26.08.2022 Радник в сфері державних закупівель

Різні алгоритми закупівель за Постановою 169 від 50 тис. грн з 29.06.22

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є тут

Законодавство у сфері публічних закупівель постійно змінюється, тому закупівельній спільноті необхідно завжди слідкувати за змінами і здійснювати закупівлі відповідно до чинного законодавства, а портал RADNUK.COM.UA вам у цьому допоможе!

У цій статті розберемо передостанні зміни до постанови від 28.02.22 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі — Постанова № 169), якими визначено певні особливості закупівель від 50 тис. грн без використання електронної системи.

Зверніть увагу: змінами, внесеними Постановою № 723 від 24.06. 22 до Постанови № 169, які набрали чинності 29.06.2022, встановлено, що закупівлі, які здійснюються без використання електронної системи, не включаються до річного плану закупівель. За результатами їхнього здійснення в електронній системі закупівель, за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, замовник / державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Далі розберемо, які закупівлі за Постановою № 169 можна здійснювати без використання електронної системи.

Закупівлі за Постановою № 169 без використання електронної системи 

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 закупівлі без використання електронної системи закупівель здійснюють:

  • замовники, визначені частиною 9 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон);
  • державні замовники у сфері оборони. Перелік державних замовників у сфері оборони визначено постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.21 № 363 «Питання оборонних закупівель»
  •   замовники, що здійснюють публічні закупівлі товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.22 № 185
  • замовники, що здійснюють придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, у разі певних виключень, передбачених у Постанові № 169. Детально про кожне виключення читайте в статті « Частина 2. Прямий договір за закупівлями від 50 тис. грн з 29.06.2022: унікальні підстави, передбачені лише Постановою № 169!».

Порівнюємо закупівлі без використання електронної системи за Постановою № 169 до 29.06.2022 та після

Якщо договір укладений до 29.06.2022

 

Якщо договір був укладений з 29.06.2022

 

В електронній системі закупівель оприлюднюємо:

 

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю;
  • всі додатки до договору.
  •  

     

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  •  договір про закупівлю;
  •  всі додатки до договору;
  •  зміни до договору після його укладення.
  •  

    не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

     

    Не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

     

    Підіб’ємо підсумки:

    •  з 29.06.2022 збільшено строки для звітування по договору до 70 днів, але також додали додаткову вимогу про обов’язкову  публікацію усіх змін до договору. 
    •  згідно зі статтею 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Договір як вид правочину, відповідно до норми статті 208 ЦКУ, укладається в письмовій формі. Зважаючи на зміст цих норм, якщо інше не передбачено умовами договору чи положеннями чинного законодавства України, зміни до договору повинні бути викладені документально в письмовій формі. Таким документом і є додаткова угода. Отже, замовникам, які здійснюють закупівлі за Постановою № 169 без використання електронної системи від 50 тис. грн, з 29.06.2022 необхідно буде оприлюднювати усі додаткові угоди до договорів
    • щоб не заплутатися, можемо порекомендувати замовникам, наприклад, по усіх договорах, укладених за Постановою № 169 від 50 тис. грн без використання електронної системи, оприлюднювати не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях в електронній системі закупівель:

    1. звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;

    2. договір про закупівлю;

    3. всі додатки до договору;

    4. зміни до договору після його укладення.

    З останньою рекомендацією ви в будь-якому разі не пропустите передбачені строки і опублікуєте усю необхідну інформацію. Пам’ятайте, що на порталі RADNUK.COM.UA ви можете завантажити понад 358 прикладів документів, серед яких приклад договору про закупівлю товару за Постановою № 169.

    Постанова 169,

    Коментарі

    До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.