18.01.2023 ДП "Прозорро"

Щодо тимчасового скасування аукціонів на Prozorro

З третього січня відкриті торги в Prozorro тимчасово відбуваються без трираундового аукціону. Фактично ж діє “сліпий” аукціон, коли постачальники надають свої ціни при подачі пропозицій, а електронна система автоматично визначає серед них найбільш вигідну.
Відтоді в системі Prozorro оголосили 8 тисяч конкурентних тендерів на майже 12 млрд грн, в яких може змагатися бізнес.
Відсутність трираундового аукціону має спонукати підприємців одразу пропонувати нижчу ціну. По-перше, в них не буде можливості додатково знизити ціну під час аукціону, а по-друге, інформації про те, хто ще подався на тендер, і з якою ціною, за замовчуванням ні в кого немає.
Водночас історія Prozorro знає багато випадків, коли саме трираундовий аукціон допомагав замовнику максимально "витиснути" ціну, а особливо на тендерах, де змагалися багато учасників.
У будь-якому разі відмова від трираундового аукціону в Prozorro є тимчасовим рішенням, аби уникнути нерівного доступу бізнесу до аукціонів під час тривалих і непрогнозованих відключень світла. І уряд готовий повернути аукціони ще раніше, ніж це передбачає постанова (а це пів року). Про те, коли і за яких умов це може статися, заступниця міністра економіки Надія Бігун розповіла в інтерв’ю УКРІНФОРМ 
аукціон,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.