21.09.2021 ДП "Прозорро"

Запитання-відповіді про переговорну процедуру закупівлі

запитання та відповіді про переговорну процедуру закупівель

Спостерігаємо велику кількість запитань про переговорну процедуру. Тож, публікуємо актуальні запитання та відповіді на них на тему переговорної процедури закупівлі від керівниці Infobox Prozorro, експертки з питань публічних закупівель Лілії Кулик.

Чи можна провести закупівлю за переговорною процедурою на меншу суму ніж було заплановано. Наприклад: в плані 45000 грн, а при проведені переговорів сума вийшла 37000 грн. Чи потрібно створювати новий план на 37000 грн?

Краще, щоб очікувана вартість в плані та переговорній процедурі була однакова, щоб не потрапити під моніторинг. Бо були випадки, наприклад, як в цій закупівлі UA-2021-04-01-004875-c, де Держаудитслужба зазначила: За результатами моніторингу встановлено, що Замовником у річному плані закупівлі (UA-P-2021-04-01-004925-c) розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі зазначено в розмірі 7 250 000,00 грн, що не відповідає очікуваній вартості предмета закупівлі, визначеній в повідомленні про намір укласти договір (під час застосування переговорної процедури) у сумі 7 200 000,00 грн, чим порушено вимоги пункту 3 частини другої статті 4 Закону. В даному випадку ми не трактуємо законодавство та не оцінюємо дії контролюючого органу, а лише зазначаємо, що різна сума в плані і повідомленні про намір укласти договір може бути підставою для моніторингу.

 Двічі не відбулись відкриті торги на нафтопродукти. Провели переговорну. Через деякий час отримали лист та додаткову угоду на розірвання договору. Зараз необхідно знову провести закупівлю нафтопродуктів. Яким чином провести дану закупівлю? Чи можна провести знову переговорну процедуру? 

Ні, підстави для переговорної процедури вже немає, бо підставу для проведення переговорної процедури після 2-ох відкритих торгів вже використали. При цьому, якщо договір про закупівлю розірваний з вини учасника, то ви можете провести переговорну процедуру на підставі абзацу 4 пункту 3 частини 2 статті 40 Закону, а саме у зв'язку з розірванням договору про закупівлю з вини учасника Замовник може провести переговорну процедуру закупівлі на строк, достатній для проведення тендера, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника. Але ця підстава використовується для того, щоб мати час провести конкурентний тендер.

 Якщо у переговорній процедурі про закупівлю: централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, брав участь тільки один учасник, так як в цьому регіоні відсутня конкуренція з технічних причин, чи може Замовник вимагати від Учасника-переможця перелік документів, для обґрунтовування відсутності підстави для відмови в участі у переговорній процедурі закупівлі, апелюючи до частини 6 ст. 17 ЗУ "Про публічні закупівлі"?

По-перше, відповідно до частини 3 статті 40 Закону Замовник (крім випадків, зазначених у пунктах 2, 4, 5 частини другої статті 40) під час проведення переговорів вимагає від учасника (учасників) надати підтвердження про відсутність підстав для відмови йому (їм) в участі у процедурі закупівлі відповідно до частини першої статті 17 цього Закону. А у вас проведення переговорної процедури закупівлі якраз на підставі пункту 2 частини 2 статті 40 Закону, тобто Законом не передбачено вимагати документи по статті 17 в такому разі. 

Що стосується частини 6 статті 17 Закону, то та частин стосується швидше конкурентних процедур закупівлі, адже там зазначено, що Переможець має надати документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель. А в переговорній процедурі закупівлі всю інформацію про закупівлю в електронну систему вносить тільки Замовник.

Якщо переговорна процедура застосовується на підставі двічі відмінених відкритих торгів, очікувана вартість у річному плані може бути інша?

Очікувана вартість в переговорній процедурі закупівлі після 2 відкритих торгів може відрязнятись очікуваної вартості у відкритих торгах. Якщо ж ми говоримо про план, то наразі в Прозорро при оголошенні процедур закупівлі або спрощеної закупівлі обов’язковим є зв’язка плану з тендером. Тож при оголошенні перших і других відкритих торгів, так і при проведенні переговорної процедури закупівлі ви кожного разу створюєте новий рядок плану. Відповідно використати старий рядок плану з відкритих торгів ви вже не зможете. Тож створюйте новий рядок плану з потрібною вам очікуваною вартістю і створюйте переговорну процедуру закупівлі.

 Якщо учасник двічі подавався на тендер, і двічі не відбувався тендер через недостатню кількість учасників, питання: Замовник проводить переговорну процедуру з цим єдиним учасником, чи пропонує зовсім іншому підряднику, який не брав участі у тендері?

Вимоги проводити переговори саме з учасником, який подавався на відкриті торги нема. При цьому ви можете запросити на переговори декількох учасників і потім на підставі переговорів визначити того, з ким будете укладати договір.

Після двох відмінених торгів (один учасник), скільки є часу (днів) на те, щоб провести переговорну закупівлю? Чи не буде порушенням, якщо закупівлю провести через два місяці?

У підставах для проведення переговорної процедури, Законом термін проведення не передбачений. Тож ви самі можете визначати цей термін. Важливо тільки, щоб закупівля за переговорною процедурою не переходила в наступний рік. Адже у вас ця закупівля в плані на цей рік, тому в цьому її бажано й провести.

На початку року була проведена переговорна процедура на суму 200 тисяч без ПДВ, учасник не був платником, з вересня вони вже стають платниками ПДВ. Як нам бути? Як це правильно провести через систему?

На це питання є відповідь в листі Мінекономіки № 3304-04/69987-06 від 24.11.2020. Сума договору є істотною умовою договору. Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, що передбачені частиною 5 статті 41 Закону. При цьому серед підстав, що наведені в статті 41 вам могла б підійти хіба що та, що передбачена пунктом 6 частини п’ятої статті 41 Закону, тобто зміна ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування — пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування.

Але! Перехід платника податку зі спрощеної системи оподаткування на загальну не спричиняє зміну ставок податків, встановлених Податковим Кодексом України. 

   Отже, зміна системи оподаткування платником (перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну) не визначена Законом як підстава для зміни умови договору про закупівлю у відповідності до пункту 6 частини п’ятої статті 41 Закону.

 Детально про це у листі Мінекономіки від 17.01.2017 № 3302-06/1340-06 «Щодо зміни системи оподаткування» за посиланням: https://www.me.gov.ua/InfoRez/DocumentsList?id=f2e30594-ba6c-420f-9c24-2a852415a884&tag=InforezKnowledgeDb&lang=uk-UA&fNum=3302-06%2F1340-06

Тож підстав для внесення змін до договору про закупівлю, виходить, нема.

Чи ст. 631 ЦК не варто застосовувати лише до конкурентних закупівель чи також і до інших процедур закупівель, зокрема до переговорної процедури?

Положення статті 631 ЦКУ можна застосувати тільки в договорах, що укладаються за результатами проведення переговорної процедури закупівлі (з підстав, що визначені пунктами 2, 4, 5 частини другої статті 40 Закону). Детальніше про це ми писали також в статті Застосування 631 статті ЦКУ в закупівлях Прозорро

Потрібно укласти договір на 56 000 на впровадження системи «Єдина школа». Є обґрунтування, що це інтелектуальна власність і ніхто інший впровадити цю програму не може. Це переговорна процедура, чи може бути прямий договір згідно з 3 ст. п. 7 ч. 2.?

Якщо у вас за кодом 56 000 грн і при цьому це інтелектуальна власність, тоді варто укладати прямий договір та публікувати звіт про договір про закупівлю на підставі абзацу 5 пункту 2 частини 7 статті 3 Закону. Тобто якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків: існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності. Якби у вас сума була понадпороговою, тоді б ви замість звітування проводили переговорну процедуру закупівлі.

Переговорна процедура закупівлі застосовується у зв'язку з оскарженням прийнятих Замовником рішень. Чи повинна ціна за одиницю товару відповідати ціні, зазначеній в оскаржуваній закупівлі? 

Такого обмеження в Законі немає. Тобто, ви проводите переговорну процедуру закупівлі на умовах, які ви визначите.

переговорна процедура,

Коментарі

Наталія 2021-09-29 13:59:05
 Доброго дня.Ситуація наступна.Закупівля природного газу. Були у серпні оголошені ВТ на суму 260тис по 18,20грн/м.куб.Закупівля не відбулась.Потім був перерозподіл коштів, додоли  ще 250 тис на газ.Знову оголосили ВТ на суму 510тис вже по 25грн\м.куб. закупівля не відбулась через відсутність учасників....Чи маєм право провести переговорну процедуру відповідно до відповідно до пукту 2.1 ст 40 ЗУ "Про публічні закупівлі" ?
Жанна 2021-09-21 22:13:18
Щодо питання №4: "чи може бути інша очікувана вартість у річному плані після двічі відмінених відкритих торгів?". На мій погляд мова в запитанні стоїть не про прив'язку кожної закупівлі до річного плану, а саме про очікувану вартість. Це питання є досить поширене , але з Вашої відповіді навіть і досвідчені тендеристи не зрозуміють, як правильно вчиняти. Я впевнена, що очікувана вартість переговорної процедури МОЖЕ бути іншою, більшою, або меншою від очікуваної вартості проведених відкритих торгів, чи не так? Дякую.
Сергій 2021-09-22 16:18:52
Жанна, Звісно, що може бути іншою, вона визначається згідно наказу
Ліля 2021-09-24 11:38:19
Жанна, очікувана вартість переговорної процедури закупівлі точно може відрізнятись від очікуваної вартості двох відкритих торгів, там питання стояло в іншому
Ліля 2021-09-24 11:43:24
Жанна, уточнила трохи відповідь в статті, щоб було максимально зрозуміло
Жанна 2021-09-24 12:10:41
Ліля, Дякую, от тепер все ясно.
Ігор 2021-10-28 12:17:49
Ліля, у рішенні Колегії АМКУ № 16327-р/пк-пз від 16.07.2021, зазначено, наступне "Враховуючи вищенаведене, очікувана вартість за процедурами закупівлі № UA2021-03-05-001042-a, № UA-2021-02-16-001393-a та UA-2021-06-10-000500-a відрізняються між собою. 6 Відповідно до частини восьмої статті 40 Закону переговорна процедура закупівлі відміняється Замовником у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства щодо закупівель." Таким чином, колегія АМКУ вважає різні суми очікуваних вартостей у відкритих торгах і переговорній процедурі - порушенням. З іншої сторони МЕРТУ в алгоритмі проведення переговорної процедури вказує, що можуть змінюватись у разі здійснення переговорної процедури закупівлі очікувана вартість та кількісні характеристики предмета закупівлі, строки поставки, виконання робіт, надання послуг. Тому у мене виникає резонне питання. Як правильно робити?
Михайло 2021-09-21 10:30:07
Щодо другого запитання. За результатами переговорної процедури був укладений договорі про закупівлю в розумінні Закону. А отже, якщо замовнику ці нафтопродукти наразі необхідні терміново, а розірвання договору відбулось з вини учасника то хіба він може скористатись пунктом 3 частини 2 статті 40 Закону (якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі: розірвання договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендера, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника. Застосування переговорної процедури закупівлі в такому випадку здійснюється за рішенням замовника щодо кожного тендера;)?
Ліля 2021-09-21 11:05:24
Михайло, в даному випадку малось на увазі ще одна переговорка після 2 відкритих. Але для користувачів уточнила також, що вони можуть на час достаній для проведення тендеру провести переговорку
Михайло 2021-09-21 10:07:04
Відповідь на перше питання не коректна. Ставиться питання про невідповідність очікуваної вартості в переговорній процедурі (в меншу сторону) та річному плані закупівель, а відповідь надаєте про різницю між очікуваною вартість у відкритих торгах та переговорною. При цьому, переговорна процедура в нас проводиться не тільки на підставі відкритих торгів. Посилання на моніторинг ніякого відношення до запитання також не має. Там замовник зробив річний план на 900 тис. грн., а закупівлю оголосив на 90 млн. грн. Звісно це грубе порушення, яке не можливо виправити, але воно не має відношення до поставленого запитання.
Ліля 2021-09-21 10:54:33
Михайло, дякую за ваш коментар, надали більш відповідний приклад закупівлі з моніторингом