06.12.2023 Лілія Кулик

Новий функціонал “Обґрунтування потреби”

Щодо розробки додаткового поля в системі

В системі Прозорро було розроблено додаткове поле в якому замовники можуть зазначити обґрунтування проведення своєї закупівлі. Зазначення цієї інформації є опціональним для Замовника і наразі воно створене як  допоміжний інструмент для Замовника, який може допомогти Замовнику пояснити, чому виникла потреба в цій закупівлі. 

Так з урахуванням останніх подій, коли в засобах масової інформації регулярно публіуються гучні історії щодо закупівель, є об’єктивна потреба з боку замовника активніше комунікувати з громадскісттю та пояснювати причини тої чи іншої закупівлі. Не всі замовники мають побудовані механізки ефективниих комунікації. Саме тому Мінекономіки і ДП Прозорро вирішили створити додатковий функціонал для замовника, за рахунок якого він може опублікувати додаткову інформацію про потребу, дати обгрунтування або власну позицію, щодо необхідності такої закупівлі. 

Важливо не плутати це обґрунтування з обґрунтуванням по Постанові №710 чи по Постанові №1178.

Тобто це канал комунікації Замовника з суспільством, щоб потім не виникало питань в процесі проведення закупівлі. Тож тепер Замовник може при створенні річного плану чи вже на етапі проведення закупівлі відобразити в системі обґрунтування своїй закупівлі.

Де зазначати обґрунтування закупівлі

Обґрунтування зазначається в річному плані закупівлі. Але деякі майдачники реалізували так, що не обов’язково повертатись в річний план, що внести обґрунтування. Адже кнопка Зазначити обгрунтування є і при створенні закупівлі.

Коли зазначати обґрунтування

Це можна зробити в будь-який момент. Немає ніякого нормативно затвердженого часу для зазначення цієї інформації, адже як зазначалось вище нормативно немає обов’язковості наразі обґрунтовувати закупівлю в системі. Тож ви можете внести обґрунтування під час створення річного плану, під час створення закупівлі з річного плану чи й просто вже під час проведення закупівлі.

Чи обов’язковим є зазначення обґрунтування закупівлі

Ні, обґрунтування не є обов’язковим до заповнення ні з технічної ні з нормативної точки зору. Це можливість для замовника комунікувати ринку, чому виникла така потреба.

Де буде відображатись обґрунтування 

Обґрунтування буде відображатись на сторінці плану. Також можна буде переглянути дату та час внесення обґрунтування закупівлі. 

Також з карти тендера можна буде перейти на річний план та обґрунтування, для цього кнопка переходу буде називатись “ Перейти до обґрунтування та плану закупівлі”. 

Чи можна вносити зміни в обґрунтування закупівлі

Вносити зміни в обґрунтування можна на будь-якому етапі, проте важливо пам’ятати, що в системі зберігається історія змін. Тобто всім буде доступне обґрунтування, що було внесено з самого початку і всі зміни, що робив замовник в процесі закупівлі.

На порталі Прозорро це буде відображатись так, як показано на картинці нижче. 

Чи можна видалити обґрунтування

Ні, обґрунтування видалити неможливо. Можна щось додати, написати додаткову інформацію, але видалити якесь вже опубліковане обґрунтування неможливо. Тому при заповненні інформації будьте уважні.

Чи можна буде до обґрунтування додати документи

Ні, наразі функціоналом не передбачено додавання документів до обґрунтування. Документи можливо додати тільки до самого річного плану, коли він ще не в статусі оголошено тендер.

До яких видів закупівель можна додавати обґрунтування

По суті обґрунтування закупівлі можна додавати при створенню плану на будь-який вид закупівлі. Це можуть бути відкриті торги з особливостями, спрощена закупівля чи навіть звіт про договір про закупівлю. Єдине тільки, варто пам’ятати, що обґрунтування у вас додається в план, тож радимо зв’язати цей план з закупівлею (навіть якщо це звітування), щоб якомога більше користувачів, які переглядатимуть ваш тендер, змогли побачити ваше обґрунтування. 

обгрунтування,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.