15.12.2023 Лілія Кулик

Щодо можливості додавання обґрунтування

рекомендації та приклади обґрунтувань

5 грудня 2023 на всіх майданчиках з’явилась можливість додавати обґрунтування закупівлі. Детальніше про те, як та коли можна зазначити обгрунтування можна прочитати за посиланням.

Ми вже маємо в системі досить велику кількість обґрунтувань і вже можемо зробити певні висновки та надати певні рекомендації та приклади хороших обґрунтувань та порад з приводу того, як обгрунтовувати не варто.

Тож почнемо з порад, яку інформацію доцільно вказувати:

- для кого закуповується товар, робота чи послуга (наприклад, для військових, для потреб місцевих жителей, для внутрішньо переміщених осіб тощо);

- чому цю потребу важливо закрити саме зараз (це може бути ліквідація наслідків чогось, наближення якоїсь події або якісь інші умови чи події);

- обставини, в яких знаходиться замовник (наприклад, у зв’язку з обстрілами, у зв’язку з близькістю лінії фронту тощо).

А тепер подивимось на обґрунтування, які досить чітко описують потреби

Приклад обґрунтування закупівлі №1

В першому прикладі Смотрицька селищна рада закуповувала будівельні матеріали і в обгрунтуванні зазначила, що це для проведення ремонтних робіт господарським способом приміщення помешкання тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Приклад обґрунтування закупівлі №2

В прикладі 2 Моршинська міська рада купувала Електрогенераторну установку і зазначила обгрунтування, яку можна переглянути на скріншоті нижче

Приклад обґрунтування закупівлі №3

 Комунальне некомерційне підприємство "Міська клінічна лікарня № 31" Харківської міської ради купувало послуги з усного перекладу (Дистанційні он-лайн послуги з перекладу (інтерпретації) між українською жестовою мовою (у тому числі знаковими системами) і словесною мовою (у тому числі на веб-сторінці) та аудіо-текстового спілкування). 
Що цікаво в цьому прикладі, тут замовник зазначив спочатку інше обгрунтування, але потім таки виправив і зазначив обгрунтування своїй потреби в закупівлі.

Приклад обґрунтування закупівлі №4

В цьому прикладі ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ОЧАКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ купував Будівельні матеріали  і зазначив, що це для ремонту будинків через постійні обстріли міста Очаків ворожими військами 

Як ви бачите, обгрунтування не обов’язково має бути великим. Іноді замовники досить лаконічно обгрунтовують закупівлю, але при цьому 


Пишіть обґрунтування тільки у випадку, коли є потреба пояснити 

Ми бачимо, що деякі замовники досить формально підходять до обгрунтування. Наприклад, так, як показано на скріншоті нижче
Вкотре хочемо наголосити, що поле обґрунтування є не обов’язковим для заповнення. Відповідно, якщо у вас немає чіткого пояснення щодо закупівлі, то ви можете його не зазначати в системі. 

Це не обгрунтування по Постанові №710

Ще одна типова помилка замовників, це зазначення в полі Обґрунтування інформації про обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі, що передбачені Постановою №710.
Обґрунтування , що наразі реалізоване в системі зроблене для зазначення інформації про те, чому виникла потреба в закупівлі.
Нагадуємо також, що відповідно до Постанови №710 Замовники мають публікувати обґрунтування на власному сайті або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів. Тож публікація саме цієї інформації в річному плану закупівлі не має сенсу. 

обгрунтування, оновлення,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.