22.03.2020 Оксентія Груба

Оскарження закупівлі через АМКУ

Порада щодо направлення скарги в Антимонопольний комітет України

Антимонопольний комітет України (АМКУ) — орган оскарження в публічних закупівлях, направлення до якого скарги — дієвий спосіб добитися справедливості та захистити свої права. Зробити це можуть будь-які юридичні чи фізичні особи, які вважають, що Замовник порушив їхні права та інтереси в процесі проведення закупівлі. Потенційні постачальники мають право оскаржити вимоги тендерної документації на етапі подання пропозицій, а також оскаржити результати закупівлі, рішення замовника про прийняття/відхилення пропозицій.

Кейси щодо цієї теми прокоментувала державна уповноважена Антимонопольного комітету України Ольга Нечитайло. 

Отож, до вашої уваги 2 кейси. Перший — закупівля послуг з прибирання у Львові. ЇЇ очікувана вартість — понад 24 мільйони. Учасники вважають, що така висока очікувана вартість дискримінує представників малого та середнього підприємництва. 

Другий — закупівля ремонтних ліфтових робіт у Львові. В цьому кейсі очікувана вартість — понад 1 млн гривень. Проте, особи, які проявили зацікавленість у цій закупівлі, вважають, що пропозиція Учасників була відхилена Замовником неправомірно.

Спільне в цих двох ситуаціях те, що ні в першій, ні в другій скарг на дії Замовників до органу оскарження не надходило. Фактично Учасники вважали такі дії Замовника такими, що відповідають вимогам законодавства. 

Тому вагома порада для Вас: якщо вважаєте, що Замовник своїми діями порушує законодавство, Ви можете застосувати принаймні 3 опції:

    • Вимагати від Замовника усунути порушення
    • Звернутися до суду
    • Звернутися до АМКУ

Якщо Ви бачите, що тендерна документація містить положення, які Ви не можете виконати, тобто дискримінує Вас, формуючи скаргу, Ви маєте вказати їх та зазначити причини, що унеможливлюють виконання. 

Також добре підкріплювати наведену позицію у скарзі матеріалами та документами. Це дасть можливість органу оскарження об'єктивно з'ясувати всі обставини, пов'язані з наявністю або відсутністю в діях Замовника порушень.

Нагадаємо: скарга має бути оформлена у чіткій відповідності до вимог статті 18 ЗУ «Про публічні закупівлі». Що лаконічнішою, конкретнішою та підтвердженішою вона буде, то простіше органу оскарження буде її розглянути. 

Детальнішу інформацію про оскарження відповідно до нової редакції Закону можете прочитати у статті Нове в оскарженні закупівель в Прозорро

оскарження, амку,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.