28.02.2023 Радник в сфері державних закупівель

Підтвердження відсутності судимості для участі в тендері іноді краще сформувати завчасно

Формуємо витяг МВС онлайн

Цікавитесь, яким чином учаснику та / або переможцю тендеру підтвердити відсутність підстав для відмови йому в участі в процедурі, визначених частинами 1 і 2 статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон)? Відповідь уже готова в цій статті!

Абзацом 4 пункту 44 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), встановлено, що учасник процедури закупівлі підтверджує відсутність підстав, зазначених в абзаці першому цього пункту, шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції (як-то кажуть, «проставити галочки»).

У свою чергу переможець торгів уже документально підтверджує відсутність підстав, визначених  пунктами 3, 5, 6 і 12 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону. Такі документи він завантажує в електронній системі закупівель у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Законодавством у сфері публічних закупівель не визначено, які саме документи можуть підтвердити відсутність підстав, визначених наведеними нормами.

Але зафіксуємо:

1.      За своїм змістом і природою інформація для цілей пунктів 5, 6 і  12 частини 1 статті 17 Закону міститься у відомостях про притягнення чи непритягнення особи до кримінальної відповідальності та наявність чи відсутність судимості інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості». Порядок ведення цієї системи визначено Положенням, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.03.2022 № 207.

2.      У свою чергу, пунктом 2 цього наказу установлено, що довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, видаються у формі витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».

3.      Для дотримання норми абзацу 3 пункту 44 Особливостей редакція порталу RADNUK.COM.UA рекомендує на підтвердження відсутності підстав для відмови, передбачених пунктами 5, 6 і  12 частини 1 статті 17 Закону, витребувати в переможця тендеру витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості». Деталі — у статті « Рекомендації щодо застосування статті 17 Закону з урахуванням Особливостей. Шпаргалка у подарунок!».

До речі, запам’ятайте, як на цьому порталі скористатись інструментом для учасника:


Що буде, якщо тендерною документацією вимагався витяг, але його не надали навіть у зв’язку з об’єктивними обставинами?

Відповідно до абзацу 3 підпункту 3 пункту 41 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений у тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, установлених статтею 17 Закону, з урахуванням пункту 44 Особливостей.

Якщо переможець у строк не надав витяг, що вимагався, замовник повинен відхилити його тендерну пропозицію. Надання довідок у довільній формі з поясненнями щодо затримки отримання витягу не врятує ситуацію, оскільки не може вважатись достатнім документальним підтвердженням у даному випадку.

Порада. Іноді краще завчасно потурбуватись про отримання витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості». Тоді в разі затримок при отриманні витягу з боку МВС за умови, якщо тендерною документацією не встановлені часові рамки відносно такого документа (або такі вимоги не суперечать наявному витягу), такий завчасно підготовлений документ може «врятувати вашу перемогу» у тендері.

Інше питання, як учаснику-переможцю отримати цей витяг?

Останні два місяці до редакції порталу RADNUK.COM.UA звертались закупівельники із питаннями, що виникли у зв’язку з такими проблемними обставинами: учасник-переможець звернувся до Департаменту інформатизації МВС України із запитом про видачу такого витягу, проте Департамент вказував їм, що не може в короткі терміни видати витяг.

За таких обставин переможець, ймовірно, пропустить строк для оприлюднення документа. Тим самим його тендерна пропозиція відхиляється на підставі абзацу 3 підпункту 3 пункту 41 Особливостей. Варто наголосити, що законодавством у сфері публічних закупівель не передбачено поблажок при виникненні таких затримок.

Таким чином, відповідальність за пропуск строку оприлюднення документа лягає на переможця.

Є декілька лайфхаків для уникнення подібних ситуацій.

1) завчасно отримати необхідний документ, при цьому враховуючи дату його видачі та умови процедури закупівлі щодо такої дати;

2) більш простіший — отримати витяг у формі електронного документа через електронний запит до Департаменту інформатизації за допомогою сервісу Електронних інформаційних послуг із використанням особистого електронного підпису запитувача чи іншим способом його ідентифікації всього за декілька кроків:

1.       На вебсторінці сервісу натискаємо клавішу «Отримати витяг».


2.       Входимо до сервісу за допомогою електронного підпису чи іншим способом електронної ідентифікації запитувача.

3.       Надаємо згоду на поширення персональних даних і тиснемо «Продовжити».

Звісно, це необхідно для зчитування інформації при ідентифікації та формування інформації у витягу.

4.       За формоюu анкетування заповнюємо таку інформацію:

-       Громадянство;

-       Дата народження;

-       Стать;

-       Відомості про місце народження (країна, область, район, населений пункт);

-       Відомості про місце проживання (країна, область, район, населений пункт);

-       Інформація про зміну імені;

-   Мета запиту, де вибираємо «Оформлення участі у процедурі публічної закупівлі/спрощеної публічної закупівлі»;

-       Тип витягу повний чи скорочений;

-       Номер телефону в міжнародному форматі;

-       Електронна адреса.

Після заповнення форми запиту внизу натискаємо «Надіслати запит».


5. Через декілька секунд після надсилання запиту завантажуємо сформований витяг та електронний підпис особи Департаменту інформатизації.


Ось якнайшвидше отримати витяг без черг і тривалих очікувань, водночас дотриматись строку для подання такого документа в порядку пункту 44 Особливостей.

Варто зазначити, що в розробці застосунку «Дія» найближчим часом також можна буде отримати згаданий витяг. А наразі врахуйте пораду, яку ми зазначали вище, але повторимось: іноді краще завчасно потурбуватись про отримання витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості». Тоді у разі затримок при отриманні витягу з боку МВС за умови, якщо тендерною документацією не встановлені часові рамки відносно такого документа (або такі вимоги не суперечать наявному витягу), такий завчасно підготовлений документ може «врятувати вашу перемогу» в тендері.

Замовникам пропонуємо до уваги взірець Додатка 1 до Тендерної документації про проведення відкритих торгів з урахуванням Особливостей, де викладено примірні вимоги до учасника та переможця торгів щодо підтвердження ними відсутності підстав, визначених частинами 1 і 2 статті 17 Закону

Корисними для вас будуть також публікації:

-        Приклади договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг;

-       Чи потрібно вимагати документи по статтях 16 і 17 Закону, коли укладається прямий договір, якщо відкриті торги за Особливостями не відбулися»;

-        Щодо тимчасового скасування аукціонів на Prozorro

 

мвс, відсутність судимості, перевірка, кваліфікація переможця,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.