02.06.2022 ДП "Прозорро"

Пріоритети АМКУ під час воєнного стану

Що треба знати про роботу АМКУ на період воєнного стану? Ключове з ефіру Ольги Піщанської для Центру вдосконалення закупівель KSE:  https://bit.ly/amku-pr 

Про обсяги розглянутих скарг:

З початком війни кількість скарг значно змінилася. Торік АМКУ опрацьовувало понад 14 тисяч скарг, а з 24 лютого цього року — лише приблизно 200. Тому колегія й орган оскарження виконує свою роботу максимально швидко: у день отримання скарги одразу починається її розгляд.

Про особливі помилки замовників, які виникли через війну:

Це закриті державні реєстри, які не дозволяють отримати витяг для підтвердження можливості участі в закупівлях. І замовники іноді не зважають на цей факт і продовжують у своїх тендерних документаціях встановлювати вимогу щодо надання таких витягів. Тож у випадку, коли учасник не зміг надати витяг і був відхилений, АМКУ під час розгляду скарг дотримується норм Закону щодо дотримання учасником вимог. Тобто, якщо така вимога є в тендерній документації й вона не була виконана, орган приймає рішення, що відхилення правомірне.

Про плани на післявоєнний період

Ми розуміємо, що потрібно змінювати формат і підходи до роботи, з урахуванням ризиків, які будуть у майбутньому. Тому чинне закупівельне законодавство потребує еволюції.

У сфері публічних закупівель Україна пройшла великий та ефективний шлях. Це відзначають і міжнародні агенції, і ми. Прозорість і доступність громадськості до будь-якої інформації — це найкращий запобіжник корупції. Але водночас на початку війни виникло питання безпеки відкритої інформації, адже ворог може використовувати її, щоби нашкодити державі. Також мають значення терміни — які це закупівлі, у який час вони мають відбуватися. Тому обговорення й напрацювання законодавчих ініціатив є найважливішим завданням.

Як ви ставитесь до проведення закупівель за Законом, чи готова колегія забезпечити оскарження?

Наші функції підпорядковуються статті 18 Закону «Про публічні закупівлі». Водночас ми враховуємо дію Постанови 169. Вона передбачає, що оборонні закупівлі робіт і товарів, послуг здійснюються без застосування процедури закупівель. Але істина завжди десь по середині.

Тож коли приймається рішення, як проводити закупівлю — чи за Законом, чи за постановою, варто враховувати ситуацію в Україні та в окремому регіоні. Чи справді немає можливості застосувати Закон? В інших випадках ми рекомендуємо застосовувати положення Закону. Навіщо? Ми — правова держава й ми плануємо швидко та ефективно після перемоги розвиватися. Тож маємо використовувати ті надбання, що вже маємо, а це — відпрацьований Закон «Про публічні закупівлі». Тож ми не повинні зупинятися та не заходити в «закриті» закупівлі, коли в цьому нема потреби.

амку, воєнний стан, скарга,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.