01.04.2022 Лілія Кулик

Прозорро спрощує публікацію звіту про договір про закупівлю

Як спроститься публікація звіту про договір про закупівлю в Прозорро з 12 квітня 2022 року

Відповідно до Постанови 169 в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України  “Про публічні закупівлі” та  “Про оборонні закупівлі”. За результатами здійснення закупівель замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Тож Замовники стали більше оприлюднювати звітів про договір про закупівлю. Тому дедалі актуальніше стала проблема складності публікації звіту про договір про закупівлю.

Які складнощі є при публікації звіту про договір про закупівлю

Команда Прозорро працює над спрощенням публікації звіту про договір про закупівлю. Ми проводили дослідження щодо публікації звітів Замовниками. Більшість Замовників зазначила, що основні складнощі з публікацією звіту в тому, що:
1. Публікація здійснюється в 3 етапи

2. Необхідно накладати 3 рази електронний підпис

3. Дублюються деякі поля (наприклад 3 рази зазначається вартість)

4. Потрібно заповнювати зайву інформацію

Тож новим доопрацюванням ми спростимо публікацію звіту. 

Як тепер публікувати звіт про договір про закупівлю

Тепер звіт буде публікуватись в один етап, тобто всю інформацію звіту потрібно буде заповнити в одній формі. Після заповнення всього звіту потрібно буде накласти електронний підпис. 

Ми також зробили необов’язковими деякі поля, які не передбачені формою звіту відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”, але раніше які вимагалось обов’язково заповнити.Також прибрали дублювання вартості в звіті.

Також ми зробити передзаповнення деяких полів, наприклад дат, таких як строк поставки чи строк дії договору. Всі, мабуть, стикались з тим, що більшість договорів, що укладаються діють до кінця року, тож при публікації кожного звіту необхідно щоразу листати календар до кінця року. 

Ми також переглянули дані в системі і з’ясувалось, що в 92% звітів дата закінчення договору стоїть кінцем поточного року. Тож тепер в полі закінчення строку дії договору буде за замовчуванням стояти кінець поточного року (наприклад, 31.12.2022), проте ви можете за потреби змінити цю дату, якщо ваш договір має інший строк дії. Так само за замовчуванням будуть дати строки поставки та дати укладання договору. 

Коли звіти нарешті стане простіше публікувати

Це доопрацювання має бути реалізоване всіма майдачниками Прозорро до 12 квітня 2022 року включно. При цьому майданчики можуть спростити звіти і до цієї дати, тож стежте за оновленнями на своєму майданчику. 

Висловлюємо подяку проєкту USAID/UKaid  «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізується Фондом Євразія. Завдяки його фінансовій підтримці система Prozorro продовжує вдосконалювати систему публічних закупівель в Україні.

звітування, звіт,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.