25.07.2022 ДП "Прозорро"

Постанова 169: істотні умови договору, їхні зміни, строк дії. Відповіді на запитання

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є тут

Публікуємо відповіді на запитання щодо істотних умов договору, їхні зміни, строк дії заступниці директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Тетяни Мішти. Запитання були озвучені на  вебінарі «Публічні закупівлі у воєнний час: загальний огляд», організованому Департаментом публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери спільно з проєктом ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні».

Чи є договір, укладений за результатами спрощеної закупівлі по Постанові 169, договором про закупівлю в розумінні Закону і чи діють обмеження статті 41 Закону на зміну істотних умов в такому випадку?

Ні, та конструкція, яку ми використовували в Постанові не передбачає жодних обмежень в цій частині. Постанова 169 прямо передбачає, що договір в результаті або спрощеної, або із застосування каталогу, або поза системою укладається відповідно до вимог Цивільного і Господарського кодексів. Ті обмеження в Законі стосуються істотних умов договорів, які укладаються за результатом використання цього Закону. 

Чи на договори, укладені за результатами спрощених закупівель, відповідно до Постанови 169 поширюються положення статті 41 Закону «Про публічні закупівлі»? 

Не поширюються, оскільки, Постанова, що регулює закупівлі в умовах воєнного стану, яка є особливим нормативно-правовим актом і діє саме в умовах війни, передбачає, що такі договори укладаються саме з дотриманням положень ГКУ та ЗКУ. 

Чи можна заключати договір на період довший, ніж діє воєнний стан? 

Якби не було війни, не було б і такого регулювання, і тих нормативно-правових актів, якими ми користуємось зараз під час закупівель. Воєнний стан є періодом обмеженим в часі і все, що ми здійснюємо відповідно до Постанови, ми здійснюємо в цих умовах. І такі договори мають забезпечувати наші потреби в цей період. Керуючись Цивільним, Господарським кодексами варто зазначати строк дії договору до закінчення воєнного стану або передбачати можливість продовження таких договорів за умови, що буде продовжено воєнний стан і можна буде скористатись цією нормою. В будь-якому випадку завжди можна використовувати в договорі конструкцію, за якою зобов'язання мають бути виконані сторонами в повному обсязі.

істотні умови договору, Постанова 169,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.