нафтопродукти та пальне може бути міжнародні (європейські) біржові котирування на відповідні види нафтопродуктів та пального.

Формула визначення ціни: пропозиції та визначні моменти

Формула може включати котирування на нафтопродукти та пальне на Українській енергетичній біржі (УЕБ), але з обмеженням ваги цих котирувань відповідною долею відкритого ринку нафтопродуктів та пального в Україні (наразі пропонують використовувати 5%).

Таким чином пропонують таку формулу:

CP = РCP x Kc / Kb + (Avg EUQ – EUQ bas) x Kc x КПДВ x 0,95 + (Avg UEEx - UEEx bas) x 0,05

CP – уточнена ціна у гривнях за 1 тонну відповідного пального (з ПДВ);

PCP – попередня ціна у гривнях за 1 тонну відповідного пального (з ПДВ);

Kc – середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо долару США за 5 попередніх б.д. до дня уточнення ціни;

Kb – офіційний курс НБУ гривні щодо долару США в день попереднього уточнення ціни (укладення договору);

Avg EUQ – середнє арифметичне значення базисних європейських котирувань на відповідне пальне за 10 останніх котирувальних днів, що передують даті уточнення ціни, визначених в договорі як базисні, доларів США за тонну;

KПДВ − коефіцієнт, що враховує податок на додану вартість, визначений відповідно до податкового законодавства (1,2).

Для використання котирувань на відповідне пальне замовники можуть обрати дані міжнародних агентств Argus та Platts. Також Міністерство рекомендує використовувати найбільш релевантні базиси для українського ринку. Так, наприклад, для дизельного пального – «Northwest Europe» або «West Mediterranean».

Обраний базис та конкретна назва котирування мають бути вказані в тендерній документації та договорі.

Avg UEEx – середнє арифметичне значення ціни на відповідне пальне УЕБ за 10 останніх котирувальних днів до дня уточнення ціни (з ПДВ), у разі наявності відповідних торгів за місяць до дня уточнення ціни;

UEEx bas – середнє арифметичне значення ціни на відповідне пальне УЕБ (з ПДВ) на день попереднього уточнення ціни (укладення договору), у разі наявності відповідних торгів за місяць до дня попереднього уточнення ціни.

Інформація про котирування УЕБ для:

нафтопродуктів

скраплений газ

При цьому інформацію про зміну котирувань можуть надавати безпосередньо міжнародні агентства та іншими суб’єктами, які володіють такої інформацією, зокрема ДП «Держзовнішінформ», ТПП України.

Також замовник може передбачити в договірних умовах зміну ціни та укладання додаткової угоди лише при зміні ціни за формульним ціноутворенням у разі збільшення встановленого значення, наприклад на 5%.

У разі необхідності можна вказати періодичність перегляду ціни для укладання додаткових угод. У свою чергу, пропонують ознайомитись з прикладом розрахунку зміни ціни на дизельне пальне у договорі про закупівлю із застосуванням формули: 03.09.2019 укладено договір із постачальником на постачання 100 тонн дизельного пального на суму 2 490 000 грн з ПДВ. Ціна за тонну на момент укладення договору – 24 900 грн з ПДВ.

Через місяць спостерігається зміна ціни на ринку дизельного пального. У разі застосування запропонованого порядку ціна за тонну дизельного пального на дату укладання додаткової угоди (далі – CP) розраховується за формулою: СР = РCP x Kc / Kb + (Avg EUQ - EUQ bas) x Kc х KПДВ x 0,95 + (Avg UEEx - UEEx bas) x 0,05 = 24900,00 x 24,5145 / 25,2635 + (592 - 558) x 24,5145 х 1,2 x 0,95 + (27388,40 – 24900,00) x 0,05 = 24161,77 + 950,18 + 124,42 = 25236,37 (грн з ПДВ).

Тож, за умови застосування запропонованого порядку зміни ціни, ціна на дизельне пальне може бути підвищена на 1,35 % відповідно до реального зростання ціни на ринку дизельного пального. Так, при застосуванні формульного ціноутворення постачальники не матимуть підстав демпінгувати та пропонувати занижену ціну на аукціоні, оскільки підвищення буде залежати від реальних змін ціни на ринку.

Використовуючи запропонований порядок зміни ціни, замовник проводить таким чином  аукціон з реальною ціною на нафтопродукти і пальне та прозору зміну ціни за умов волатильності ринку. Тож, у разі здійснення закупівлі нафтопродуктів та пального Мінекономіки рекомендує зазначати порядок зміни істотних умов в проєкті договору та договорі про закупівлю з використанням механізму ціноутворення на ці продукти у вигляді вищенаведеної формули.

Зміна умов договору у законі

При цьому не забувайте, що закон «Про публічні закупівлі» передбачає випадки зміни істотних умов договору про закупівлі, й говорить про те, що його умови не мають відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону (зокрема, й ціни за одиницю товару) переможця. Істотні умови договору про закупівлю також не можна змінювати й після його підписання до виконання зобов’язань сторонами. Але, крім випадку зміни встановленого органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, регульованих цін (тарифів) і нормативів, які застосовують в таких договорів, у разі встановлення у ньому порядку зміни ціни.

Також обов’язковою складовою тендерної документації є проєкт договору про закупівлю з обов’язковим визначенням порядку змін його умов. Вимога щодо порядку зміни істотних умов може використовуватись для конкретизації випадків під час виконання договору сторонами щодо необхідності, наприклад:

  • документального обґрунтування підтвердження змін або обставин, що відбулися;
  • фіксації розміру таких змін (якщо вони виражені у вартісних/процентних показниках);
  • фіксації виду валюти, зміни біржових котирувань для здійснення відповідних розрахунків й дій сторін такого договору в разі настання таких підстав.

Коли товари мають системний та циклічний характер

Для товарів та послуг, що мають циклічний або системний характер, доцільно використовувати закупівлі за рамковою угодою. Таку закупівлю здійснюють в порядку, передбаченому для проведення процедури відкритих торгів, з урахуванням особливостей укладення і виконання рамкових угод.

Мінекономіки затвердив Порядок укладання і виконання таких угод (наказ від 15.09.2017 № 1372).

Більш детально питання порядку укладання та виконання рамкових угод є у листі МЕРТУ від 29.05.2019 № 3304-04/22470-06 «Щодо укладання і виконання рамкових угод».

У статті використана інформація із листа Мінекономіки № 3304-04/698-06 від 08.01.2020. Стаття із сайту  https://e-tender.ua/


роз'яснення МЕРТУ,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.