21.01.2020 Оксентія Груба

Звіт про укладений договір. Відповіді на запитання

Запитання-відповіді щодо звіту про укладений договір
  • Чи можна публікувати звіт про укладений договір в системі не відразу, а через кілька днів
  • Чи обов'язково при закупівлі на 100 тисяч застосовувати звіт про укладений договір
  • Про розпорядження місцевого самоврядування щодо проведення допорогових закупівель 
  • Звіт про укладений договір при додатково виділених коштах 

  • Як Ви знаєте, звіт про укладений договір є неконкурентною процедурою закупівлі, яка відбувається поза системою Prozorro з обов'язковою публікацією в системі основної інформації про проведену закупівлю в формі звіту.  

    За своєю суттю звіт про укладений договір є альтернативою допороговій закупівлі та закупівлі через Prozorro Market. Детальнішу інформацію про Звіт можете прочитати в статті Звіт про укладений договір

    А ми поки зібрали Ваші запитання щодо публікації звіту про укладений договір і з задоволенням відповідаємо на них: 

    Запитання:

    Чи можна публікувати звіт про укладений договір в системі не відразу, а через кілька днів?

    Відповідь:

    Ні, звіт потрібно публікувати відразу. Відповідно до статті 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Тобто, якщо Ви сьогодні уклали договір, то опублікувати звіт можна сьогодні та завтра. (зауважте, йдеться про календарні, а не робочі дні)

    Запитання:

    Скажіть, будь ласка, хочемо провести закупівлю товару на суму 100 тисяч. Чи обов'язково нам застосовувати звіт про укладений договір?

    Відповідь:

    Коли вартість закупівлі товару за рік не перевищує 200 тисяч, Ви маєте право окрім звіту про укладений договір провести допорогову процедуру закупівлі або скористатися Prozorro Market. 

    Запитання:

    Вітання! Нещодавно дізналися, що міська рада зробила розпорядження про те, що усі підпорядковані підприємства мають проводити допорогові процедури закупівлі через Prozorro Market замість укладення прямих договорів та публікації по них Звітів. Чи можливо це?

    Відповідь:

    Так. Такі рішення можуть ухвалювати органи місцевого самоврядування. До прикладу, таку постанову видала  Київська облдержадміністрація.

    Запитання:

    Були проведені відкриті торги на закупівлю капітального ремонту. Під час виконання договору виникла необхідність у виконанні додаткових будівельних робіт на суму менше 1,5 млн. гривень. У такому разі публікуємо звіт про укладений договір чи проводимо переговорну процедуру? 

    Відповідь:

    У Вашому випадку потрібно проводити переговорну процедуру. Згідно з пунктом шостим другої частини статті 35 ЗУ«Про публічні закупівлі» переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі необхідності проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту за сукупності таких умов: договір буде укладено з попереднім виконавцем цих робіт, такі роботи технічно чи економічно пов’язані з головним договором; загальна вартість додаткових робіт не перевищує 50 відсотків вартості головного договору. Тобто також залежить, чи ця Ваша додаткова сума будівельних робіт не перевищує 50 відсотків від вартості головного договору. 

    Але якщо цю закупівлю Ви не могли передбачити, сума є допороговою і це є іншим предметом закупівлі, можна укласти звіт про укладений договір.

    Запитання:

    На одному об'єкті виконується капітальний ремонт покрівлі на суму 2 млн. після проведеного тендера. На цей об'єкт додатково виділяють 400 тис. грн для проведення капітального ремонту їдальні, проекти та різні експертизи. Чи можна укласти договір та опублікувати звiт про договір на капітальний ремонт їдальні?

    Відповідь: 

    Так, потрібно укласти договір та опублікувати звіт, тому що є додатково виділені кошти.


    звіт про укладений договір, допорогові закупівлі,

    Коментарі

    Ирина 2021-04-13 14:11:13
    Доброго дня. Є два договори по одному коду 09133000-0, вартість кожного договору 20 тис.грн. По ним було оприлюднено Звіти про укладений договір. Зараз є потреба на придбання товару за кодом 09133000-0 на суму 15 тис.грн. Чи потрбіно проводити спрощену процедуру чи можна викласти звіт про укладений договір.
    Ліля 2021-04-13 14:44:05
    Ирина, дивіться, у вас планування здійснюється на початку року. І ви маєте запланувати певні суми. Скільки у вас було заплановано на рік? Бо якщо ви планували 40 тисяч, а тут якісь непередбачувані витрати, то це може бути новий предмет закупівлі і звіт. Але просто не можна публікувати звіти і тільки коли перетнете 50 тис. грн переходити на спрощену, бо це може вважатись поділом предмета закупівлі
    Ирина 2021-04-13 15:12:50
    Ліля, дякую за відповідь. На початку року було заплановано дві закупівлі по 20 тис. в січні та березні. Зараз додатково виділили кошти та віришили спрямувати на придбання палива. Вносимо зміни в річний план закупівель і постало питання яку процедуру вказувати: спрощену чи без застосування системи (звіт про уладений договір)
    Олена 2020-11-27 17:25:31
    Добрий день, якщо при публікації звіту про укладений договір по КОВІД 19 пропозиція переможця показує з ПДВ хоча договір у мене без ПДВ. Підкажіть що можна зробити?
    Ліля 2021-04-13 14:44:54
    Олена, заповнюючи інформацію про договір потрібно поставити позначку без ПДВ
    Татьяна 2020-11-26 08:41:20
    Доброго дня! Підкажіть, якщо був опублікований звіт на виконання робіт по капітальному ремонту вуличного водогону по вулиці Будівельників. На сьогодні виникла необхідність проведення капітального ремонту підвідного водогону по тій же вулиці. Можна заключити прямий договір чи необхідно провести спрощену закупівлю?
    Ліля 2020-11-26 11:37:50
    Татьяна, питання трохи неповне. Тут немає ні сум, ні року, коли проводився ремонт. Ні того, що це за предмет закупівлі. Один і той самий об'єкт на вашу думку чи ні. Якщо це додаткова потреба, яку ви могли передбачити, то можете скористатись листом Мінекономіки: https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 А звіт чи спрощена залежить від очікуваної вартості. Якщо більше 50 тис. грн, то спрощена
    Татьяна 2020-11-26 13:23:03
    Ліля, в цьому році було опубліковано звіт за ДК 021:2015 45450000-6 "Капітальний ремонт водогону по вул.Будівельників...." на суму 48 тис. грн. Зараз планується провести роботи по капітальному ремонту підвідного водогону по вул.Будівельників на суму 47 тис.грн. Чи вважаються ці роботи по одному об'єкту (оскільки вулиця одна) і на 47 тис.грн необхідно провести спрощену закупівлю? Кошти були запланові і на перший кап.ремонт, і на другий.
    Ольга
    "Такі рішення можуть ухвалювати органи місцевого самоврядування. До прикладу, таку постанову видала Київська облдержадміністрація." Облдержадміністрації не є органами місцевого самоврядування.
    Татьяна
    По новому Закону "Про публічні закупівлі", звіт буде публікуватися на протязі 3-х днів?
    Ліля
    Татьяна, так, все вірно
    Світлана
    Добрий день! Підкажіть чи обов'язково вносити на майданчик зміни до договору, по якому оприлюднено Звіт або дану інформацію можна опублікувати за бажанням? Дякую!
    Ліля
    Світлана, так, повідомлення про зміни в договір по звіту про укладений договір публікується за бажанням
    Світлана
    Ліля, Дякую за відповідь! Ви дуже допомогли мені!