29.12.2022 Ірина Литвинчук

Поради Замовникам при укладанні договорів

Як уникнути помилок та порушень при укладанні договору

В умовах сьогодення є чимало змін, що стосуються проведення закупівель та всього, що з цим пов`язано. Під час воєнного стану в Україні діє Постанова 1178, згідно з якою і проводиться більша частина процедур. Із особистого досвіду та загальної аналітики - бачимо, що частка договорів укладається із терміном дії до кінця року. Саме через це Замовники поспішають закрити договори документально, а відповідальні Постачальники поспішають надати товари/роботи або послуги, щоб не порушити умови договору. Та звичайно є і безвідповідальні постачальники та неуважні замовники, саме з приводу цього і хочемо надати кілька корисних порад, аби у замовників була можливість уникнути таких ситуацій та не натрапити на порушення. 

Що ж ми радимо:

1. Не підписувати накладну про отримання товару/акт виконаних робіт (послуг) до того, як товар або послугу отримали/роботи виконали.

Ризик: постачальник/підрядник може не поставити товар/не надати послугу/не виконати роботу. Або поставити товар / надати послугу не тої якості, тому що формально він виконав договір і документи про виконання замовник підписав. 

При чому у такому випадку, у разі перевірки та виявлення нестачі товару, саме замовник буде нести покарання.

2. Специфікація товару у договорі. У договорі потрібно чітко описати специфікацію до товарів. 

Ризик: уявімо, якщо ви купите просто «сметана» не зазначивши жирність, вимоги до якості та терміну придатності, то можете отримати сметану 10% жирності замість 20% з терміном придатності, який закінчився вчора. 

Так само потрібно чітко описати технічне завдання для виконання робіт/послуг. Адже даний ризик може стосуватись закупівлі будь якого товару/роботи або послуги.

3. Інформація у полях з умовами оплати та термінами постачання, які замовник заповнює при створенні закупівлі, має співпадати з умовами, зазначеними у договорі.

Ризики: штраф від ДАСУ, введення в оману постачальників (постачальник може приймати рішення про участь у тендері на основі умов, зазначених у полях і не відкривати проєкт договору. Побачить умови, які йому не підходить і не прийде на закупівлю, коли у договорі насправді умови інші)

4. У відкритих торгах з особливостями вимагати тільки ті документи та довідки, які необхідні. Через нестабільну роботу реєстрів та держорганів деякі довідки дуже складно оформити і постачальник може не встигнути подати їх до участі в закупівлі.

5. В кінці року і під час додавання додаткових угод уважно ставитись до своїх дій, бо можна випадково закрити договір, а ця дія є незворотньою.

Тож зважайте на наші поради та уважно ознайомлюйтесь з усіма документами перш ніж їх підписувати.

Також наші статті щодо договору:

Внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору

Умови договору про закупівлю, строки укладення та оприлюднення договору

Актуальні зразки договорів про  закупівлю товарів, робіт, послуг та рамкових угод

виконання договору, договір, договір про закупівлю,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.