25.05.2020 Лілія Кулик

Інформація про кінцевого бенефіціарного власника в звітах Covid-19

Чому, де та як необхідно в звітах про договір про закупівлю зазначати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника

Чому в звітах по Covid-19 необхідно зазначати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників

16 травня 2020 року набули чинності зміни до Постанови КМУ № 225. Основним нововведенням згідно з цією постановою є те, що Уповноважена замовником особа забезпечує оприлюднення в електронній системі закупівель інформації, відповідно до пункту 9 частини другої статті 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, з якою замовник уклав договір про закупівлю.

Тобто УО при оприлюдненні звіту по Covid-19 має також оприлюднити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника Постачальника з яким був укладений договір.

Як оприлюднити інформацію в системі

Замовники вже зараз можуть в системі зазначати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників і при цьому їм не потрібно додатково нічого отримувати від Постачальника, адже ЄДР є відкритим реєстром. 

Тож для зазначення інформації в системі Замовнику потрібно:

  • Зайти на сайт ЄДР за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
  • Ввести в поле пошуку ЄДРПОУ підприємства з яким було укладено договір. Не забудьте перед цим натиснути “Юридична особа”, якщо ви шукаєте інформацію не по ФОПу, а по юридичній особі.
  • Для перегляду інформацію про кінцевих бенефіціарних власників натисніть “Детальніше”
  • В розділі КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ скопіювати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника.
  • Додати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в звіт в поле “Примітки”/«Інформація про технічні та якісні характеристики товарів, робіт чи послуг» або завантажити окремим документом, скопіювавши текст із полів про бенефіціарів.
  • Після публікації звіту дана інформація буде відображена в звіті, а значить вимоги Постанови КМУ 225 будуть виконані.

В разі, якщо у юридичної особи відсутній кінцевий бенефіціарний власник, як наприклад у АТ Укрпошта”, де зазначено, що кінцевий бенефіціарний власник (контролер) у юридичної особи відсутній, причина відсутності - відсутні фізичні особи, які відповідають визначенню кінцевого бенефіціарного власника (контролера). В разі відсутності інформації про кінцевого бенефіціарного власника це поле може бути порожнім.  Проте, ми радимо інформацію про відсутність кінцевого бенефіціарного власника  також зазначати.

Автоматизація процесу оприлюднення інформації в системі

При цьому команда Prozorro працює над тим, щоб спростити роботу Замовника. Саме тому в системі скоро в звітах з позначкою Covid-19  буде формуватись звіт з ЄДР по аналогії з тим, що наразі формується при проведенні конкурентних процедур закупівлі.

Коли цей функціонал буде реалізований ми сповістимо всім додатково про це. 

звіт, звіт про укладений договір, коронавірус,

Коментарі

Ольга 2020-09-09 10:46:39
Згідно листа "Прозорро" від 24.03.2020 р. №206/712/10 "Замовник проводить переговори з постачальником і не раніше ніж через 48 годин публікує Звіт про укладений договір з ознакою COVID-19 з обов'язковою зв'язкою його з опублікованим раніше планом". Тобто чи діє на сьогодні це правило: вд часу формування плану та заключення договору повинно пройти не менше 48 годин, що є порущенням при недотриманні строків.
Ліля 2020-09-10 11:27:48
Ольга, добрий день. Ні, в НПА з того часу були внесені зміни, відповідно норму про 48 годин прибрали і тепер не потрібно витримувати цей строк
Ольга 2020-09-10 13:18:06
Ліля, дуже дякую за відповідь!
Лілія 2020-08-15 10:06:35
Якщо інформація про кінцевого бенефіціара не вказана взагалі ( пусте поле), то маю я право заключати договір по ковіду
Мар'яна 2020-08-12 11:29:15
Не працює сайт Мінюсту для пошуку кінцевого бенефеціара Що робити?
Катерина 2020-08-17 08:30:15
Мар'яна, давайте усний або письмовий запит контрагенту. Також підготуйте службову щодо не можливості розмістити звіт про укладений договір, в зв’язку з тим, що контрагент не надав вчасно інфу а реєстр Мінюсту не працює. Інформацію чому не працює реєстр можна знайти на офіційному сайті, або почитати новини. Міністр про це повідомляв
Мар'яна 2020-08-17 10:11:35
Катерина, щиро дякую за відповідь
Вікторія 2020-07-27 08:25:56
Якщо закупівля здійснюється у ФОП. Що вказувати про кінцевого бенефіціарного власника?
Катерина 2020-08-17 08:33:16
Вікторія, нічого не вказувати. Але обов’язково опишіть інфу про технічні і якісні характеристики до товару, як можна розгорнутіше. Також візьміть офіційну комерційну пропозицію у ФОПа та проведіть якісний моніторинг цін товару на ринку
Вика Семененко 2020-06-11 20:49:15
Підскажіть а якщо договір з ФОП що ми тоді вносимо?
Семененко Виктория 2020-06-11 15:09:45
підскажіть до поки діє постанова про COVID?
Ліля 2020-06-11 15:17:16
Семененко Виктория, раніше мала діяти тільки 3 місяці, але потім туди внесли зміни, тож зараз діє поки не відмінять. Ми будемо відстежувати і попередимо користувачів про це розсилкою
Вика Семененко 2020-06-11 20:47:16
Ліля, дуже дякую за зрозумілу відповідь.
Віктор
Доброго дня!Що робити , якшо вже було оприлюднено звіт про виконання договору 21.05.20 без посилання на бенефіціарного власника????((((((((((((((((((((((((((((((
Ольга
Віктор, аналогічно...(((
Вікторія
Якщо договір з ФОП заключений, то про кінцевого бенец. власника ж не потрібно ж вводити?
Світлана
Доброго дня. В відкритих реєстрах не бачила даних паспорта. Як бути з вимогою надати і цю інформацію? і чи не потрібно заодно брати лист-згоду для публікації цих паспортних даних.
Ліля 2020-06-11 16:22:41
Світлана, а навіщо вам дані паспорта? Достатньо даних з ЄДР
Світлана 2020-06-11 16:50:18
Ліля, тому що в постанові 225 посилаються на пункт 9 частину 2 статті 9 Закону "Про державну реєстрацію....," у якій в переліку крім паспорту та коду, ще й дата народження є. Тому і запитання.
Катерина
Звіт формується згідно 11 статті а в постанові дали статтю 9. Дані там різні. За публікацію чужих паспортних даних ми несемо відповідальність якщо у нас немає листа згоди. Ці данні можуть використані ким завгодно так як інформація доступна всім і кожному. Все вже надто прозорро. Податкова ж може користуватися своїми закритими реєстрами не наражаючи на небезпеку ні постачальників ні замовників. Вважаю що достатньо вказати код ЄДРПОУ для юридичних осіб чи номер реєстраційний номер платника єдиного внеску та/або інформацію про дійсне свідоцтво ПДВ. Публікувати паспорт(ще й без листа-згоди) фізичної особи (навіть якщо вона є і юридичною) вже занадто.
Віка
До яких ще закупівель це відноситься ???
Людмила
Віка, це про звіти про укладені договори по протидії Covid-19. Здається законотворці переплутали статті закону замість 11ї назвали 9ю і тим забов'язали замовників порушувати закон про персональні дані. І саме ДП Прозорро в теорії повинно забезпечити захист персональних данних щоб зловмисники не могли набрати на ті паспорти з кодами кредитів)))) Всі потрапили в дуже неприємну ситуацію і все ізза того що хтось не дочитав закон до 11ї статті.
Віка
Доброго дня! Виділили кошти по ковід на бензин? Але в переліку немає бензину.. Оголосив закупівлю тендерний комітет але вказали позначку ковід.... Як правильно бути? Чи повинна була оголошувати уо по ковід?????
Людмила
Віка, https://infobox.prozorro.org/articles/algoritm-provedennya-zakupivel-z-oznakoyu-covid-19. Дуже рекомендую прочитати, та ще якщо згадати закупівю від КМДА коли вони хотилі під короновірус купити камери але їх у списку постанови небуло тому їм це заборонили. Закупівлю було відмінено. Даю посилання на закупівлю https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-02-002335-a. Маю надію що це вам допоможе.
Анастасія
якщо договір з ФОП ?