10.04.2020 Ольга Драпогуз

Особливості підготовки тендерної пропозиції

Про особливості підготовки до тендеру з прикладами та поясненнями

Секрети перемоги у закупівлі

1.Читати тендерну документацію та всі додатки до неї треба повністю

Навіть якщо обсяг тендерної документації 50-60 сторінок, її потрібно обов’язково вичитати повністю. 

2. Підстави для вашого відхилення завжди ховаються там, де ви їх найменше очікуєте

Трапляється, що гарантійний лист або довідка у довільній формі ховаються у підставах для відхилення або в інших моментах, які чітко ґрунтуються на підставі Закону України “Про публічні закупівлі”.

3. Відповідь на ваше запитання чи вимогу не є тотожним внесенню змін до тендерної документації

Якщо ви звернулися до замовника стосовно зміни певного положення тендерної документації, то у разі погодження з вашими вимогами, перевірте, щоб відповідні зміни були внесені Замовником у ТД.

4. Вивчаймо практику АМКУ

Ви можете переглядати рішення Антимонопольного комітету України на веб-порталі  https://prozorro.gov.ua, у пошуковій системі Google та на моніторинговому порталі Дозорро.

5. Починайте готуватись до тендеру зі стадії звернення за роз'ясненням, а не зі стадії “залишився день до кінця подання тендерної пропозиції”

Коли у вас залишається 2-3 дні до подання тендерної пропозиції, імовірність того, що ви допустите помилку, збільшується.

6. Отримати протокол відхилення пропозиції ще не означає програш у закупівлях бо в нас же є... АМКУ

Не слід забувати, що після того, як відхилили вашу тендерну пропозицію, ви можете звернутися до Замовника з вимогою або подати скаргу до АМКУ.

Топ-5 правил перемоги у закупівлі

  1. Не соромтеся ставити питання, подавати вимоги, якщо положення тендерної документації вам незрозумілі або якщо ви вважаєте їх явно незаконними чи дискримінаційними.
  2. Не витрачайте кошти дарма та розрізняйте поняття “дискримінаційна умова” та “незаконна вимога” ТД, бо на стадії подання пропозиції АМКУ розглядає лише скарги щодо наявності дискримінаційних вимог.
  3. “Не треба перевиконувати план!” Готуйте тендерну пропозицію з неухильним дотриманням тендерної документації. Зайві документи не слід завантажувати до системи Prozorro.
  4. Перевіряйте правильність заповнення банківських гарантій
  5. Готуйтеся до закупівлі заздалегідь та не відкладайте подання ТП на останній момент.

Типові помилки, які допускають учасники під час завантаження тендерної пропозиції до системи Prozorro

  1. Відсутність накладеного удосконаленого електронного підпису (далі  - УЕП).
  2. Неповна інформація у довідці в довільній формі щодо відсутності підстав, передбачених статтею 17.
  3. Різниця між інформацією, що зазначена у довідках в довільній формі, складених на підтвердження відповідності статті 16 та інформації в документах, що надається на підтвердження відповідності.
  4. Незавантаження до Системи Prozorro додатків до банківської гарантії. Незавантаження у складі тендерної пропозиції додатків аналогічних договорів.
  5. Відсутність витребуваних тендерною документацією довідок у довільній формі.

Технічні помилки, які є підставою для відхилення:

Подання одним учасником двох тендерних пропозицій

Відповідно до статті 25 Закону учасник може подати лише одну тендерну пропозицію.

Подання тендерної пропозиції шляхом заповнення електронної форми без завантаження документів

Іноді учасники зберігають пропозицію як чернетку, в результаті чого вивантажується виключно ціна тендерної пропозиції без жодних документів.

Ненадання документів, наявність яких не передбачена чинним законодавством України

До складу тендерної пропозиції можуть входити лише ті документи, які передбачені чинним законодавством України. Якщо замовник вимагає документи, які ним не передбачені, і ви їх не надаєте, то відхилити вас на цій підставі не можна. Однак завантажуйте довідку в довільній формі щодо неможливості надання відповідного документу із передбачених підстав.

Ненадання документа, що повторює суть вже наданого документа

Наприклад, документом, який підтверджує факт поставки, є видаткова накладна та акт приймання-передачі. Однак для того, щоб мінімізувати ризики відхилення слід, якщо у вас є видаткова накладна і відсутній акт приймання-передачі, завантажувати видаткову накладну та лист-довідку в довільній формі щодо відсутності акта приймання-передачі.

Типові помилки замовників, які заберуть вашу перемогу

1. Відсутність закупівлі у річному плані

Вимога Держаудитслужби відмінити процедуру закупівлі у зв'язку із порушенням або відмова управління казначейської служби у проведенні оплати на підставі ст. 7 Закону.

2. Зазначення в звіті про результати проведення закупівлі ціни договору “з ПДВ” в той час, як переможець не є платником ПДВ

Відмова управління казначейської служби у проведенні оплати.

3. Оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю із порушенням строків. Як наслідок - відміна закупівлі.

Повідомлення про намір укласти договір і протокол розгляду вашої тендерної пропозиції замовник повинен оприлюднити не пізніше наступного дня. Проте іноді замовник проставляє приблизну дату наперед, а завантажує відповідні документи в інший день, забуваючи змінити відповідну дату у протоколі. Наслідком цього є відміна закупівлі.

Інформація з виступу Микити Жукова, юриста "Vasil Kisil & Partners" на бізнес-сніданку для постачальників Prozorro. Весь бізнес-сніданок Ви можете переглянути за посиланням: Бізнес-сніданок Prozorro з Постачальниками: шлях до перемоги

амку, банківська гарантія, бізнес-сніданок, довідка, пропозиція,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.